21321468
svježe iz tommyja

Složio vas je proljetni umor? Evo zašto je ova hrana idealna za proljetne jelovnike!

Piše Vlado Ozretić
Foto Vojko Bašić/Cropix
25. ožujka 2022. - 10:57

Tradicionalno, petak je dan o' ribe. Bilo da je plava, oborita, riječna… Na jelovnicima restorana, listi marendi, pjatima puka naći će se nešto što je živjelo pod vodom. Iako u ribi najčešće guštamo jednom tjedno, nutricionisti se slažu kako je to i premalo.

Doduše, istina, riba svoje drugo pojavljivanje na jelovnicima duguje Velikom petku i Badnjaku. Ali, to je onda – to!

 A, ne bi trebalo. Naročito u proljeće koje samo po sebi nam zaziva lakšu spizu. Jer, potreban nam je detoks od „kripne zime“.

I zato bi se riba, tvrdi m. sc. nutricionizma Iva Tokić Sedlar, definitivno trebala češće naći na našim jelovnicima.

- Preporuke za opću populaciju su dvije ribe tjedno. Jedna plava, druga bijela. Plava ima najviše vitamina D i omega 3 masnih kiselina. Vitamin D je najdeficitarniji nutrijent u našem tijelu. Naime, mi kako živimo u Dalmaciji, sve mislimo da svoju prijeko potrebnu dozu dobijemo od boravka na suncu. Ali, nedavna istraživanja provedena na djeci od strane kineziologa u Splitu pokazala su kako im baš nedostaje tog vitamina. A, djeca kao djeca trebala bi biti najviše vani, igrati se na svježem zraku i suncu – kazala je Iva, dodajući kako riba mora biti svježa i provjerenog podrijetla.

Upravo takva nalazi se u svim Tommyjevim ribarnicama što znači da vam je za kvalitetan ručak koji je dio raznovrsne i zdrave prehrane dovoljno otići u Tommyjevu prodavaonicu. Ali najmanje dvaput tjedno što se ribe tiče. Preporuke su preporuke…

- Ako unosimo plavu ribu najmanje jednom tjedno, onda imamo relativno dovoljne količine vitamina D. Radi se o vitaminu koji sudjeluje u imunološkom odgovoru, odgovoran je za zdravlje kostiju, te rast i razvoj djece. Ujedno utječe na raspoloženje, tako da njegov manjak može inicirati depresiju i anksioznost. No, mi ga zanemarujemo… - pojasnila je Iva.

Riba se, tako, sasvim logično postavlja kao idealan izbor jelovnika i više od jednom tjedno. Naročito u proljeće. Može nam biti i solidna saveznica u borbi protiv proljetnog umora. Jer, gotovo je sigurno kako nas neće „soriti“ nakon što je pojedemo. Ipak joj je dovoljno da pliva tri puta, ne treba i četvrti u potocima espresa koje strusimo nakon ručka.

A, ako se nekome ne jedu ribe, tu su i glavonošci spremni za pjat, kao, primjerice, sipa. A, ni školjke nisu za baciti, stađun je i od kamenica…

Najbolju ponudu sezonskih namirnica po super cijenama prelistaj ovdje!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2024 12:34