12416330
stručnjakinja otkriva

Pustite kilograme, ovo je pravi zdravstveni razlog zbog kojeg biste trebali što više uživati u ljetnom voću i povrću

Piše Sponzorirani sadržaj
Foto Josko Ponoš/Cropix
2. srpnja 2022. - 10:57

Od vrućina nam se ljeti malo toga dade raditi. Jesti skoro ponajviše. I to ne samo zbog hrane kao takve već i zbog pripremanja iste. Teško da je svakome klima baš u kuhinji…

No, jesti se mora!

Ljetna prehrana treba biti fokusirana na sezonsko voće i povrće. Ono ima ogromne razine vode za razliku od zimskog koje je bogato škrobom. Tako povećavamo hidrataciju organizma, ali to isto voće i povrće ima također dosta elektrolita koje gubimo znojenjem – kazala je  m. sc. nutricionizma Iva Tokić Sedlar, osnivačica nutricionističkog savjetovališta Nutrivat, dodajući kako nam je baš zato ono potrebno u održavanju elektrolitskog balansa.

Ljeti smo i više na suncu, i koliko god neki od nas voljeli sunčanje, ono s godinama postaje sve opasnije i opasnije. UV indeks je sve viši svakog ljeta, a dugotrajim izlaganjem kože suncu riskiramo iznimno opasna stanja i bolesti. Tu nam, kao saveznica, opet uskače ljetna spiza.

- Dobro je spomenuti i antioksidanse. Primjerice kada jedemo rajčicu koja ima likopen ili lubenicu, ili, pak, borovnice koje imaju i polifenole. Pa i trešnje s velikim količinama vitamina C. Sve su to spojevi koji nam pomažu da se bolje štitimo od UV zraka. A, kada smo izloženi njima stvaraju se radikali u koži. Veći unos sezonskog voća i povrća pomaže nam da se lakše nosimo s tim radikalima – ispričala je Iva.

Općenito, savjetuje, je bolje birati lakšu hranu upravo zbog toga što nam se organizam bori protiv velikih temperatura i sve ono što se lako probavlja i što nam može dati veće količine vode zapravo može pomoći našem organizmu. Više masti samo otežava taj cijeli proces.

A, šećerna pića? Njih je najbolje zaobići…

- Šećer potiče još veću žeđ i ne bi bilo loše konzumirati šećer iz voća jer će nam to dati instant energiju. Taj šećer dolazi upakiran sa vitaminima i mineralima, te je kombinacija glukoze i fruktoze. I voće i povrće imaju dosta vlakana… Što se alkohola tiče uvijek isti odgovor – umjerenost. Pivo je sada popularno. Ono je prehrambeni proizvod. Sadrži velike količine vitamina B, a one sudjeluju u stvaranju energije i pomažu u borbi protiv stresa. Ali naravno ključno je umjereno uživati – zaključila je m. sc. nutricionizma Iva Tokić Sedlar.

image
Jakov Prkić/Cropix

_______________

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Tommyjem.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 00:33