22568484
ljetna supernamirnica

Krastavce najčešće jedete ponekad i to u salati, a evo zašto biste ih svaki dan trebali konzumirati

Piše SPONZORIRANI SADRŽAJ
Foto Shutterstock
28. lipnja 2022. - 12:03

Najčešće ga potrošimo u salati. S rajčicama. Nešto rjeđe završi u vrhnju/jogurtu. A, zna se naći i na umornim podočnjacima. I to je to. Nezamjenjiv u salatama, neophodan za zdravlje i beauty tretmane. Uistinu, kada govorimo o krastavcu onda pričamo o supernamirnici koja je već u vrijeme drevnih Egipta, Grčke i Rima bila visoko cijenjena zbog ljekovitog djelovanja. I to na kožu. I idealan je za ove dane budući da plod krastavca sadrži visoku količinu vode koja ugodno hladi kožu. Ujedno je osvježavajući i hranjiv, a može se kombinirati s različitim jelima.

Još ako je domaći…

E, pa upravo se takvi, pristigli s polja brojnih hrvatskih OPG-ova, mogu naći na policama "Tommyjevih" trgovina. "Tommy" već godinama uspješno surađuje sa svojim dobavljačima, a rezultat toga je iznimno svježa roba. Prilikom odlaska u spizu nije stoga loše to imati na umu i u košaricu ili kolica staviti i nekoliko krastavaca koje možete naći na policama s voćem i povrćem u "Tommyju". Sebi možete učiniti samo – dobro.

Jer, jedna šalica krastavaca sadrži samo 14 kalorija što ga čini izvrsnim saveznikom u dijetama. Također, znanstvena istraživanja otkrila su kako krastavac sadrži vrijedne fitonutrijente, odnosno kavenu kiselinu koja pomaže smiriti nadraženu kožu i smanjiti otekline. Ukratko, krastavci su svestrano korisna namirnica koju bi trebalo što češće koristiti.

Na policama "Tommyjevih" trgovina nalaze se svježi krastavci s juga Hrvatske. Jug je i sinonim za ljeto, a upravo je tada krastavac, kao sezonsko povrće, najpopularniji.

Bogatstvo vitamina i minerala

Ljeto je i vrijeme kada je briga za zdravlje (kožu i liniju) posebno naglašena. Iako je u krastavcima velik udio vode, oni sadrže i golem broj drugih korisnih tvari, posebno vitamina B2 (riboflavin), B6, B9 (folat), kao i vitamina C i K, te minerale poput magnezija, fosfora, željeza i cinka. Konzumacija krastavaca uvelike olakšava borbu s viškom kilograma. Puni su antioksidansa koji, među ostalim, ubrzavaju rad metabolizma.

Ne morate ga jesti, možete i piti sok spravljen od svježih krastavaca – dobrotvorni učinak je isti. Čak se i preporučuje popiti sok nakon napornih fizičkih aktivnosti. Kako sadrže golemu količinu vode, pomažu kod nadoknade tekućine koju gubimo zbog pojačanog znojenja za velikih vrućina, ali i fizičkih aktivnosti. Istodobno krastavci pomažu i u uklanjanju štetnih tvari iz tijela. Za još jači detoksikacijski učinak nutricionisti preporučuju kombinirati krastavce s limunom i mentom – tako imate idealan napitak koji možete ponijeti sa sobom na plažu.

image
Shutterstock

Problemi poput konstipacije mogu se vrlo lako riješiti konzumiranjem veće količine krastavaca. Naime, radi se o hrani koja je svrstana u iznimno djelotvoran prirodni laksativ.

Protiv kolesterola i dijabetesa

Također, zahvaljujući brojnim vitaminima i mineralima koje sadrže krastavci, odlična je namirnica za sve koji se žele pobrinuti za jak imunološki sustav. A, u ovakvim vremenima nije loše započeti s poduzimanjem preventivnih mjera što prije. Saveznik za zdravlje čeka na policama "Tommyjevih" trgovina, spreman da vam pomogne i u regulaciji visokog krvnog tlaka koji je jedan od najčešćih zdravstvenih problema današnjice. Postoje lijekovi koji vam mogu pomoći u tome, ali često su povezani s nizom nuspojava. Kad problemi nisu previše ozbiljni, bolje je najprije iskušati prirodna rješenja. Jedna od mogućnosti je često konzumiranje krastavaca ili pijenje njegova soka. To je hrana koja sprječava prekomjerno nakupljanje tekućine u tijelu (tj. prirodni je diuretik, sličan celeru ili peršinu), a magnezij koji se nalazi u krastavcima također pomaže u snižavanju krvnog tlaka.

Rezultati studija pokazuju da krastavci sadrže i spojeve koji mogu pomoći sniziti visoku razinu kolesterola u krvi. Ti spojevi uključuju fitosterole, čija je učinkovitost u snižavanju LDL kolesterola potvrđena u nekoliko ispitivanja. Druge, pak, studije sugeriraju da krastavci mogu biti korisna pomoć u reguliranju šećera u krvi, a osim toga smatra se da konzumacija krastavaca smanjuje rizik od određenih komplikacija specifičnih za dijabetes. Većina korisnih tvari za dijabetičare skriva se u - kori krastavaca.

Imajući sve u vidu, krastavci su se pokazali ne samo kao ljetni, već i kao cjelogodišnji izbor u prehrani. Redovita konzumacija jamči učinkovitost, a na "Tommyjevim" policama može ga se naći svježeg baš svakog dana u godini. Ako ih dosad niste konzumirali, krastavcima se itekako isplati dati šansu.

_____________________________________

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Tommyjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 17:33