Kako se ove godine na feštu sv Duje nećemo imati priliku zasladiti besplatnom porcijom janjetine s bižima iz velike teće na peškariji, kao što to činimo svake godine, kuhari iz ŠKMER-a, čije nam ju vrijedne ruke tradicionalno pripremaju pobrinuli su se da prepoznatljiv okus splitskog blagdana ni ove godine ne izostane.
Chef Petar Vlak za vas je pripremio recept prilagođen užem obiteljskom druženju, uz poruku - u slast i na dobro vam došla Sudamija.
Priprema:
Sitno narežemo kapulu i stavimo u prikladnu teću na ugrijanu mast te je zažutimo. Dodamo jedan lovorov list. Dok se kapula dinsta meso izrežemo na malo veće komade.
Kad je kapula dobila zlatno- žutu boju dodamo izrezano meso, meso posolimo i popaprimo te dinstamo sve dok meso ne izgubi tekućinu jedno 10-ak minuta. Zatim dodamo konšervu,naribanu ili narezanu mrkvu na sitne komadiće i pešt te promiješamo dok se sve dobro ne sjedini, podlijemo vinom i kad vino ispari dodajemo temeljac ili vodu.
Možemo dodati i ostatke pršuta i pancete, samo moramo biti oprezni s količinom soli. Dinstamo janjetinu uz povremeno miješanje i dodavanje temeljca po potrebi.
Pazite na količinu vode ili temeljca u teći, najbolje bi bilo da tekućina ne pokrije meso skroz. Nakon 45 minuta dodajemo biže i još vode ili temeljca te dinstamo još 15-ak minuta.
Provjerimo da li je meso gotovo te ako je potrebno dodamo još malo soli i papra. Pustimo da sve odstoji pola sata te poslužimo. Ako želimo malo aromatičnije jelo uz ostatke pršuta dodamo i dva tri klinčića i naribamo malo muškatnog oraščića.
Uz janjetinu i biže možemo poslužiti i domaću salatu od mišance.