Overlay
‘A VERY BRITISH SCANDAL‘

Skandal bez skandala: serija o vojvodi i vojvotkinji od Argylla nije baš tako skandalozna i više je za fanove britanske škole drame, iako nije ‘Kruna‘

Piše Marko Njegić
14. siječnja 2022. - 23:32

Na HBO-u se, u HBOGO ponudi za trenutačno gledanje, upravo premijerno pojavila nova BBC-jeva trodijelna serija "Vrlo engleski skandal" ili "A Very British Scandal" kreatorice Sarah Phelps koja je premijeru imala krajem prošle godine.

Nemojte da vas naslov buni i da pomislite da ste "Vrlo engleski skandal" već gledali. Naime, postoji serija "A Very English Scandal" iz 2018., ali to baš i nije ovo.

U toj seriji kreatora Russella T. Daviesa glumili su Hugh Grant i Ben Whishaw, a radilo se o skandalu iz 1965., kad se razotkrilo kako je Jeremy Thorpe, čelnik Liberalne stranke, skrivao da ima ljubavnika Normana Scotta.

Pa opet, to što je HBO i "A Very British Scandal" također preveo kao "Vrlo engleski skandal" potvrđuje da je posrijedi svejevrsna "druga sezona" ili nastavak, samo s novim likovima u fokusu i novim skandalom, otprilike kao "Kruna".

U fokusu su vojvoda i vojvotkinje od Argylla, Ian i Margaret Campbell (Paul Bettany, Claire Foy), odnosno "jedan od najozloglašenijih i najbrutalnijih pravnih slučajeva 20. stoljeća".

"A Very British Scandal" ima dobru pompu jer "skandal" zviždi u ušima i očima kad se pročita, posebice ako se zna da uključuje "prljave fotke vojvotkinje", što dođe kao preteča "revenge porna", koje je njezin suprug poslao medijima.

Serija se prije premijere pumpala u kontroverznom smjeru, u stilu "neki se već bune da su scene seksa previše eksplicitne", ali to joj se obilo o glavu, kao što se obije mnogima.

Tko se, utoliko, nada skandaloznim scenama seksa i golotinje na tragu "Euforije" ili "Bridgertona" koji je relativno uputniji za usporedbu, bit će razočaran serijom "Vrlo engleski skandal".

Bolje će proći oni željni britanske škole drame, no "A Very British Scandal" ipak nije kalibar "The Crown" (Foy kao ekstra poveznica).

Serija dočarava "društvenu i političku klimu poslijeratne Britanije", ali je ponajprije dojmljivo glumljena. Foy još jednom dokazuje da je izvrsna glumica ("Prvi čovjek"), neovisno o mlakom prijemu njezine verzije lika Lisbeth Salander ("Što nas ne ubije").

Bettany, pak, uživa u odmaku od blockbusterskih spektakala (nastavci "Osvetnika") i povratku karakternijim ulogama ("Genijalni um") u njegovoj drugoj seriji zaredom koja se dotiče bračnog odnosa ("WandaVision"). Međutim, vjerovali ili ne, psihologija braka gotovo da je bolje odrađena u Marvelovoj seriji "WandaVison".

Očekivala se dublja perspektiva, koliko god da Foy i Bettany dobro dočaravaju pukotine u odnosu supružnika nakon idealističkog upoznavanja sredinom četrdesetih ("Budi moja vojvotkinja!") koje će rezultirati njegovom optužbom za preljub, potkrijepljen krađom njezinih intimnih polaroid fotografija.

Također, samo suđenje iz 1963., najavljeno uvodnim kadrovima Margaretičina dolaska na sud, kad joj rulja pljuje po automobilu i vrijeđa je ("Ti si žena i majka, kurvo!"), na koncu zauzima premali dio priče i prebrzo se rasplete da bi izazvalo snažniji emotivni udarac.

"Vrlo engleski skandal" ne ispunjava visoka očekivanja, ali barem ispunjava obećanje vojvotkinje i vojvode da "neće nikad dosađivati jedno drugom". Serija nije dosadna.

SERIJA: A Very British Scandal; drama; Velika Britanija, 2021. KREATOR: Sarah Phelps ULOGE: Claire Foy, Paul Bettany OCJENA: ***

17. travanj 2024 20:10