StoryEditorOCM

OSVETNICI 2: VLADAVINA ULTRONA Superjunačenje na dopingu

Piše PSD.
4. svibnja 2015. - 10:05
Film: AVENGERS: AGE OF ULTRON; fantastična akcija; SAD, 2015.
Režija: Joss Whedon
Uloge: Robert Downey Jr., Chris Evans
Distribucija: 2i Film
Ocjena: *** 1/2

Idi i budi heroj - Crna udovica (Scarlett Johansson) poručuje Bruceu Banneru (Mark Ruffalo) nakon što ovaj pozeleni i pretvori se u Hulka, monstruma iz superjunačkog tima Osvetnika. U drugom dijelu Marvelovih “Osvetnika“, podnaslovljenom “Vladavina Ultrona“, nadarenog redatelja Jossa Whedona interesira što to uopće znači biti superheroj. Je li to “posao“ kao i svaki drugi za obične ljude, a ne bogove koji se može kombinirati s obiteljskim životom, što pokazuje Oko sokolovo/Hawkeye (Jeremy Renner) pa ga kod kuće čekaju supruga (Linda Cardellini) i klinci?

Mogu li Osvetnici ikad biti “prizemljeni“ s “marvelovskog“ Olimpa i objesiti superodijela o klin? Tako nešto im, čini se, priželjkuje Tony Stark alias Iron Man (Robert Downey Jr.), možda potajice i sam razmišlja o tome da se, poput Hawkeyea, trajno skrasi s djevojkom Pepper Potts (Gwyneth Paltrow izvan kadra), stoga kreira oklop za planet od naprednih oblika robota/umjetne inteligencije. Ipak, njegov projekt za održavanje mira, stvoren da pomogne Osvetnicima i Zemlji od izvanplanetarnih prijetnji, “terminatorski“ će se oteti kontroli i ponovno zaposliti “najmoćnije superjunake na svijetu“ kad primarna direktiva “frankensteinovski“ probuđenog golemog robota Ultrona (impresivna vokalna uloga Jamesa Spadera) postane vladavina strojeva - izumiranje ljudske vrste i superheroja koje smatra ubojicama.
Računajući izvorne Osvetnike (Kapetan Amerika, Thor...) i njihove saveznike, nove (Quicksilver, Scarlett Witch, Vision) i stare (War Machine, The Falcon...), “Avengers 2: Age Of Ultron“ broji preko 15 više ili manje važnih likova u govornim ulogama, premašujući i prekrcani akcijskojunački “The Expendables 3“. Na snazi je superherojska gužva u šesnaestercu - Iron Man i ekipa bore se kontra Ultrona, ali i za minutažu unutar dva sata i 20 minuta trajanja filma. Proporcije nastavka su enormne i Jossu Whedonu je ovaj put bilo još teže izbalansirati i nijansirati karaktere.

Režiseru je to maksimalno uspjelo u cvjetajućoj romansi Crne udovice i Brucea Bannera/Hulka. “Flashbackovi“ Crne udovice pokazuju kako Hulk “nije jedino čudovište u timu“ i nakon njezinog rom-com očijukanja s Kapetanom Amerikom (Chris Evans) u odličnom prošlogodišnjem “Ratniku zime“, Banner je idealan partner superžene kao netko tko “izbjegava borbu jer zna da može pobijediti“. Odnos dvoje superheroja jako je suptilan, poetičan i lirski - u naj-trenucima filma, kad Crna udovica dopire do Bannera uspavankom i njezina se mala ruka sretne s njegovom ručetinom, Whedon se ponaša da snima svoga “King Konga“.
Romantični momenti pokazuju da “Osvetnici 2“ mogu biti poput Hulka, nježni ispod razdražljive vanjštine. No, ovo je superjunačka blockbusterčina teška 200+ milijuna dolara, zato “razdražljiva“ ličnost filma odnosi pobjedu i Hulku će uspavanku morati otpjevati Iron Man šaketajući ga za laku noć u teškometalnom “hulkbuster“ odijelu. Dobra stvar je što Whedon jednako zaneseno snima i sudar šaka Iron Mana i Hulka, od čije siline pucaju stakla na okolnim zgradama koje se mrve poput tornjeva blizanaca 11. rujna 2001., budeći dijete u gledateljima željno doznati tko je jači superheroj u ekipi koju je Ultron “rastrgao iznutra“.

Whedon, međutim, ne staje samo na tome i pri početku radnje organizira zabavno natjecanje u podizanju Thorova (Chris Hemsworth) čekića, odlazeći još dalje vezano za veličinu... superjunaka i njihova filma. “Avengers 2“ želi biti jači blockbuster od svih recentnih na koje nalikuje masivnim računalno generiranim scenama kaotične “destrukcijske pornografije“ sastavljene od pucanja betona, stakla i prašine, iako je njegova akcija, srećom, nešto “fizičkija“ i povremeno usporena “slow-motionima“.
Ako nije mogao potući briljantno režiranu demonstraciju Quicksilverove moći superbrzine iz zadnjeg “X-Mena“ (“Dani buduće prošlosti“, 2014.), Whedon u orkestraciji spektakla na dopingu nadmašuje sve prethodne Marvelove uratke, “Čovjeka od čelika“ i kasnije nastavke “Transformersa“. “Pokaži što imamo“, zapovijeda Iron Man u finalu s desetak Osvetnika protiv više stotina Ultronovih mašina u gradu izmišljene istočnoeuropske države Sokovije. Završnica prvog “Thora“ (2011.), ilustracije radi, imala je samo jednog robota i odvijala se u gradiću gdje su se dizale u zrak drvene kuće i automobili.

Ovdje se, pak, ljuljaju mostovi, kolabiraju neboderi i čitav grad se podiže u zrak budući da ga Ultron misli uporabiti kao meteor i zatrti planet po uzoru na Ronana iz “Čuvara galaksije“ (2014.). Osvetnici pošteno “zarađuju plaću“ spašavajući svijet, pazeći na kolateralne štete, štiteći i evakuirajući civile, za razliku od Transformera i Supermana. Hollywood i broj jedan filmski studio na svijetu (Marvel) pokazuju superjunačke mišiće kao nikad prije u “Osvetnicima 2“, ekranizaciji stripa koju čitamo i kao razmetanje američke vojne velesile ispred “binladenovske“ marionete (Ultron) oslobođene zapetljanih konaca u rukama bivših vladara.


Imamo najmoćnije superheroje/vojsku, samo ih/Amerikance treba ujediniti rastrgane iznutra i neprijatelj(i) će pasti šaptom, a po potrebi ćemo uzvratiti rušenjem zgrada na tuđem terenu kao podsjetnikom na 9/11. Marvel iz razumljivih razloga u filmu postavlja temelje za skorašnje “solo“ projekte Osvetnika (“Captain America: Civil War“, “Thor: Ragnarok“, “Black Panther“) koji će se udružiti u dvodijelnom megaspektaklu “Avengers: Infinity War“. Amerikanci i superjunaci zajedno su snažniji.

MARKO NJEGIĆ

Gledateljski 'pleasure', franšizni 'business'

Na momente “Osvetnici 2“ zamalo postaju reklamni pano za nadolazeće Marvelove filmove. Od manje očitih, istaknimo posjet Avengersa afričkoj državici Wakanda iz koje korijene vuče Black Panther (film o njemu najavljen je za 2018.). Od očitijih tu je, među ostalim, zaoštravanje odnosa Kapetana Amerike i Iron Mana kao “teaser“ za “Civil War“ (2016.). Neće proći puno vremena od početne zezancije u akcijskoj sceni u kojoj Kapetan Amerika upozorava Iron Mana na “jezik“ do njihova verbalnog okršaja - “Ne vjerujem čovjeku koji nema tamnu stranu. Nisi je vidio...“. Marvelovi blockbusteri jesu gledateljski “pleasure“, ali za studio prije svega predstavljaju franšizni “business“. U takvoj klimi ne čudi nas što je Joss Whedon odustao od režije “Avengers: Infinity War“ (preuzeli su ga braća Russo, redatelji drugog “Kapetana Amerike“).

U superjunaka luk i strijela

“Grad leti, napada nas vojska robota, a ja imam luk i strijelu... nema smisla“, samosvjestan je Hawkeye u završnici u kojoj dobijamo spektakularan uvid u moći Scarlett Witch (Elizabeth Olsen), sestre blizanke Quicksilvera (Aaron “Kick-Ass“ Johnson). “On je brz, ona čudna“, a njihovi “poboljšani“ likovi, posebice njezin, osvježenje su filma. Scarlett Witch ćemo gledati i u “Captain America: Civil War“, uz Crnu udovicu, dakako. “Marvelovcima“ je vjerojatno zapelo za uho pitanje agentice Marije Hill (Cobie Smoulders) “Gdje su ženske?“ i njezin sarkastični komentar “Testosteron...“ ispaljen u društvu muških Osvetnika.

Na putu do još jedne milijarde

Prvi “Osvetnici“ treći su najveći hit svih vremena u svjetskim kinima iza “Avatara“ i “Titanica“ s utrškom od 1,5 milijarda dolara. Od drugog dijela Marvel očekuje da nadmaši uspjeh prethodnika, što bi i mogao napraviti s obzirom na to da je u prvih tjedan dana prikazivanja na međunarodnom tržištu već zaradio 201 milijun dolara uoči otvaranja u Americi ovoga vikenda. Kad smo kod SAD-a, od “opening night“ projekcija u američkim kinima “Avengers 2“ je zaradio 27.6 milijuna dolara, što je više od prvog filma (18.7).Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 21:37