StoryEditorOCM
Više od sportaTužna sudbina

Nogometna ikona propada u parku, spava na klupi i nema što jesti, a sinovi mu žive u istoj ulici

Piše R. R.
4. srpnja 2023. - 06:50

Nogomet nije uvijek bio ovakva industrija i ponekad rasipanje novca. Nekad se igralo duškom i srcem, a ne samo za bogate ugovore i zbog toga mnogi poznati igrači nisu riješili svoju egzistenciju unatoč vrhunskim karijerama.

Jedan od takvih je i paragvajska legenda Apolinar Paniagua koji već godinama živi na ulici. Nekadašnji napadač, koji je je igrao za reprezentaciju Paragvaja, nastupao za najveće kluboe u toj zemlji poput Olimpije, Guaranija i Libertada na utakmicama Copa Libertadoresa, danas ima 77 godina.

Prošle godine našao se u centru pozornosti kada je snimljen na ulici kako odgovara na pitanja jedne žene i nabraja svoje uspjehe u karijeri. I tada je bio u katastrofalnom stanju, sjedio je na ulici, bez obuće u derutnoj odjeći. Zbog toga su mu mnogi korisnici na društvenim mrežama ponudili pomoć.

Godinu dana kasnije njegova situacija se i nije previše promijenila. Boravi u ruševnoj kući blizu istog tog parka, te uživa gledajući svoje unuke kako igraju nogomet. Zanimljivo je da u blizini tog parka, gotovo u istoj ulici žive i njegovi sinovi, ali ga ne žele primiti u kuću i brinuti se o njemu. Jedino mu je društvo lokalni brijač koji svrati do parka kako bi ga ošišao i obrijao na klupi, a njegova supruga mu donese i hrane, te ostalih potrepština.   

Apolinar Paniagua rođen je 23. srpnja 1946. u Yaguarónu. Osim ekipa u kojima je igrao u Paragvaju, igrao je i za Antofagastu (Čile), Deportivo Pereira (Kolumbija) i Tampico Madero (Meksiko). Godine 1972. stigao je do Millionairesa koji te sezone nisu uključivali igrače iz Argentine ili Brazila kao inače, već su nova pojačanja bili Paniagua i njegov sunarodnjak Miguel Angel Sossa. Stigao je do titule prvaka, Paniagura se također pamti po tome što je postigao 2000. gol u povijesti Millonariosa 20. svibnja 1973. godine.

Ljudi koji ga viđaju svakodnevno u parku su tražili i pomoć od države zbog svog doprinosa paragavajskom nogometu, ali pomoć je za sada izostala, nitko nije voljan nešto napraviti da ovoj ikoni olakša život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 16:37