StoryEditor
TenisVelika misija

Splitski trener u Indiji je već odradio kamp, animirao je niz mladih tenisača koji žele doći učiti na kultne Firule

6. svibnja 2020. - 14:43
Splitski trener napravio je veliku promociju u IndijiPrviatna snimka

Koliko je sport bitna grana gospodarstva otkriva nam i potencijalna suradnja splitskog trenera Duje Tomasovića i indijskog novinara, ali i zaljubljenika u tenis, Mohammada Shamsuddina. Duje je s indijskom novinarom i sportskim djelatnikom već dogovorio ljetni kamp u kojemu bi sudjelovali mladi indijski tenisači na splitskim Firulama, ali situacija s koronavirusom zasad je stavila na čekanje realizaciju te ideje.

- Upoznali smo se prije pet godina kada sam imao Akademiju u Umagu. Imao sam svoju web stranicu. Kontaktirao me i došao vidjeti sustav rada. Jako mu se svidjelo i tada je krenula cijela ta priča – priča nam Duje, mladi trener, ali pun iskustva

Prepoznao je to i Shamsuddin.

- On je zapravo obišao cijeli teniski Tour, Francusku, Španjolsku, akademiju Patricka Mouratoglou, mnoge druge akademije... Tražio je trenere koji će predstavljati svoj specifični stil rada u Indiji, francuski, španjolski, ja hrvatski stil. Odbijao sam ga puno puta, imao sam dosta drugih poslova, a sad smo se konačno uspjeli dogovoriti. Shamsuddin je već posjetio Split sa svojom obitelji, obišao terene, a potom je Tomasović otišao u Indiju odraditi prvi dio posla.

- Radio sam kampu u Hyderabad Polo and Riding Clubu gdje je Shamsuddin “u najmu”. Jako ambiciozno je to osmislio, nema puno znanja u tenisu, ali je vidio šansu, perspektivu. Svi su zaljubljeni u kriket, malo ih je u tenisu. On želi animirati djecu da se uključe na način da privlači strane trenere da tako priču digne na višu razinu. Uključio je i njihovu vladu, ministre, sportske institucije...

Je li on dio Indijskog teniskog saveza?

- Nije ništa u savezu, ne igra, on je sportski novinar, ali djeca mu igraju tenis.

Kako su izgledali tvoji dani u Hyderabadu?

- Život je bio intenzivan, velika gužva, puno ljudi. Dosta smo za taj period odradili intervjua, mitinga, sastanaka. Pokušao je kroz moj dolazak dati što više na ozbiljnosti samoga projekta da pokaže regionalnim ministrima, kao i stranim dužnosnicima, da se uklju če. Bili smo čak u turskog veleposlanika, sve u cilju da se ostvari međunarodna suradnja, da se što više djece aktivira u sport i pokažemo koje su prednosti tenisa.

Kakav je bio odaziv mladih Indijaca?

- Odaziv je bio solidan, ali kad se uzme u obzir da grad ima sedam milijuna stanovnika, moglo je i bolje. Loš je ispao tajming, dva tjedna prije mog dolaska su školske praznike prebacili dva tjedna poslije. Drugi je problem što djeca u lokalnim klubovima nisu naišla na podršku trenera da ih puste u taj projekt, jer se boje da ne ostanu bez te djece. Začuđujuće je to bilo i meni i njima, ljudi su zvali da bi došli, ali su im zaprijetili treneri ako odu, neće se mo ći vratiti u klub u kojem jesu. Ali planiramo napraviti veću suradnju u budućnosti i s klubovima.

Dolazak u hram tenisa Kao jedan od ključnih ciljeva ideje je bio da se tijekom ljeta organizira kamp u Splitu, da mladi indijski tenisači rade na Firulama, da spariraju sa splitskim tenisačima...

- Ideja je bila da nakon ljetnog kampa u Indiji što više djece iz tog kampa ima mogućnost doći u Split na ljetni kamp. Već tijekom ovog mog prvog odlaska u Indiju je bilo upita, svi su zainteresirani doći u Hrvatsku na dva – tri tjedna do mjesec dana. Cijela podrška je tu od strane gospodina Shamsuddina na način da se trudi da se nađe sponzor u Indiji koji bi im olakšao dolazak, a da Teniski klub Split 1950 pruži podršku što se tiče programa. I za našu djecu je dobro da se dogovori suradnja, vidjet ćemo sada kako će to sada funkcionirati u novim okolnostima, odnosno kada će se moći ostvariti realizacija ovog projekta – zaključio je Tomasović.

Ukoliko se svijet ubrzo vrati u koliko - toliko normalni mod, eto uskoro imladih Indijaca na Firule.

Grad ima sedam milijuna stanovnika, a imate osjećaj kao da ste u Maroku

Kakav je grad Hyderabad u kojemu je smješten klub u kojem ste radili?

- Grad je ogroman, ima oko sedam milijuna stanovnika, a mnogo je muslimana. Imao sam osjećaj kao da sam u Tunisu ili Maroku, razlika je bila samo u odijevanju.

A hrana? Kako ste se snašli s indijskim začinima?

- Nisam jeo na ulici, nije mi Shamsuddin dao. Išli smo u provjerene restorane, kaže da čak ni on, koji je domaći, ne jede od uličnih prodavača.

Izdvojeno

02. kolovoz 2020 22:00