StoryEditorOCM
Tenisatp bastad

Splićanin u meču karijere propustio priliku. Rafa Nadal u ludom okršaju punom preokreta pobijedio Duju Ajdukovića

Piše Iva Majić
20. srpnja 2024. - 15:38

Splićanin Duje Ajduković (ATP-130.) izgubio je u polufinalu ATP turnira u švedskom Bastadu od Rafaela Nadala, jednog od najvećih tenisača svih vremena. Bivši prvi igrač svijeta, a danas tek 261. na ATP ljestvici slavio je s 2:1 (4:6, 6:3, 6:4), nakon dva sata i 13 minuta igre. No, do pobjede je Španjolac stigao teže od očekivanog.

23-godišnji Duje je igrao turnir života. Iz kvalifikacija je dogurao do polufinala ovog ATP turnira, a za ulazak u finale borio se protiv "kralja zemlje" protiv kojeg je poveo 1:0 u meču.

U prvom setu je Ajduković odigrao odlično, a posebno je furiozan bio ulazak u meč. Dva breaka za brzo vodstvo od 3:0. Nadal nije imao odgovor za mladog Splićanina i njegov širok spektar udaraca, iako se u nastavku Španjolac probudio. Najprije je Duji "vratio" za break u četvrtom gemu, da bi u sljedećem, "kralj zemlje" prvi put obranio svoj servis za smanjene zaostatka na 2:3. Dalje je Ajduković bio miran i siguran na svom servisu, kao i Nadal, što je na kraju rezultiralo sa 6:4 u korist hrvatskog tenisača.

No, onda se Nadal vratio u igru. Iako je i drugi set za Duju započeo “breakom”, ali ga nije uspio potvrditi. Rafa je odmah uzvratio za 1:1, da bi u šestom gemu opet uzeo servis Ajdukoviću za 4:2. Bez problema je sačuvao “break” i nakon 41 minute izborio odlučujući set.

image

Publika je bila na strani Rafaela Nadala.

Adam Ihse/Tt News Agency Via Afp

Nije bilo predaje

Loše je krenuo treći set za Ajdukovića. Nadal je poveo 1:0 tako što je Duje puštao loptu za koju je mislio da ide vani, a ona je bila dobra. Brzo je Španjolac došao do vodstva od 3:0 i činilo se da će to biti jednosmjerna ulica, ali nije se samo tako predao Splićanin.

Uspio je na Nadalov servis gem izboriti dvije break lopte, iskoristiti drugu i tako vratiti jedan break zaostatka, za 1:3. Nakon toga je uzeo svoj servis-gem bez izgubljenog poena i napravio break za izjednačenje, 3:3. Legendarni Španjolac je zatim opet oduzeo servis Ajdukoviću u sedmom gemu za vodstvo 4:3, a uporni Splićanin u sljedećem gemu propušta dvije break lopte. Nadal je otišao na 5:3, Ajduković smanjuje na 5:4, a vjerojatno najbolji igrač na zemlji svih vremena je servirajući za meč iskoristio prvu meč-loptu.

Sad u Umag

Nećemo slaviti poraze, ali ovo je za Duju definitivno uspjeh dosadašnje karijere i ulazak na velika vrata svjetskog tenisa. Inače su koeficijenti na kladionici bili 2.40 za Ajdukovića, a 1.33 za Nadala.

Ajduković je u dvoboju imao četiri asa, ali samo 49 posto ubačaja prvoga servisa, dok od šest “break-lopti” na svoje servis nije spasio nijednu. Duje je imao 33 winnera, 12 više od Nadala, te 19 neprisiljenih pogrešaka, 11 više od Španjolca.

Nadal u finalu čeka boljega iz dvoboja Aegentinca Thiaga Tirantea i Portugalca Nuna Borgesa, dok Ajduković odlazi put Umaga gdje će u 1. kolu igrati protiv talijanskog predstavnika Luciana Darderija, 35. tenisača svijeta.

image
Adam Ihse/Tt News Agency Via Afp
image

Španjolac ide u finale.

Adam Ihse/Tt News Agency Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 20:34