StoryEditorOCM
Tenissplit open

Nakon 22 godine u Splitu ćemo gledati profesionalni teniski turnir: Pružit ćemo priliku našim igračima

19. rujna 2020. - 10:25

Na betonskom terenu je marljivi djelatnik Javne ustanove sportski objekti Split otpuhivao lišće, dok su drugi radnici na susjednom Centralnom terenu bojali zidove u novu nijansu zelene... Centralni će teren na kultnim Firulama, u teniskom hramu Hrvatske, dobiti novo ruho za potrebe ATP Challengera koji će se u Splitu održati od 26. rujna do 4. listopada. Prvi je vikend rezerviran za kvalifikacije kroz koje će se 16 igrača boriti za mjesto u glavnom turniru u kojemu mjesta ima za ukupno 32 tenisača.

- Turnir je originalno u kalendaru ATP-a trebao biti održan krajem travnja, ali smo zbog pandemije koronavirusa odgođeni. Srećom, ATP je vidio naš entuzijazam i znaju i oni koliko je Split dao svjetskom tenisu te su nam dodijelili ovaj novi termin kojeg smo objeručke prihvatili – kazao je na konferenciji za medije direktor turnira Ismar Moralić nabrojivši pritom velikane Firula i Splita, Nikolu Pilića, Željka Franulovića, Gorana Ivaniševića, Marija Ančića i Matu Pavića..

Muški je turnir pa su i nabrojani “mušketiri”, a naravno da Split im i svoje heroine poput Petre Martić, Jelene KostanićTošić... Moralićeva je ideja da se u Splitu organizira muški profesionalni turnir nakon sada već 22 godine pauze u Gradu Splitu pala na plodno tlo.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara dao je zeleno svjetlo, klub Split 1950 je na čelu s predsjednikom Ivicom Kekezom pružio svoju stručnu podršku i priča je krenula. Prvo je Javna ustanova sportski objekti na čelu s ravnateljem Tomislavom Borozanom obnovila sve zemljane terene, sada se uređuje i ostatak infrastrukture.

- Split je grad sporta, a tenis je tu dao svoj veliki obol. Svi mi znamo imena teniskih velikana, da ih sada i ja ne ponavljam, na koje smo ponosni, a posebno na Gorana Ivaniševića koji je osvojio Wimbledon. Želja nam je da se ovim turnirom, ali i ulaganjem u infrastrukturu, tenis i još više počne dizati u Splitu – kazao je Mate Omazić, splitski pročelnik službe za društvene djelatnosti.

Novinare je, naravno, zanimalo i što je s listom igrača?

- Za sada niti jedan hrvatski igrač nije niti u kvalifikacijama. “Korona” je puno toga promijenila, tako je i ovaj naš turnir po igračima puno jači nego što bi to možda bio inače, zadnji koji je trenutno u glavnom turniru je 180. na svijetu. No, kako iza turnira stoje Grad Split i Županija Splitsko-dalmatnska, jasno je da će se pozivnicama, a imamo ih tri za glavni turnir i tri za kvalifikacije, tipovati na hrvatske adute – rekao je direktor Moralić, no konkretna će imena otkriti kroz idućih nekoliko dana.

- Županija Splitsko-dalmatinska stoji iza ovog projekta, organizatori će imati našu punu podršku i nadam se da će ovaj turnir postati tradicionalan – kazao nam je Tomislav Đonlić, pročelnik županijskog UO za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport.

Prilika je ovo i da Split dobije prepoznatljiv sportski godišnji događaj, da turnir postane tradicionalan, a sukladno mogućnostima i da raste. A domaći će mladi tenisači dobiti priliku u svome dvorištu osjetiti kako to izgleda na razini challengera, osvojiti prve bodove..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 10:22