StoryEditor
TenisSplitski se tenisač na svojim Firulama od aktivnog igranja oprostio očima punih suza

EMOTIVAN OPROŠTAJ Mario Ančić: Ovo mi je najteži trenutak u životu! (FOTO)

Piše PSD.
23. veljače 2011. - 14:14
Tamo gdje je napravio prve udarce reketom o žutu lopticu, na splitskim Firulama, u Teniskom klubu Split, Mario Ančić i službeno je tenisu rekao nepovratno zbogom!
- Zadnjih nekoliko godina borio sam se protiv svih mogućih bolesti. Zadnja ozljeda leđa bila je točka na i koja je presudila, ona je produkt neigranja nakon mononukleoze iz Krefelda 2007. godine, čestih pauza i brojnih povrataka. Nakon konzultacija sa stručnjacima iz Njemačke, Francuske, SAD-a i Hrvatske morao sam  doći do razumnog rješenja da moje tijelo više ne može pratiti ritam današnjeg tenisa, sporta. I nije bilo drugog rješenja – govorio je novinarima i uzvanicima Ančić dok su mu se oči punile suzama.No, izdržao je. I tu emotivnu borbu, oči su suzile, ali govorio je mirno, staloženo. I pazeći na svaki detalj.
- Današnji dan je važan i jer je 23. veljače 1950. osnovan Teniski klub Split. Čast mi je javnost pozdraviti u hramu tenisa. Ponosan sam što sam bio član TK Split i što sam nastavio tradiciju velikih tenisača i što sam dio teniskog fenomena. Ljudi me po svijetu pitaju, dobro Mario, imate iz tog kluba četiri top 10 igrača, mi imamo novaca, kako da preslikamo taj model? Teško im je objasniti da snaga TK Split nije u terenima i lopticama, već u ljudima, strastvenoj želji za pobjedom i fanatizmu i borbi do samog kraja. To je ono što krasi onoga koji prvi put ovdje uzme reket do najstarijih rekreativaca – govorio je u dahu splitski tenisač.

Zbog toga je i odlučio karijeru završiti u svom prvom klubu.
- Želio sam da se skupimo ovdje, gdje sam napravio prve korake, gdje sam uzeo prvi pehar. Da ovdje kažem da se povlačim iz sporta kojeg neizmjerno volim.

Iz svakog se glasa čulo da mu je knedla u grlu.
- Nikad nisam bježao od odgovornosti. Težio sam uvijek savršenstvu, kada sam shvatio da tijelo moje ne može pružiti tenis kakav ja mogu igrati, drugog rješenja nije bilo.

Posebno je bolno za njega i sve ljubitelje tenisa što odlazi, a da nije navršio niti 27 godina.
- Mnogim sportašima ovo su najplodnije godine, ali moja je karijera po mnogočemu bila specifična. S 15 godina sam osvojio prvi profesionalni turnir, sa 16 igrao na Olimpijskim igrama, sa 18 uz Bjorna Borga postao najmlađi koji je slavio na centralnom terenu Wimbledona, sa 20 sam imao olimpijsku medalju, s 21 osvojio Davis Cup, sa 22 godine postao član ekskluzivnog društva top 10, bio sedmi na svijetu. U tim trenucima s Rafaelom Nadalom bio sam i najmlađi član tog društva. Mislio sam da imam sve pod nogama, a onda se dogodio Krefeld (veljača 2007. godine, nap. a.) protiv Njemačke gdje sam dobio mononukleozu, Uslijedile su četiri godine agonije, i sada moj oproštaj.

Svi okupljeni bili su ganuti, Ančić je na koncu morao tješiti ostale.
- Sjećajte se onog što sam pružio na terenu. Odlazim uzdignute glave, kao čovjek koji se nikad nije predao, koji se borio do samog kraja, ali koji je znao prepoznati trenutak kada se treba povući – govorio je te nastavio:
- Osjećam golemi ponos na trag koji sam ostavio u svijetu tenisa. Nezaboravni su trenuci kada se diže hrvatska zastava, kada narod ne spava čekajući rezultat s Olimpijskih igara iz Atene, slušati hrvatsku himnu u Bratislavi kada sam donio pobjednički bod u Davis Cupu, ponos zbog top 10 kao i na činjenicu da sam se pridružio trojici onih na slikama u TK Split (Pilić, Franulović i Ivanišević, nap. a.).

Sada ga čekaju neki novi životni izazovi.
- Proći će dosta vremena kada ću u miru moći gledati vrhunski tenis, ali doći će i to vrijeme. Usporedno sam se spremao za život nakon karijere, završio sam pravni fakultet, čeka me izazov u novoj struci, usavršavanje u Hrvatskoj i inozemstvu. Sport, uvijek ću biti tu blizu, ali više ne kao aktivan igrač.

No, mogla bi njegova uloga u tenisu vrlo brzo postati jako važna. Naime, predsjednik HTS-a Radimir Čačić javno je Ančića pozvao da u prosincu, kada aktualnom 'gazdi' prestaje mandat, preuzme ulogu predsjednika HTS-a!?
- Imam izazov u pravnoj struci, ali želim i stalno biti blizu sporta. Tenis mi nije bio samo igra, već i način razmišljanja. Definitivno želim svojim znanjem i iskustvom, kontaktima koje sam stekao putujući svijetom, na jedan drugi način pomoći našim sportašima, budućim tenisačima – znakovit je bio Ančić, ali nije izravno odgovorio na pitanje.

Još je i rano za definitivne planove, no jasno je kako su mu mnoga vrata u svijetu tenisa otvorena. A zbogom reprezentaciji kazat će javno početkom ožujka u Zagrebu.
- Kakva slučajnost, protiv Njemačke u Krefeldu su počeli moji problemi, a idući Davis Cup opet je protiv Njemačke u Zagrebu, tamo ću napraviti oproštaj od Davis Cupa, reprezentacije. Pozdraviti igrače i publiku – najavio je na koncu Ančić.

PERO SMOLČIĆ
FOTO: V. DUGANDŽIĆ / CROPIX


Zlatko Mateša: Ima osobine velikog igrača, ali i velikog čovjeka

Na Firulama je bio i predsjednik HOO-a Zlatko Mateša, veliki zaljubljenik u tenis, ali i u lik i djelo Marija Ančića.
- Svi oni koji se pitaju zašto se tenis zove 'bijeli sport', neka pogledaju Ančićeve mečeve. Ima osobine velikog igrača, ali i velikog čovjeka. U trenucima njegove agonije smo znali pričati, a uvijek sam mu isticao kako su medalje važne, ali i kako je zdravlje na prvom mjestu. I stoga je njegov odlazak iz natjecateljskog tenisa dobra odluka – kazao je Mateša.

Čačić: Marijo, postani predsjednik HTS-a!

Predsjednik Hrvatskog teniskog saveza Radimir Čačić bio je ganut Ančićevim odlaskom, ali mu je, svjestan veličine i znanja mladog Splićanina, odmah ponudio svoje mjesto.
- Nikako se ne smije propustiti imati pozitivnu energiju i znanje koje Mario posjeduje na korist hrvatskog sporta. Mi smo imali malo duži razgovor o tome. Nisam otvarao konkretne teme, ali ne postoji niti jedan prostor u hrvatskom tenisu i sportu u kojem Mario nije dobrodošao, bio to profesionalni ili volonterski rad, ili na poziciji, recimo, predsjednika HTS-a! To je, recimo, vrlo važna poruka – kazao je Čačić te dodao: - Javno Marija pozivam na korist društva, da ne propusti taj prostor.

Zar ste se umorili, odlazite li?
- Mandat mi ističe u prosincu. Pozivam Marija neka preuzme HTS – otvoren je bio Čačić.Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. rujan 2020 14:26