StoryEditorOCM
Strani nogometpolufinale eura

Moguće je, dokazali su, doći u borbu za finale bez zabijenog ‘živog’ gola. Ali nema više provlačenja za Francuze

Piše Ivan Renić
9. srpnja 2024. - 06:57

U Njemačkoj je ostao kvartet ‘preživjelih’. Na rasporedu su polufinala, a prvo se igra danas od 21 sat u kojemu će se na Allianz Areni sastati Španjolska i Francuska. Favoriti su – Španjolci! U to nema sumnje. Jasno je to i onome tko je tek ovlaš bacio pogleda makar na jednu utakmicu Furije.

Izabranici Luisa de la Fuentea na Euru su pokazali daleko najviše. Igraju najljepši nogomet, imaju sve pobjede, a tek posljednja u četvrtfinalu stigla je nakon produžetaka. Izbacili su tada domaćina Njemačku. Utakmica je to o kojoj se još priča. Vuku se, nažalost, sudački repovi. Marc Cucurella igrao je rukom u kaznenom prostoru, no engleski sudac Anthony Taylor ostao je nijem.

Lagani prolazak

Taj je dvoboj riješio Dani Olmo. Prvo je zabio, pa onda i asistirao Mikelu Merinu koji je pogodio za pobjedu. Furiozno su Španjolci ušli u turnir. Pamtimo 3:0 protiv Hrvatske. Dvoboj je to u kojem je njihova obrana mogla barem jednom kapitulirati, ali to se ipak nije dogodilo. Uslijedile su dvije pobjede istim rezultatom (1:0) kontra Italije i Albanije.

image

Španjolci su pokazali najviše

AFP

Značilo je to devet bodova i lagani prolazak dalje. U osmini finala riješili su Gruziju, uvjerljivo s 4:1. Usprkos svemu, prava šteta bi bila da Španjolsku ne gledamo u završnici jer, kako rekosmo, od svih reprezentacija pokazali su najviše. Francuzima će prijetiti 16-godišnji Lamine Yamal, čudo od djeteta koje briljira u Njemačkoj. Vodeći je asistent turnira.

S druge strane stajat će momčad koja do sada nije pokazala puno. Dojma smo kako su se provukli u polufinale, pogotovo kada znamo da još uvijek nisu zabili pogodak iz igre. Da, istina je! Austriju su pobijedili autogolom. Slijedila je ‘nula’ s Nizozemcima, pa remi s Poljacima za koji je zabio Kylian Mbappe iz penala.

image

Yamalu je tek 16, a već je zvijezda momčadi

AFP

Belgiju su u osmini finala prošli zahvaljujući novom autogolu, dok su se s Portugalom obračunali raspucavanjem s bijele točke. Moguće je, dokazali su Francuzi, doći u borbu za finale bez zabijenog ‘živog’ gola. Međutim, to će im teško proći protiv raspoložene Španjolske. Morat će se otvoriti Francuzi i napasti. A nije da nemaju čime... Mbappe, Griezmann, Dembele, samo su neka od imena iz zvjezdanog rostera.

Na velikim natjecanjima posljednji su put međusobno igrali 2012. godine. Bilo je to u četvrtfinalu Eura, a s 2:0 tada je bolja bila Španjolska. Prije tri godine igrali su i finale Lige nacija. Slavili su tada Francuzi s 2:1. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2024 01:26