StoryEditor
Rukometrukometni kamp

Za dišpet koroni na ušću Cetine se ponovno okupio veliki broj mladih vratara: Puno je poznatih lica, znači da radimo nešto dobro

28. lipnja 2020. - 16:12

Na Međunarodnom kampu rukometnih vratara u Omišu o koronavirusu nitko nije ni pričao. Atmosfera je bila super, radna, a epidemioloških mjera svi su se pridržavali koliko je to bilo moguće. Sportaši su to, disciplinirani su. Ne treba njima dvaput reći...

Kako to sve skupa izgleda novinari su imali priliku vidjeti tijekom Dana otvorenih vrata za medije. Treneri pokazuju i demonstriraju, ispravljaju greške, a polaznici pažljivo slušaju i upijaju njihove savjete kao spužve. Riječ Marina Šege, našeg prvog reprezentativnog golmana i čovjeka koji je u kampu od samog početka, ima posebnu težinu.

- Radi se punom parom. Mlađim polaznicima objašnjavamo početne korake na golu. Čim to prije shvate, bit će im lakše kroz karijeru. Sa starijima se više radi na nekim detaljima. Ima puno poznatih lica, mladi se vraćaju na kamp svake godine i to nam je potvrda da je kamp dobar i da kvalitetno radimo – komentirao je Šego u kratkoj pauzi između treninga.

“Novo normalno” zbog koronavirusa osjetilo se i u svakodnevici kampa.

- Pazimo na higijenu, pranje i dezinfekciju ruku, a drži se i dis tanca koliko je to moguće s obzirom na treninge – kaže Šego.

Zaista, baš šteta što zbog koronavirusa jubilarno deseto izdanje ovog kampa nije rekordno. Jer gotovo bi sigurno bilo da je situacija bila normalna. Ovako je dosta polaznika bilo prisiljeno otkazati dolazak, no ipak ih se u Omišu u Sportskom centru Ribnjak skupilo stotinjak, što je s obzirom na okolnosti sjajna brojka. Kvaliteta rada i dalje je visoka, standard je to od kojeg se ne odstupa i zbog čega se organizatoru Mariju Čaljkušiću mnogi vraćaju iz godine u godinu. Pa čak i oni iz zemalja koje inače ne povezujemo s rukometom, poput Engleske. Jedan je od njih James Adamson (18) je počeo kao nogometni golman, ali se ipak prebacio na rukomet.

- Rukomet mi se svidio jer je dinamičniji, češće si u kontaktu s loptom nego u nogometu. Inače rukomet u Engleskoj nije jako popularan, ali raste. Nadam se da ću napredovati i jednog dana otići u inozemstvo – kaže Adamson koji je drugi put došao u Omiš na kamp.

- Nakon lanjskog sam primijetio veliki napredak u svojoj igri i zato sam opet tu. Želim naučiti nove stvari od poznatih golmana, pogotovo kad je u pitanju tehnika – zadovoljno će Adamson koji nije propustio priliku spojiti ugodno s korisnim, drugim riječima otići na plažu i iskoristiti lijepo, sunčano i toplo vrijeme.

Osmijeh na licu nije mogla ni htjela sakriti ni Martina Spottl (16) koja će također kući ponijeti lijepe uspomene i vrijedne savjete koji će joj koristiti u daljnjem nastavku karijere.

- Naučila sam nove tehnike i vježbe, a došla sam po preporuci trenera vratara u mom klubu. Sretna sam što mi je preporučio ovaj kamp jer do sada nisam imala priliku raditi na ovako visokom nivou.

Kako bi se izbjegla gužva, radilo se u više smjena, a svaki je trener radio s grupom od pet do deset polaznika. Tako i iskusni stručnjak Haris Porobić koji je također dugogodišnji demonstrator na kampu.

- Najviše smo radili na tehnici, ali ne želimo djeci mijenjati tehniku koju su usvojili u klubovima jer bi to bilo pogrešno, nego im dati novitete pa da sami izaberu što im najviše odgovara. Ima djece koja su tu svake godine i vidi se koliko su napredovala. Za to je zaslužan rad u njihovim klubovima, ali ima i naših zasluga.

Na koncu, najvažnije je da se kamp i ove godine održao. U inat koronavirusu, ali s oprezom i uz sve potrebne mjere. Organizatori nisu odustali, već su nastavili tradiciju i u ovakvim nezahvalnim okolnostima.

- Preko 20 država je zastupljeno i Mario Čaljkušić napravio je pravu stvar organizacijom ovog kampa. Meni je ovo šesta godina da sam tu. U vrijeme korone fenomenalna je stvar što se kamp uopće održao. Djeca su željna znanja, žele naučiti nove stvari. Pazili smo na higijenu, sve uvjete i siguran sam da će sljedeće izdanje opet biti rekordno – zaključio je Porobić.

Patrick Kovaci: Pratio sam objave Filipa Ivića i poželio doći

Patrick Kovaci, devetnaestogodišnjak iz Njemačke, ove je godine prvi put na kampu. Malo je reći da je oduševljen cjelokupnim ambijentom, kampom, Omišom...

Zanimljivo, za njegov dolazak indirektno je zaslužan jedan od demonstratora, naš poznati vratar Filip Ivić. Patrick je objasnio kako:

- Pratio sam na internetu njegove objave s kampa i to me natjeralo na dolazak. Došao sam naučiti nove tehnike i raditi s velikim golmanima koje sam do sada gledao samo na televiziji. To je velika privilegija – rekao je Kovaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 20:11