StoryEditor
Rukometrukometni kamp

Na Ribnjaku se radi punom parom: Cijeli svijet priča o novim trendovima koji dolaze iz Omiša

1. srpnja 2021. - 16:11

Omiš, sunce, more, ljeto i - rukomet. Dobitna je to kombinacija već 11 godina koliko se u tom gradu održava "Cedevita međunarodni kamp rukometnih vratara". Sportski centar Ribnjak i ovih dana (kamp je počeo 26. lipnja, a traje još sutra) vrvi mladim vratarima i vratarkama iz svih dijelova Europe i svijeta, trenira se kvalitetno pod budnim okom trenera i demonstratora među kojima su mnoga poznata imena, reprezentativci, osvajači najvećih natjecanja...

S polaznicima iz dana u dan rade i Jelena Grubišić, Filip Ivić i Nikola Portner koji su na konferenciji za medije podijelili svoja iskustva. Naša proslavljena vratarka i članica rumunjskog CSM Bukurešta u kojem je 2016. postala prvakinja Europe, drugi je put na kampu.

- Kad sam ja bila u godinama u kojima su polaznici nisam imala ovakve mogućnosti. Radi se svestrano, od kondicije do tehnike i rada na golu. Najviše možemo pomoći djeci savjetima i ispravljanjem nekih stvari - smatra Jelena i dodaje kako nije dobro da mladi vratari prerano donesu odluku o tehnici kojom će braniti.

- Svatko treba biti svoj. Ne treba nikoga siliti. Najbolje je da kroz vrijeme i razvoj sami otkriju tehniku koja im najviše paše.

Naš povremeni reprezentativac Ivić već je četvrtu godinu dio kampa.

- Ovo je jedan od najboljih kampova u Europi i preporučio bih ga svakome. Meni je u mladosti uzor bio Omeyer i kad sam čuo da dolazi na kamp, nisam mogao vjerovati. To je dovoljan pokazatelj koliko je kamp jak - kaže Ivić koji se u novoj sezoni vraća u PPD Zagreb nakon pet inozemnih sezona.

U kontekstu važnosti uloge golmana u rukometu, "Fićo" je naglasio:

- Svi kažu da je golman pola ekipe, a s njima se najmanje radi.

Za razliku od Grubišić i Ivića, Portner je debitant. Vratar francuskog Chamberyja i europski prvak s Montpellierom 2018. prvi je put na kampu, no sudeći prema njegovim dojmovima gledat ćemo ga u Omišu i narednih godina.

- Kao profesionalac koji igra na višem nivou, rado ću pomoći bilo savjetom ili pokretom. Jedanaest godina nije mala stvar, ovaj se kamp sve više razvija i cijeli ga svijet prepoznaje. Najvažnije je da ono što su polaznici naučili na kampu, primijene u svojim klubovima - rekao je sin Zlatka Portnera, slavnog člana Metaloplastike i reprezentacije Jugoslavije, iznenada preminulog prošlog rujna. Nikola je rođen u Lyonu, a brani za reprezentaciju Švicarske.

Zadovoljstvo nije krio ni organizator Mario Čaljkušić koji se i ove godine pobrinuo da polaznici pored kvalitetnih treninga dobiju i razonodu raftingom na Cetini i izletima. Taj miks jedan je od razloga koji ovaj kamp čine tako atraktivnim.

- Unatoč pandemiji održali smo kamp na visokom nivou. Svake godine radimo stvari koje su najnovije u svijetu rukometa, stvaramo nove trendove - zaključio je Čaljkušić.

item - id = 1109712
related id = 0 -> 1108587
related id = 1 -> 1029157
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2021 20:10