StoryEditor
Rukometizbornik slavko goluža osvrnuo se na nastup naše reprezentacije na sp-u

Ne treba strahovati za hrvatski rukomet

Piše PSD.
31. siječnja 2011. - 10:16

Kraj Svjetskog prvenstva izbornik Slavko Goluža dočekao je sa smiješkom na licu. Nakon dobrog početka i turbulentne središnjice turnira završnica je donijela dobro raspoloženje.

Prvi put vodite reprezentaciju, zadovoljni ste petim mjestom na svijetu?

- Pa dobro, ne bi bilo dobro da smo odmah uzeli zlato... Šalim se, volio bih da smo uzeli zlato... Ali, ako jedan od najboljih trenera na svijetu Lino Červar kaže da je peto mjesto uspjeh zašto to onda ne bi bio uspjeh i za mene kao mladoga trenera, izbornika koji je tek počeo? Koji je imao pet-šest ozlijeđenih igrača na početku, peh s vratarima... Moramo biti zadovoljni! Peto mjesto nije jedini razlog zadovoljstvu.

- Nakon zadnje utakmice na prvenstvu, protiv Islanda, prišao mi je Blaženko Lacković i rekao “treneru, igrači su uz vas”. To je nešto najljepše što sam mogao doživjeti od mojih igrača, dirnulo me je.

Igračima nije ništa zamjerio.

- Svaka čast svima! Posebno moram pohvaliti našu mladost, Pešića, Duvnjaka, Dragu, Marina i ostale, oni su dokaz da ne moramo strahovati za naš rukomet. Svi su dali doprinos, ali mi je posebno drago što su mlađi preuzeli odgovornost.

Čini li vam se da je Drago Vuković mogao igrati više s obzirom na odličnu formu?

- Igrao je dosta, puno se trošio u obrani... Zadovoljan sam njime, odigrao je dobar turnir što je dokaz da dobro radi u Gummersbachu gdje ima i veliku minutažu.

Lijeva strana bolja od desne

Pred prvenstvo smo zazirali od naše desne strane, kad tamo... pokazala se učinkovitijom od lijeve. Zrnić i Buntić bili su naši najbolji pojedinci?

- Nikad nisam kazao da će desna strana biti problem. No, bilo mi je teško uklopiti neke stvari. Buntić bolje igra u napadu, Kopljar je bolji u obrani, tražili smo balans... I našli smo ga za sve osim za vratare. Oni su bili “prevaga”, da smo imali njihovu bolju podršku igrali bi polufinale. Evo, Francuzi su dobili Šveđane s tri gola razlike, a Omeyer je imao 20 obrana...

Ali, podrške nije bilo...

- Šteta. No, biti peti na svijetu je veliki uspjeh. Priželjkivanja su uvijek velika, ali pred nas nitko nije stavio imperativ da moramo osvojiti medalju. Vraćamo se kući kao pobjednici, bit ćemo domaćini kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre, tri utakmice, puna dvorana... Sve je to dobro za naš rukomet.

Igrao vam je i Marino Marić koji u svom klubu Zagrebu ne igra?

- Kamo sreće da svi dečki igraju u klubovima! Ali, ne bih se više osvrtao na neke stvari, svoje sam rekao, za mene je to završena priča. Svatko ima pravo na mišljenje, ali mora postojati doza respekta i kulture... Žao mi je, ali morao sam reagirati na optužbe Kljaića. Ja sam mlad trener i normalno je da griješim.

Najveća greška mi je ono što sam rekao nakon utakmice s Dancima, gdje sam optužio Skandinavce da su uništili rukomet. Sad mi je žao, priznao sam pogrešku, nisam ja osoba koja je to trebala reći.

Svježa krv

A što je najbolje što ste napravili na prvenstvu?

- Ono na kraju s Islandom, kad su mladi preuzeli odgovornost i iznijela najveći teret pobjede. Sretan sam zbog njih. Ali, i stariji igrači su dali doprinos, i njima skidam kapu. Nije bilo lako, imali smo samo sedam dana priprema iza Nove godine, a to je premalo za nešto više. No, ostali smo u svjetskom vrhu. Pogledajte koje su velesile iza nas...

Sljedeća akcija je dvostruki kvalifikacijski sudar sa Španjolcima u ožujku?

- Najbitnije je da do tada dečki dobro treniraju i što više igraju u klubovima, da budu zdravi. Nadam se da će nam se vratiti i ozlijeđeni igrači i da će Hrvatska biti jača! A doći će i malo svježije krvi...

Igračke ili stručne?

- Igračke!

Vratari će ostati isti?

- Teško mi je sada o tome govoriti. Moramo proslaviti peto mjesto...

marko bilić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. siječanj 2021 06:36