Ostalobez obrazloženja

Stobrečki Primorac naknadno izbačen iz treće lige, predsjednik kluba poručuje: Pravdu ćemo tražiti i kod UEFA-e

Piše Frane Vulas

U Primorcu se ne mire s odlukom HNS-a po kojoj su izbačeni iz Treće lige jug.

Stobrečani su ligu završili na pretposljednjem petnaestom mjestu te su izbačeni u niži rang (Županijsku ligu) kao i zadnji Imotski, a u ligu ulaze četvrtoligaši za koje je procjenjeno da imaju uvjete Sloga i Vodice.

Međutim, u propozicijama nije egzaktno stajalo da u Treću ligu jug ulaze dva kluba iz nižeg ranga, kao što je pak jasno pisalo sezonu ranije. Zato se Stobrečani smatraju oštećenima.

- Ovo je presedan. Izbačeni smo mimo propozicija koje je usvojio HNS prije početka sezone. Prije dvije godine je uoči prvenstva pisalo u propozicijama da iz četvrtih liga ulaze dva kluba. Prije prošle sezone je pisalo da ispada jedan (nap.a. posljednji obvezno ispada), a da ulazi onoliko klubova koliko je potrebno da se liga popuni do brojke od 16 klubova.

Tu je sve jasno, mi smo sto posto ostali u ligi, a oni u Izvršnom odboru HNS-a koji su donijeli tu odluku moraju se zapitati zašto su je donijeli – rekao nam je predsjednik Primorca Zdravko Voloder.

Razlog mijenjanja propozicija između dvije sezone jest promjena sustava natjecanja trećih liga, od dosadašnjih tri na pet skupina. No, pritom se malo zaboravilo da bi i u tom slučaju Treća HNL Jug trebala ostati praktično u istom formatu i nigdje se više nije navodilo da trebaju ući dva kluba. Zbog toga “nepisanog pravila” ispao je Primorac.

- Njima je sve to bilo u redu dok je trebao ispasti Imotski te ući Sloga i Vodice, dok ih nije poremetilo što je Zadar zbog licence ispao u treću ligu. Ovako su donijeli protuzakonitu odluku da nas izbace iz lige – smatra Voloder.

Pritom Stobrečani nisu dobili službeno obrazloženje iako su od kraja prvenstva prošla dva mjeseca.

- Nisu poslali obrazloženje, niti Županijskom savezu koji je još u svibnju tražio tumačenje propozicija. Nemaju što u njemu napisati kada toga nema u propozicijama! Samo smo prije petnaestak dana u Glasniku HNS-a sa zadnje sjednice IO-a pročitali da nismo na listi trećeligaša.

Pisali smo članovima IO, svim Komisijama, obrazložili smo im sve. Preko Žup. saveza smo tražili mišljenje Komisije za propise HNS-a. Ta Komisija sastavljena od odvjetnika je potvrdila ono što mi govorimo. U Komisiji za natjecanje koja je predložila IO-u da ispadnemo ne sjede redom pravnici.

Što dalje?

- Prvo ćemo se do kraja tjedna obratiti Sportskoj inspekciji. Čekali smo za to službenu odluku. Ići ćemo ako treba i na Arbitražu HOO-a, na redovni sud. Mislim da ćemo se morati obratiti UEFA-i. Ne može HNS donijeti jedne propise, a provoditi druge. Ali ići ćemo instancu po instancu – najavio je Voloder i naglasio.

- Kada dobijemo službenu odluku tražit ćemo sportsku i kaznenu odgovornost za članove IO-a i Komisije za natjecanje. Ako ipak inspekcija i sudovi kažu da nismo u pravu – u redu. Svakako igramo četvrtu ligu, ne može nas sada nitko vratiti u treću.

Dakle, što se ove sezone tiče je svakako “izija vuk magare”?

- Podnijet ćemo odštetni zahtjev, a i preko UEFA-e ćemo tražiti pravdu. Angažirat ćemo najbolje odvjetnike, nećemo odustati. Neka nam pokažu jedan papir koji dokazuje da mi trebamo ispasti, povući ćemo se. Ali nemaju ga.

Ipak je ovo klubu veliki udarac?

- Pomirili smo se s time da ćemo igrati u četvrtoj ligi, redovno počinjemo pripreme. Imamo 500 djece, 16 momčadi raznih kategorija, objekte... Bili smo dvije godine prvoligaši, pa smo doživjeli stečaj te ispali zadnju ligu i opet smo se vratili. Vratit ćemo se ponovno. Ali ćemo ovo istjerati do kraja. Odakle nekome pravo da nas ovako izbaci? Nije IO HNS-a Bog u Hrvatskoj! Neće to proći lišo – zaključio je Voloder.

Zatražili smo od HNS-a obrazloženje odluke IO-a Saveza, odgovore zašto je Primorac u nižem rangu, tumačenje propozicija natjecanja. Do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor.

'Naš Županijski savez nema baš nikakvog utjecaja u HNS-u'

Kao veliki problem je Voloder istaknuo:

- Naš Županijski savez nema baš nikakvog utjecaja u HNS-u. Za HNS oni ne postoje. Prije 20 godina ovo se ne bi dogodilo.

Ovaj slučaj podsjeća na onaj Gorice kojoj je 2011. naknadno zabranjen nastup u prvoj ligi zbog neispunjavanja uvjeta za licencu, ali je Gorica dobila zadovoljštinu (povukla je tužbu po dogovoru s HNS-om oko ulaganja u travnjak)?

- Gorica nije išla sa svime čime ćemo mi ići. Nećemo dopustiti IO-u da ovo bude njihova prćija. Ako će se HNS tako ponašati prema članicama, onda najbolje da kao udruga ne postoji.

Ovo nam se moglo dogoditi 1992. kada smo trebali ući u prvu ligu, pa je bilo rečeno da je interes da uđe Segesta, da probamo dogodine. Bio je rat, ljutili smo se, ali nismo se žalili. Dogodine smo bili prvi i ušli smo. Ali sada nakon skoro 30 godina opet...

#HNS#ZDRAVKO VOLODER#NK PRIMORAC STOBREč