StoryEditor
OstaloSvečanost

Splitski sport prepun je pobjednika: proglašeni najbolji sportaši i sportašice za 2018. godinu

25. veljače 2019. - 17:58
nagrade_sport35-250219

Matea Jelić, Lucija Bilobrk, Helena Jurišić, Mate Pavić, Toni Kanaet, Kuglački klub Mertojak te Ženski nogometni klub Split i Ragbijaški klub Nada najbolji su sportaši i kolektivi po izboru Splitskog saveza sportova za 2018. godinu.

Mnoštvo sportaša, sportskih djelatnika i osoba iz javnog i političkog života grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije okupilo se na svečanoj ceremoniji u impozantnom prostoru Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu kako bi odalo počast najboljima u godini što je za nama.

Neobično je bilo, međutim, što je u tri kategorije izabrano nekoliko najboljih umjesto jednog ili jedne. Konkretno, nagrade za najbolje odnijele su tri sportašice, dva sportaša i dvije ekipe. Kao da su Oscara za najbolji film dobila dva ili tri filma. Nije to to. No tako su odlučili Komisija za priznanja i nagrade, te Izvršni odbor Splitskog saveza sportova i to treba poštivati. Predsjednik SSS-a Nenad Periš pojasnio je takvu odluku:

Izbor je trebalo stručno procijeniti, a ne navijački ili koliko se netko pojavljuje u medijima. Najveća bi kazna bila nekom sportašu koji je došao do najvećih nivoa uskratiti nagradu jer dolazi iz pod navodnike manje popularnog sporta. Svi su zadovoljni, a pravi sportaš ne može biti tužan što dijeli nagradu s nekim drugim. Dakle, najbolje sportašice su zlatna taekwondoašica s Mediteranskih igara Matea Jelić, europska prvakinja u K-1 i tajlandskom boksu Lucija Bilobrk te Helena Jurišić, svjetska prvakinja u tajlandskom boksu. Najbolji sportaši su tenisač Mate Pavić, osvajač dvaju Grand Slam turnira i Davis Cupa, i europski prvak u taekwondou Toni Kanaet. Najbolja je momčad Kuglački klub Mertojak, osvajač Europa kupa, četvrtfinalist Lige prvaka i viceprvak Hrvatske, u čije je ime priznanje primio Hrvoje Marinović, koji je bio nominiran za najboljeg sportaša i trenera muških kategorija.

- Posloženi smo jako dobro i dogodine ćemo biti konkurentniji nego ove godine u domaćem prvenstvu.Vratili smo kuglanje u Splitu u život, premda i dalje nemamo svoj objekt koji nam nedostaje za bolji rad škole kuglanja - rekao je Marinović.

Najbolje ekipe su nogometašice Splita, osvajačice Kupa Hrvatske, te ragbijašice Nade koje su osvojile Prvenstvo Hrvatske, Regionalnu ligu i Kup Hrvatske. Uspjehe Jelić i Kanaeta potpisuje Toni Tomas, prvi čovjek Marjana, koji je dobio nagrade za najboljeg trenera i ženskih i muških kategorija.

- Super je sezona iza nas, a trenutno imamo četiri kandidata za Olimpijske igre u Tokiju, Lovru Brečića, Tonija Kanaeta, Mateu Jelić i Nikitu Glasnović. Bilo bi nepošteno ne spomenuti moje suradnike, to su treneri Veljko Laura i Marko Novak, trener za fizičku pripremu iz Bugarske Georgi Draganov, fizioterapeut Ivo Babić, nutricionistkinja Dragana Sekulić, dr. Ante Bandalović... Naši su rezultati produkt rada cijelog tog tima - zadovoljan je Tomas, čiji se klub može pohvaliti i najperspektivnijom sportašicom Lenom Stojković, brončanom s Olimpijskih igara mladih i brončanoj s juniorskog SP-a.

Najperspektivniji je sportaš Mili Poljičak, najbolji tenisač Europe do 14 godina, kojeg su najvećom nadom još ranije proglasili Hrvatski olimpijski odbor i Slobodna Dalmacija. Leni i Miliju za nagradu su pripali laptopi, dok su svi ostali laureati dobili po 10.000 kuna. Najbolji sportaši s invaliditetom su stolnotenisačica Anđela Mužinić i plivač Dino Sinovčić.

Program ceremonije proglašenja vodio je Joško Elezović, dok su za glazbenu kulisu bili zaduženi vrsna sopranistica Ivona Bosančić Lasić uz klavirsku pratnju Zorana Velića te klapa Šufit

Najbolji

Sportašice: Matea Jelić (Taekwondo klub Marjan), Lucija Bilobrk (Kickboxing klub Pitbull, Klub tajlandskog boksa Flash) i Helena Jurišić (Kickboxing klub Mornar, Klub tajlandskog boksa Split)

Sportaši: Mate Pavić (Teniski klub Pomak) i Toni Kanaet (Taekwondo klub Marjan)

Ekipe: Ženski nogometni klub Split i Ragbijaški klub Nada

Momčad: Kuglački klub Mertojak

Trener ženskih kategorija: Toni Tomas (Taekwondo klub Marjan)

Trener muških kategorija: Toni Tomas (Taekwondo klub Marjan)

Sportašica s invaliditetom: Anđela Mužinić (Stolnoteniski klub NEC)

Sportaš s invaliditetom: Dino Sinovčić (Plivački klub Cipal)

Najperspektivnija sportašica: Lena Stojković (Taekwondo klub Marjan)

Najperspektivniji sportaš: Mili Poljičak (Teniski klub Pomak)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. listopad 2020 12:34