StoryEditor
Ostalofinale županijskog kupa u 17 sati

Otočani spremni za najveću feštu ikad: Stižu nam janjci iz cile Cetinske krajine

Piše PSD.
3. lipnja 2015. - 11:09
Nova u nizu velikih utakmica, iz reda najvažnijih klupskih svih vremena, za OSK iz Otoka stiže samo nekoliko dana nakon što je senzacionalno iz Županijskog kupa izbacio Split. I ovog puta je isti taj Kup u pitanju. Samo, sada je na redu finale i to protiv jedne od ponajboljih trećeligaških momčadi, žrnovačkog Mosora (17 sati). A kako dišu ulice za svoje junake, imali li šušura i pozitivnog nogometnog naboja, provjerili smo dan uoči utakmice.

Dovoljno je napraviti đir po kafićima da se odmah i na prvu oćuti kako se sprema nešto veliko, nešto još nedoživljeno u Otoku, nešto što je u sportskom smislu donedavno bilo u sferi znanstvene fantastike. Osluškujući priče, onako “undercover”, bez da se izdamo, tajnik kluba Frano Šušić-Jurić i potpisnik ovih redaka polako su počeli pipati puls. Nije dugo trebalo da krenu prvi komentari...

- Šta je, čujen da je Bosi (trener/igrač Petar Bašić op.a.) slomio ruku? Ma šta, a kad? A nikidan na utakmici. Pa oće moć? Ma di neće, luda je to glava, igra bi on i bez po noge - kratili su razgovorom jutro ispijajući kavu lokalni drukeri na otočkoj Roknjači u jednom od mnogobrojnih kafića.

Pitamo ih jesu česti na utakmicama, jel bude svita?

- A inače ja osobno nisan vele pratio sve do Dugog rata i utakmice kontra Orkana. Ma da van buden iskren, nisan uopće ima konta da bi niželigaški nogomet uopće moga išta zanimljivo ponudit. Hajduka san zna pogledat, ali nakon ove završnice prvenstva, sad san se navuka na OSK-a i nema nazat. Guštan i ne mogu sride dočekat da balun krene s centra i da na kraju, ako Bog da, slavimo novi trofej - kaže nam Lovre, najrječitiji među njima.
‘Šta je, čujen da je Bosi (trener/igrač Petar Bašić) slomio ruku? Ma šta, a kad? A nikidan na utakmici. Pa oće moć? Ma di neće, luda je to glava, igra bi on i bez po noge’, pričaju lokalni drukeri iščekujući utakmicu

‘Mora se slavit ka da nema sutra’

Jasno je bilo da otočki navijači ništa ne prepuštaju slučaju, kao da su svjesni da će teško ovako nešto više ikada ponoviti. Kažu nam tako i da je gazda jednog triljskog kafića donirao čak tri janjca, da se svi sa svih strana nude za pomoć, bilo u donacijama, bilo u organizaciji. Svatko želi na određen način biti dio ove sjajne i nesvakidašnje sportske priče.

Jednu kavu privodimo kraju i krećemo na drugu do Caffe bara Litre, gdje nam konobar Mario odmah s vrata poručuje:

- Od jutra pa do utakmice svirat će se samo jedna pisma. Nova himna OSK-a. I ništa drugo.

Himna je ni manje ni više dovršena tik pred polufinale protiv Splita, otpjevala ju je lokalna Klapa Sveti Luka, a premijerno je puštena na stadionu pred utakmicu.

- Visit će i zastava, a transparent ću obisit na terasu. Nek se vidi da je danas naš dan. Mora se slavit ka da nema sutra - poručuje nam.

OSK kao škverski čelik

Nešto mlađu gardu zatekli smo u Crnog Jure, listaju se novine, okom škicaju dvi cure u kantunu, ali isto nije in bilo mrsko kazat koju o izgledima OSK-a da se okiti novim naslovom u svega nekoliko dana:
Zapalio san sviću Svetom Luki - kaže lokalni župnik fra Miro Ančić
- Naš je OSK ka škverski čelik - nesalomljiv i vječan, kazuje nam jedan od zaposlenika splitskog brodogradilišta i još jedan od niza onih koji su se posljednjih dana intenzivnije uključili u praćenje niželigaške zbilje.

Za kraj, a gdje drugdje, trebalo je svratiti do lokalnog župnika Fra Mira Ančića, silno strastvenog navijača OSK-a koji niti protiv Splita nije štedio glasnice. Bodrio je Fra Miro svoje župljane iz petnih žila, vjerovao i nakon rezultata 1:3, molio Svevišnjeg i na kraju izmolio finale. Pitamo ga, može li se barem još malo stavit pa da priča bude kompletna? Da “isprosi” s nebesa i ovu protiv Mosora?

- Ma zapalio san sviću Svetom Luki, molin se da sve prođe u najboljem redu, da se svit veseli i naravno da naš OSK pobijedi. Ma uvik kažen da je u vjeri spas, a naši su momci imali vjere pa su zato i završili kao pobjednici.

Nemojte niti sumnjati da će Otočani i ovaj put dati truda da današnju feštu učine za barem malo boljom nego protiv Splita. Ipak je na rasporedu finale Kupa, lov na novi pokal i prilika da se na jesen u Otoku gleda možebitni sraz OSK-a i Hajduka ili pak OSK-a i Dinama, OSK-a i Rijeke.

Zazubice rastu, sat otkucava, a trema raste. Otok je ponovno nogometni centar Dalmacije, barem na nekoliko dana. Što reći za kraj nego, potegnite do Otoka na pravu nogometnu feštu. Nije na kraj svita.

mišo gulić
foto: tom dubravec / cropix
#OSKOTOK

Izdvojeno