Ostalokreće finalna serija

Nekad je Jug protiv Mladosti tražio iznenađenje, a sada se očekuje lagana pobjeda Dubrovčana

Piše Tonči Vlašić
3. svibanj 2017. - 10:29
rgx time: 3.6001205444336E-5

Kreće finalna serija za prvaka Hrvatske. Nakon sedam godina opet u finalu Jug CO i Mladost. Prvi put se to dogodilo 1995. godine. Mladost je te godine sedmi i posljednji put bila europski prvak. U prvenstvu je branila i obranila naslov prvaka Hrvatske.

U bazenu finala je bilo čak deset od trinaest reprezentativaca. Tri u kapici Juga (Maro Balić, Alen Bošković i Hrvoje Herceg), a čak sedam u kapici Mladosti: Siniša Školneković, Perica Bukić, Tino Vegar,  Zdeslav Vrdoljak, Ratko Štritof te Dario i Vjeko Kobešćak, koji je danas trener Jug Croatia osiguranja. Momčad Mladosti je tada vodio izbornik Bruno Silić, dok je trener Juga bio Neven Kovačević, koji je bio izbornik mlađih selekcija.

Danas, 22 godine poslije, Jug je prvak Europe i branitelj naslova. Pun je k’o brod trofeja. U ovih 17 godina novog stoljeća osvojio je više nego u 77 godina života u prošlome. Kruna tih silnih uspjeha u posljednje vrijeme bila je protekla 2016. godina. Jugaši su bili poput nogometaša Barcelone 2009. – osvojili su sve trofeje!

I sad u sezoni u kojoj je Jug CO vlasnik svih trofeja (obranio je već Kup i Regionalnu ligu), a Mladost, kad više ne cvjetaju ruže na Kantridi, povratnik je u oba domaća finala (bila je i u finalu Kupa),.

Tko će prije do tri pobjede? Ima li netko tko neće na postavljeno pitanje odgovoriti: Jug CO!? Većina će uz to dodati: Sve će biti gotovo u tri! Prva finalna utakmica na rasporedu je večeras u Gružu u 19 sati. Druga se igra u Zagrebu u subotu, a treća u
subotu, 13. svibnja. Naravno, opet u Gružu.

Mladost nema što izgubiti

- Susreli smo se četiri puta s Mladosti ove sezone, sva četiri puta smo ih uvjerljivo porazili. Ne možemo skinuti sa sebe ulogu favorita – istaknuo je i Ognjen Kržić, sportski direktor Juga, koji je u zadnjim utakmicama uz Kobešćaka na klupi za vrijeme utakmica.

Kržić se vratio u Juga prije 22 godine, nakon završetka sezone 1994/95. Igrao do ljeta 2007. te zaključio karijeru. Oprostio se u Gružu upravo u finalu domaćeg prvenstva protiv Mladosti. Skupa je s kapetanom Elvisom Fatovićem, kojem je to također bila oproštajna, zadnja utakmica u Gružu, podigao pokal prvaka. 

Iako su očiti favoriti nitko u Gružu nije već upisao novu zvjezdicu. 

- Do nedavno smo isključivo razmišljali o Final Sixu, ali nakon utakmice u Egeru, maksimalno smo se posvetili suparniku u domaćem finalu. Mladost je mlada momčad. Raste iz utakmice u utakmicu. Većini igrača je ovo prvi finale prvenstva. Prilika da se dokažu. Nemaju što izgubiti. Pokušat će naš posao učiniti što težim. Što se nas tiče, pokazali smo u zadnjih nekoliko utakmica da smo podignuli igru u obrani i to nam podiže samopouzdanje – rekao je Marko Bijač, Jugov kapetan.

Potom će o igračima Mladosti.

- Na vratima je Marcelić za kojeg nisam siguran da će braniti, ali tu je Vićan. Bekovi, iskusni, bivši reprezentativac Ivan Milaković te Pavičić i Bašić. Dva centra su fizički jaka, Paškvalin i Brlečić. Na vanjskim pozicijama dosta mladih igrača, koji su sad bili na pripremama reprezentacije: Zović, Bukić, zatim Vlahović – dodao je reprezentativni vratar Juga.   ∙ 

#VK JUG CO#VK MLADOST