StoryEditorOCM
Vaterpolopromjena je puno

Uzbudljiva sezona je pred nama, Zagrepčani favoriti, ‘uzeli‘ su pola momčadi Jadranu, ali u Poljudu se ne predaju...

Piše Iva Majić
30. kolovoza 2024. - 10:54

Još jedno ljeto je na izdahu, jesen kuca na vrata, iako temperature to još ne daju naslutiti. Kako god, vruće ili hladno, uskoro kreće klupska sezona na raznim terenima.

Momčadi se slažu, pripreme su već krenule, a ništa drugačije nije ni kod hrvatskog vaterpolskog prvaka. Taman što smo predahnuli od reprezentacije, okrećemo se uzbuđenjima pod klupskom kapicom.

I promjena je puno! Za one koji su zaboravili, ponovit ćemo gradivo, jer sastav Jadrana bit će različit od onog kojeg smo zadnjih par sezona mogli gledati u Poljudu.

Iz Splita su put Mladosti otišli: Konstantin Harkov, Josip Vrlić, Luka Bukić, Matias Biljaka i Ivan Marcelić, dok je za Novi Beograd potpisao Đuro Radović, a za Zadar Mate Anić.

Sad je svima jasno da nije to isti Jadran od prijašnjih sezona. Ono što može radovati navijače je što je pod kapicom kluba sa Zvončaca ostao Loren Fatović, MVP olimpijskog turnira u Parizu. A odluka Dubrovčana od produženju suradnje s Jadranom “kumovala” je na dolazak Marka Bijača u Split.

Nije Jadran ‘za bacit’

Prema tome, neki su se rasuli, ali spomenuti dvojac, uz staru ekipu poput Jerka Marinića Kragića, Zvonimira Butića, Antonia Duževića... daje nadu kako ćemo u Splitu opet gledati “crème de la crème “ kad je u pitanju vaterpolo.

Uz njih, u Jadran su se vratili Ivan Domagoj Zović i Marin Tomasović. Zović je prošle sezone igrao za Barcelonetu i s njom osvojio naslov prvaka Španjolske, dok je Tomasović bio član njemačkog Spandaua i s njim uzeo nacionalni kup.

No, nije to sve.

- Stigao je još i centar Dušan Banićević iz Crne Gore i Mislav Ćurković iz Mornara, koji igra na poziciji beka. A od ove sezone idemo i u podmladak momčadi, s igračima kao što su Cuzzi, Žilić, Pavlović, Skejić, Pleština... Neki su igrali već i prošle sezone, a drugima će ovo biti prva – počeo je Dejan Savičević, sportski direktor Jadrana pa dodao:

image

Loren Fatović bio je MVP olimpijskog turnira u Parizu

Tom Dubravec/Cropix

- Već dvije godine smo prvaci. No, ove sezone je favorit Mladost, s obzirom na igrače koje su doveli. No, kad u momčadi imate jednog Fatovića, Bijača, Marinića Kragića, ne možete reći da ste “za baciti”.

S pojačanjem Mladosti, porast će i neizvjesnost u domaćem prvenstvu, što je svakako dobro za hrvatski vaterpolo. Uz to, raduje i činjenica kako će Regionalna liga biti zanimljivija. Jedna on najjačih u Europi.

Jaka Regionalna liga

- Osim Mladosti, pojačali su se i Herceg Novi te Primorac, kao i Radnički iz Kragujevca. Kad pridodate te klubove Jadranu, Jugu i Novom Beogradu, imate ligu u kojoj praktički sedam klubova konkurira za Final Four turnir. Tu su još i Šabac te Primorje, koji znaju biti neugodno gostovanja. Koliko će Regionalna liga biti jaka dovoljno govori podataka kako četiri ili pet klubova igra Ligu prvaka.

Igračima teže, ali navijačima draže?

- Liga će biti zanimljivija, jer kvaliteta se podigla s poboljšanim igračkim rosterom. Sve je to rezultiralo izjednačenjem. Ivović i Lazić su došli u Herceg Novi, a da ne govorimo kakvu je momčad sastavio Radnički. Tamo su srpski reprezentativci Rašović, Filipović, Drašović i Jakšić, koji su u Parizu na Olimpijskim igrama osvojili zlato, a tu je još i Crnogorac Murišić te Vasić iz reprezentacije Gruzije.

Koji su ciljevi i želje Jadrana u spomenutim natjecanjima?

- Nećemo ih postavljati, idemo iz utakmice u utakmicu. Samo neka nas zaobiđu ozljede, jer smo do sada imali problema po tom pitanju. Nadam se da će svi biti zdravi, posebno nositelji igre. Bit će to spoj mladih i iskusnijih. Cilj nam je razvoj mladih igrača, ali trofeje nećemo nikom pokloniti. Ulazit ćemo u borbu sa svima. Sezona će srećom biti normalna, bez velikih reprezentativnih natjecanja, usred ionako napornog klupskog kalendara.

Ferencvaroš, Dinamo Tbilisi i Mladost ili Radnički. To su protivnici u grupi Lige prvaka. Nije baš lagano?

- Izuzetno teška skupina. Ferencvaroš kao prvak Europe i momčad koja opet reflektira na najjače mjesto. Tbilisi će više biti teško gostovanje, a treći protivnik će najvjerojatnije biti Mladost ili Radnički. Svakako će biti velika borba za proći u drugi krug, ali svaka utakmica je nova prilika.

Jesu li krenule pripreme?

- Da, a reprezentativci će se priključiti u ponedjeljak 2. rujna. Njima je potreban odmor, ponajviše psihički, a i zaslužili su ga – zaključio je Dejan Savičević, sportski direktor Jadrana.

image

Marko Bijač proglašen je najboljim vratarem Europskog prvenstva u Duborvniku i Zagrebu

Tom Dubravec/Cropix

Ajmo Splite po uzoru na Zagreb

Inače, jadranaši sezonu otvaraju 28. rujna utakmicom protiv Juga u Superkupu, a dan nakon počinje Regionalna liga.

Obično smo zadnjih godina u ovo vrijeme vagali tko je jači na papiru; klub iz Dubrovnika ili Splita?

No, evo od ove sezone morat ćemo tu titulu dati “žapcima sa Save”. Vratili su izgubljene laste, a za to je zaslužna blagajna koja je opet proradila, pod pokroviteljstvom Zagreba. Bravo za metropolu!

Nema se što drugo reći, bez obzira na to što znamo da nekim naših čitatelja to nije drago, ali činjenica je kako su iz Grada Zagreba odlučili “odrišit kesu” za sport. Odnosno, povećati davanja. I što na to napisati, nego da bi se i drugi mogli ugledati na taj primjer, a prvi Split.

Apeliralo se, ali sve je ostalo na starom, rekao je Mladen Drnasin, predsjednik Jadrana.

- Ništa se nije promijenilo, ali vjerujem da smo prepoznati kao jedan kolektiv koji isporučuje rezultat. Dva puta smo bili prvaci, uz trofej u superkupu i kupu, a i djevojke su ove godine uzele trofej u prvenstvu, kao i kup prije par godina. Svakako bez pomoći grada nećemo u potpunosti moći ostvariti svoje ambicije.

Ovdje očekujemo da nam Split bude na neki način potpora i dadne vjetar u leđa našim uspjesima, kako bi zajedno ovom gradu donijeli što više lijepih sportskih priča - kratko će Drnasin.

Možemo se samo nadati i držati fige da će Split konačno reagirati, jer ruku na srce... zadnjih godina se grad podno Marjana ne može pohvaliti s previše trofeja u najpopularnijim momčadskim sportovima.

Pomoć Zagreba nije tajna

Na obilježavanju Svjetskog dana sporta (25. svibnja), gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević, najavio je kako je raspisao dva natječaja. Jedan se tiče vrhunskog sporta, a drugi će se koristiti za pilot projekte koje će sportski savezi provoditi s učenicima u školama.

Javnim natječajem za dodjelu financijske potpore vrhunskom sportu se zagrebačkim sportskim klubovima i savezima osiguravaju dodatna sredstva za podršku vrhunskim sportašima, njihovim trenažnim procesima i natjecanjima. Ukupna vrijednost natječaja je s prošlogodišnjih 1,3 milijuna eura podignuta na 4 milijuna eura, a najveći pojedinačni iznos po projektu ili programu je 700.000 eura.

I eto kako je Mladost vratila svoje igrače doma. Nije tajna, a razlog zbog čega su iz Zagreba odlučili dati koji euro više u područje koje su zadnjih godina zanemarili je - manje bitan. Sve dok takve stvari utječu na razvoj hrvatskog sporta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:59