StoryEditorOCM
Ostalodrugo izdanje

Lacrosse se vraća u Split! Od 29. rujna do 2. listopada u Parku mladeži održava se Dalmacija Lacrosse kup 2022., najveći takav turnir u Europi

Piše SPORT SD
23. rujna 2022. - 13:24

Lacrosse se vraća u Split!

Od 29. rujna do 2. listopada u Parku mladeži održava se Dalmacija Lacrosse kup 2022., najveći lacrosse turnir u Europi. 

Sportska priča koja je započela 2021. godine, a koju su zbog pandemije koronavirusa obilježili otežani uvjeti organizacije, uspješno se nastavlja i razvija usprkos mnogim izazovima. Drugu godinu zaredom, Split će biti domaćin međunarodnog natjecanja u lacrosseu, na kojem će sudjelovati 24 ekipe i oko 600 igrača iz cijeloga svijeta.

Organizator ovog događa je Udruga,,Dalmatia Lacrosse Cup‘‘, a Split Legion je klub domaćin. Glavni organizator, Toni Grčić, rekao je:

‘‘Ove godine, zbog rasta interesa ekipa, proširili smo se na dva terena, tako da će se natjecanje održavati na pomoćnom i na glavnom terenu Parka Mladeži. Igranje na stadionu ovoj će manifestaciji dati posebnu draž i podići kvalitetu samog događaja. Naš cilj razvijanja ovog sporta, kao i promocija Splita kao sportske destinacije, pomalo se ostvaruje. Split ima puno toga za ponuditi i izvan turističke sezone, a nama je drago da smo i mi jedan mali dio te priče. Ovo je od samog početka zamišljeno kao dugogodišnji projekt, koji bi iz godine u godinu trebao rasti, kako u brojkama tako i u kvaliteti, te u dogledno vrijeme postati jedan od najboljih svjetskih događanja u lacrosseu. Vjerujem da smo da dobrom putu, čemu svjedoči i jako pozitivna podrška koji smo dobili od mnogih svjetskih saveza, kao i pojedinaca iz sportskog i poslovnog svijeta. Dovoljno je reći da je objavu o našem natjecanju napravio Joe Tsai, izvršni potpredsjednik Alibaba grupe i vlasnik NBA ekipe Brooklyn Nets. Priča o lacrosseu u Splitu se širi i to nam daje dodatnu snagu i motivaciju za daljnji rad.‘‘

image

Organizator turnira Toni Grčić

Duje Klarić/Cropix

Ako se pitate što je zapravo lacrosse, riječ je o momčadskom sportu koji je najpopularniji u SAD-u i Kanadi te je ujedno i najstariji organizirani sport u Sjevernoj Americi, koji svoje početke vuče još iz 12. stoljeća. Osmislili su ga domoroci s područja sjevernog SAD-a i južne Kanade, a služio je ratnicima za izoštravanje ratničkih vještina i kao način rješavanja razmirica između plemena, a imao je i važnu vjersku podlogu. Malo je poznata činjenica da je upravo lacrosse, uz hokej, službeni nacionalni sport Kanade.

Igraju ga dvije momčadi s po 10 igrača, na otvorenom travnatom terenu sličnih dimenzija kao i nogometni teren. Igra je jako brza i dinamična te je potrebna dobra kombinacija tehnike i fizičke snage. Igrači nose oklop sličan onome u američkom nogometu, a cilj igre je tvrdom gumenom lopticom postići pogodak, koristeći pri tome štap s pričvršćenom mrežicom na vrhu. Lacrosse je danas jedan od najbrže rastućih sportova na svijetu, čemu svjedoči i njegovo uvrštavanje u program Olimpijskih igara u Los Angelesu 2028. godine, a popularnost mu stabilno raste u mnogim europskim zemljama, među kojima je i Hrvatska.

image
Duje Klarić/Cropix

Lacrosse je u Hrvatskoj pokrenut 2011. godine u Zagrebu, te je 2016. godine osnovana i hrvatska lacrosse reprezentacija. Nedugo nakon toga, pridružili su im se klubovi iz Splita i Varaždina te je osnovana Hrvatska lacrosse liga.

Lacrosse Klub „Split Legion” osnovan je 2017. godine kao studentski klub, te je u međuvremenu izrastao u ozbiljan klub koji broji preko 60 članova. U prethodnoj godini osnovan je i zaseban ženski klub ‘‘Legionette‘‘ kao i Udruga,,Dalmatia Lacrosse Cup‘‘, koji zajedno osnivaju Lacrosse savez splitsko-dalmatinske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. ožujak 2023 20:48