StoryEditorOCM
Ostalo‘dalmatia cup‘

Lacrosse se vraća u Split! Početkom listopada u gradu pod Marjanom čeka nas četvrto izdanje najvećeg turnira u Europi

Piše SPORT SD
26. rujna 2024. - 11:00

Sportska priča koja je započela 2021. godine uspješno se nastavlja i razvija u pozitivnom smjeru. Četvrtu godinu zaredom Split će biti domaćin međunarodnog natjecanja u lacrosseu, na kojem će sudjelovati 24 ekipe i oko 500 igrača iz cijeloga svijeta.

Organizator ovog događaja je Udruga "Dalmatia Lacrosse Cup", a njen predsjednik i glavni organizator, Toni Grčić, rekao je:

‘’Na veliko zadovoljstvo svih nas djelatnika, lacrosse je i službeno postao olimpijski sport, što ukratko znači da idemo u Los Angeles 2028. godine! Zbog toga smo fokus okrenuli ka razvoju lokalnog i državnog lacrossea kako bi ojačali nacionalnu vrstu za sudjelovanje na velikim natjecanjima koja su ispred nas. Kako smo i ranije govorili, sam turnir je i kvantitetom i kvalitetom već dostigao jako visoku razinu, konkretno to znači da već četvrtu godinu zaredom stojimo na samom vrhu Europe po broju sudionika, a sama kvaliteta organizacije je visoko priznata od svih Federacija. Tu jako želimo zahvaliti i gradu Splitu te Splitsko-dalmatinskoj Županiji što su prepoznali i podržali ovaj sportski projekt i pomogli nam da dođemo do ove razine. Velika hvala i Hrvatskom lacrosse savezu koji nas podržava i pomaže u radu. Što se tiče lokalnog razvoja lacrossea, znamo da je za napredovanje u bilo kojem sportu jako bitno igrati kompetitivne utakmice, a to u lakrosu nije jednostavno jer za svaku utakmicu treba putovati u drugu državu, zato je cilj ovog turnira dovesti mnoge ekipe iz mnogih država u Split, te omogućiti lokalnim ekipama da odigraju velik broj utakmica u kojima će steći vrijedno iskustvo i znanje. Svake godine pokušavamo podići razinu i sami sebe testirati i motivirati, nadamo se da ćemo tako nastaviti još dugi niz godina‘‘

image
Vojko Bašić/Cropix

Ako se pitate što je zapravo lacrosse, riječ je o momčadskom sportu koji je najpopularniji u SAD-u i Kanadi te je ujedno i najstariji organizirani sport u Sjevernoj Americi, koji svoje početke vuče još iz 12. stoljeća. Osmislili su ga domoroci s područja sjevernog SAD-a i južne Kanade, a služio je ratnicima za izoštravanje ratničkih vještina i kao način rješavanja razmirica između plemena, a imao je i važnu vjersku podlogu. Malo je poznata činjenica da je upravo lacrosse, uz hokej, službeni nacionalni sport Kanade.

Igraju ga dvije momčadi s po 10 igrača, na otvorenom travnatom terenu sličnih dimenzija kao i nogometni teren. Igra je jako brza i dinamična te je potrebna dobra kombinacija tehnike i fizičke snage. Igrači nose oklop sličan onome u američkom nogometu, a cilj igre je tvrdom gumenom lopticom postići pogodak, koristeći pri tome štap s pričvršćenom mrežicom na vrhu.

Lacrosse je danas jedan od najbrže rastućih sportova na svijetu, čemu svjedoči i njegovo uvrštavanje u program Olimpijskih igara u Los Angelesu 2028. godine, a popularnost mu stabilno raste u mnogim europskim zemljama, među kojima je i Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2024 11:00