StoryEditor
Ostalosvečanost u hnk-u

Čitatelji ‘Slobodne‘ izabrali najbolje sportaše Dalmacije: evo tko su laureati

Piše Vedran Babić
6. veljače 2020. - 18:56
Ante Čizmić/Hanza Media

Izabrali smo najbolje sportaše u Dalmaciji, u tradicionalnom 59. izboru Sportsko ime Dalmacije najbolja sportašica je Matea Jelić, najbolji sportaš Petar Gorša, vaterpolisti Juga AO najbolja su momčad, dok je ŽNK Split najbolja ekipa.

Za najboljeg Dalmatinca u svijetu izabran je Nikola Vlašić, dok su najveće nade dalmatinskog sporta plivač splitskog Jadrana Franko Grgić i Klara Kovač iz Taekwondo kluba Marjan.

U izboru su sudjelovali naši čitatelji i to putem kupona u tiskanom izdanju te glasovanjem na portalu Slobodne Dalmacije, a glasovao je i žiri Slobodne Dalmacije. Svaki je oblik glasovanja sudjelovao s po trećinom u ukupnom zbroju te su se sportaši složili po rangu i dobili smo laureate za prošlu godinu.

Proglašenje se održalo u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, a uz laureate okupili su se brojni poznati sportaši, bivši i sadašnji, uglednici iz društvenog života Dalmacije, novinari...

Iza dalmatinskih sportaša uspješna je godina, a vjerujemo da će nam ova koja je tek počela donijeti i još više zadovoljstva, da ćemo naći pregršt razloga da plješćemo našim sportskim ljubimcima i u 2020. U ovoj godini očekuje nas Europsko nogometno prvenstvo disperzirano diljem Europe, ali i Olimpijske igre u Tokiju s kojih, vjerujemo, stižu lijepe vijesti i za dalmatinske uzdanice.

Čeka nas i još ponešto kvalifikacija, vjerujemo da će se vaterpolisti, rukometaši i košarkaši uspjeti plasirati u Tokio. Najteži zadatak imaju košarkaši, ali oni će igrati kući, baš u Splitu, u Spaladium Areni. Splitski “žuti” igraju sve bolje, klub napreduje, raste, možda je vrijeme da se i u Splitu dogodi ta lijepa reprezentativna priča, pa da se naša reprezentacija iz Spaladium Arene lansira u Tokio.

- Nema ljepše nego u ovakvom ambijentu slaviti sportski uspjeh s ovim prekrasnim kipićima vrhunskog umjetnika Vaska Lipovca. Spojili smo kulturu i sport, a naša je uloga bilježiti i promovirati vaše uspjehe kako bi oni doprli do što šireg kruga ljudi. To ćemo raditi i ubuduće. Hvala vam na svemu što radite – obratio se sportašima u uvodu Miroslav Ivić u ime Uprave Slobodne Dalmacije.

Visoke uzvanike predvodili su izbornici naših reprezentacija u nogometu i vaterpolu, Zlatko Dalić i Ivica Tucak. Obojica su imala čast dodijeliti nagrade – Dalić u kategoriji „Dalmatinac u svijetu” Nikoli Vlašiću, a Tucak najboljoj momčadi Jugu AO.

- Čast mi je biti ovdje s vama, u društvu uglednih sportaša i novinara. Sport radi čuda kod nas. To što mi radimo kroz sport je vrhunsko. Uvjeti nažalost nisu takvi, ali imamo sjajne sportaše, ljude i trenere koji rade sjajne stvari s mladima. Ništa nas ne može ujediniti kao sport. To je pokazao rukomet, vaterpolo, a nadam se da će u lipnju i nogomet. Čestitam pobjednicima i Slobodnoj Dalmaciji što ovom tradicijom podržava sportaše – rekao je Dalić.

Pod dirigentskom palicom voditelja Joška Bonaćija nagrade su laureatima podijelili i glavni urednik Slobodne Dalmacije Jadran Kapor, urednik sporta „Slobodne” Marko Bilić, doajen sportskog novinarstva Ivo Jurišić te splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

A među gostima pregršt poznatih lica iz društvenog i sportskog života: jake snage Juga s trenerom Vjekoslavom Kobešćakom, Paulom Obradovićem (koji je preuzeo nagradu), Ognjenom Kržićem i Lukom Lozinom, zatim Aljoša Asanović, Vilson Džoni, Josip Reić, Igor Boraska, Ivan Veštić, Siniša Vitez, jaka delegacija TKD Marjana i ŽNK Splita, velikani sportskog novinarstva Zdravko Reić i Edo Pezzi, ali i dogradonačelnica Splita Jelena Hrgović-Tomaš te pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Mate Omazić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2021 06:12