StoryEditorOCM
Ostaločudo nad čudima

Apsolutna senzacija na pariškim Igrama: Šveđanin eliminirao najboljeg na svijetu i onda se bacio od sreće na pod

Piše Predrag Žukina/JL
31. srpnja 2024. - 17:11

Istina je, naša Donna Vekić šokirala je teniski svijet eliminacijom Coco Gauff, drugu tenisačicu svijeta i plasirala se u četvrtfinale pojedinačnog ženskog turnira na Igrama u Parizu. Istina je i da su Danci na rukometnom turniru "rastočili" domaćina Francusku s 37-29, a zatim su to ponovili i Norvežani u 2. kolu pobijedivši "Les Expertse" s 27-22.

U dosadašnjem tijeku Igara bilo je još dosta relativnih rezultatskih iznenađenja, no najveće se ipak dogodilo u dvorani Paris Expo Porte de Versailles u kojem se održavaju stolnoteniska događanja. Prvi igrač svijeta i prvi nositelj turnira, Kinez Wang Chuqin ispao je u osmini finala turnira! S 4:2 u setovima pobijedio ga je Šveđanin Truls Möregårdh, protiv kojega je u međusobnim mečevima dosad imao savršenih 8:0, prenose Sportske novosti.

image
Johan Nilsson/Tt News Agency Via AFP

Dan ranije Wang je proslavio osvajanje zlatne medalje u mješovitim parovima, ali mu je veselje jako kratko trajalo jer mu je u kaosu fotografiranja nakon pobjede jedan fotograf slučajno slomio reket. Ovaj nepredviđeni incident Wang ipak nije iskoristio kao alibi za ispadanje.

- Nije to bio ključan detalj i razlog mojeg poraza. Bio sam malo izgubio kontrolu nakon toga što se dogodilo, no to nije bilo ključno, ključno je bilo to što je on igrao savršeno i zasluženo me pobijedio. Mislim da ovdje imam najmanje 10 reketa i 500 gumica, tako da to nije bilo važno. Zapravo i ne znam koji mi je reket prvi, a koji je treći, tako da nije ni bitno.

Svaka čast poraženom koji nije tražio izgovore.

image
Johan Nilsson/Tt News Agency Via AFP

Möregårdha je pobjeda nad prvim favoritom turnira ostavila u nevjerici; bacio se na pod i u čudu se držao za glavu prije nego što je otrčao počasni krug, praćen ovacijama publike, koja ga je gorljivo podržavala kao autsajdera. Za 24-godišnjeg Wanga, koji je u paru sa Sun Yingshaom u finalu mješovitih parova nadvisio Sjevernu Koreju, ipak to nije kraj nastupa i još se može utješiti ekipnim zlatom. Pariz će mu ipak ostati u vrlo neugodnim uspomenama.

Möregårdh je, s druge strane, spomenuo da je "imao osjećaj da bi ga mogao pobijediti". I bio je u pravu:

- Gotovo nikad nisam uzeo set protiv Wanga pa je to bilo ludo očekivati baš na Igrama - rekao je Šveđanin, prvi put u šesnaestini finala Igara.

image
Laurie Dieffembacq/Belga Via AFP

Möregårdh, kojeg trenira njegov stariji brat Malte, iskreno je dodao da Wang nije bio na svojem uobičajenom nivou.

Bilo kako bilo, Wang je izgubio, dogodilo se dosad najšokantniji ishod na nekom natjecanju u Parizu. Ipak, Kina je bila i ostat će prva velesila stolnog tenisa. Prije Pariza osvojili su čak 32 od 37 zlata otkako je stolni tenis 1988. u Seoulu postao olimpijski sport.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. rujan 2024 03:03