StoryEditor
Košarkanemir u višnjiku

Zadranima voda došla do grla: Istini treba pogledati u oči i kazati kako smo sami krivi za to, jer nemamo odgovarajuću igru

Piše Dražen Žura
19. ožujka 2019. - 17:51
vd_cibona_zadar12-140219

Svjesni su u Košarkaškom klubu Zadar, svi od prvoga do zadnjega, bilo da je riječ o igračima ili klupskoj upravi i stručnom stožeru, kako kvalifikacije za opstanak u regionalnoj ABA ligi, nije ono o čemu se razmišljalo. Pretposljednje mjesto na ljestvici unatoč svim gorčinama viđenim kroz sezonu, još izgleda prihvatljivo, jer se do prije petnaestak dana moglo odmah strmoglaviti u niži razred. Mnogi, kojima je klub godinama u srcu, zasigurno, ne razmišljaju na ovakav način, niti mogu ostati ravnodušni na činjenicu kako se godinama Zadar "koprca" u raljama ostanka. Istodobno, vele, troše se novci na igrače, trenere i sve ostalo, bez imalo valjanih rezultata. Moglo bi se na ovu temu i knjigu napisati, ali priču se mora okrenuti u drugom smjeru, dok još u "svići ima ulja"....

- Izbjegli smo to zadnje mjesto, nastojali i preskočiti kvalifikacije, međutim, nismo uspjeli u tome. Istini treba pogledati u oči i kazati kako smo sami krivi za to, jer nemamo odgovarajuću igru. Znam da javnost očekuje "sječu glava" i odmah velim kako je to najmanji problem, ni ja kao sportski direktor, ali ni trener Ante Nazor nemamo neke zagarantirane ugovore. Međutim, držimo da to u ovom trenutku nimalo ne bi pomoglo, niti bi bilo korektno od nas da u ovom teškom trenutku napustimo mjesta na kojima jesmo. Držim, da skupljenih glava, kroz kvalifikacije možemo osigurati ostanak i onda na kraju sezone nisu problem ostavke, odlasci i što sve ne. U ovom trenutku, mišljenja sam kako nikakva promjena ne bi donijela pomak na bolje. Trebamo zajedno izdržati, kako znamo i umijemo da bi valjano izgurali do kraja - veli Branimir Longin.

Ono što te ne ubije to te ojača, narodna je poslovica, zato bi u klubu u ovom kratkom vremenskom razdoblju, doista, trebali zapeti iz "petnjih žila" i poraditi na mobilizaciji. Onda na kraju podvući crtu iza učinka u ABA ligi u koju se krenulo naopako nasađeno. Cijenu je prvi platio trener Aleš Pipan, stigao je Nazor kojem su mnogi rekli: "Jesi li ti lud?", prihvatiti Zadar, uoči Partizana i Krke. Dobilo se obje utakmice u gostima, došlo se nakon četiri poraza do zraka, ali je voda bila preduboka. Na sve se naslonio cijeli niz situacija koje su izravno utjecale na rezultat i igru.

U razgovoru s Nazorom koji je svjestan da igra nije ono čemu se nakon spomenutih trijumfa u Beogradu i Novom Mestu nadao, primjetna je želja za čvršćim Zadrom i stalno naglašavao domaći parket koji se ove sezone pokazao prevelikim teretom. Bilo je i svakakvih promjena unutar momčadi, Malcolma Granta zamjenio je Kwame Vaughn, koji je također otišao prije roka. Dovođenjme Glena Davisa bivše NBA zvijezde željelo se privući dodatno zanimanje , na koncu je ispalo - ajme majko.

Što god neki mislili, dolaskom Luke Žorića i Vladimira Dašića, dvojice iskusnih igrača, nekako se uspjelo uhvatiti ove kvalifikacije, koje bi, koliko to izgledalo čudno, uz raspored kojeg je imao Zadar, svi potpisali u samoj završnici ABA lige koju je na koncu izravno napustila ljubljanska Petrol Olimpija.

- Mogu prihvatiti sve kritike i ne bježim od njih, ali nam se doista posložilo puno toga što nismo imali lanjske sezone. Po meni priča s Williamom Mageritiyem nas je najviše uzdrmala. Ali, od plača i kuknjave nema ništa, moramo se iščupati, onda ćemo pričati o svim opcijama - zaključio je Longin.

#ZADAR#OPSTANAK#ABA LIGA#KVALIFIKACIJA

Izdvojeno

07. srpanj 2020 16:25