StoryEditor
Košarkapromjena sustava

Koronavirus će košarkaške klubove dovesti u vrlo tešku situaciju, HKS razmišlja da ligu podijeli na grupe sjever i jug zbog smanjenja troškova

27. svibnja 2020. - 08:04

Uslijed krize uzrokovane pandemijom koronavirusa moguća je i promjena sustava natjecanja u košarkaškoj Premijer ligi.

Jedna od potencijalnih opcija koje se spominje je podjela prvenstva u prvoj fazi na skupine Sjever i Jug, slično sustavu natjecanja kao nekada ratnih devedesetih. Na taj način bi se svakako smanjili troškovi klubova, silom prilika već jako financijski uzdrmanih.

Zbog novonastale situacije koja je bez presedana prošlomjesečnim dopunama Zakona o sportu omogućene su izmjene sustava natjecanja već za iduću sezonu. Moguće je stoga da se ovog ljeta promjeni format Premijer lige, da se u prvom dijelu sezone igraju skupine Sjever i Jug, pa kasnije Lige za prvaka i ostanak. Moguće je isto tako i da se odluči za neki drugačiji format, ali i da ostane isti kao i prošle prekinute sezone (12 klubova).

Sve će diktirati situacija koja je već jako pogodila klubove, prije svega mogućnosti klubova. Naravno, ako ukupna zdravstvena slika na jesen omogući igranje košarke. A sve ovisi i o drugim aspektima. Primjerice kakve će se odluke donijeti danas na sastanku klubova ABA lige (o sastavu lige, ostaje li Zadar, ulazi li Split...).

Ovaj format s dvije skupine po osam klubova je jedna od mogućnosti. Sada se može samo kalkulirati s klubovima koji bi činili takvu ligu. Prošle sezone bilo je pet dalmatinskih klubova u Premijer ligi (Zadar, Split, Šibenka, Alkar, Sonik Puntamika) i sedam ostalih (Cibona, Gorica, Vrijednosnice Osijek, Zabok, Adria Oil Škrljevo, Dubrava Furnir, Hermes Analitica). U A-1 ligi su od Dalmatinaca bili prvoplasirani Jazine Arbanasi, trećeplasirani Omiš Čagalj-Tours, sedmoplasirana Ribola Kaštela, desetoplasirani Dubrovnik.

Osmoplasirani Universitas je ipak druga momčad Splita. Tu je i devetoplasirana Pula 1981. Naime, sredinom 90-ih pulske Gradine su bile u skupini sjever, ali su riječki Croatia Line i Jadrankolor bili u skupini jug. Naravno, klubovi bi se prvo trebali izjasniti žele li igrati. Pitanje je i bi li ABA ligaši igrali od početka domaće prvenstvo na čemu je ova garnitura na čelu HKS-a od početka inzistirala.

Razvodnjavanje ukupne kvalitete lige bio bi minus, ali omogućavanje igranja s najboljima i manjim sredinama te prilika da ABA ligaši mlađim igračima daju veću minutažu bi bili plus.

- Razgovaramo o mogućnostima. Sve ovisi kakva će situacija biti sa koronavirusom koji nas je i zaustavio – potvrdio nam je predsjednik HKS-a Stojko Vranković.

Koronavirus je zaustavio društvo, ekonomiju, manje novca onda ubiru lokalne zajednice, a gradovi uglavnom najviše financiraju klubove.

- Nažalost tako je, sve je povezano. U državi, pa i globalno gledajući ekonomska situacija nije dobra. Sve opcije razmatramo, razgovaramo s klubovima – rekao je Vranković.

Imate više opcija mogućeg formata natjecanja?

- Imamo. Daj Bože da se ova situacija smiri, da virus nestane, da se nađe cjepivo. U tom slučaju bismo mogli planirati u drugačijem smjeru. Ovako, dok se još ne zna... Ipak smo mi dvoranski sport – rekao nam je prvi čovjek HKS-a.

Je li opcija i ostanak ovog formata ili ima već naznaka da bi neko od klubova odustao?

- Zasad nema takvih naznaka. Možda ostane prošlosezonski format. Najviše će sve ovisiti o ovoj situaciji koja vuče ekonomsku situaciju. To su sve otvorene stvari koje ćemo morati definirati kroz neko vrijeme. Konac je svibnja, valjda ćemo kroz neko vrijeme vidjeti gdje ovo sve skupa vodi. Nadamo se da će se situacija smirivati – poželio je Stojko.

Bi li ABA-ligaši igrali od početka ili bi se ipak kasnije priključili?

- ABA liga nije pod našom ingerencijom, odnosno FIBA-inom. Mi smo u ovom trenutku fokusirani na našu ligu i klubove.

Bi li u tom slučaju format bio dvaput po osam klubova?

- Te detalje još nemamo – kazao nam je Vranković.∙

Maroević: Nama paše ako bismo igrali ABA ligu

Ako bismo igrali prvu ABA ligu, nama bi na neki način možda i odgovarao takav sustav natjecanja sa skupinama Sjever i Jug. Mnogim košarkaškim sredinama prijeti gašenje, a u najvišem rangu bi imali bolju “vidljivost” i ozbiljnije protivnike. Mislim da stoga nije loše ligu proširiti na sjevernu i južnu skupinu u ovom stanju u kojem su svi klubovi dosta financijski devastirani. Tu bi se klubovima smanjili troškovi lige, pogotovo onima iz donjeg dijela tablice, onima koji bi ušli iz drugog ranga natjecanja. U ovoj situaciji treba na sve moguće načine smanjiti troškove klubovima. 

item - id = 1023231
related id = 0 -> 1147153
related id = 1 -> 1147151
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2021 23:44