StoryEditor
Hajdukvratarsko pitanje

Velika se buka digla oko produženja Ljubićevog ugovora, ali njegov odlazak čini se kao rizik koji si Hajduk može priuštiti

Piše Antonio Juričić
25. listopada 2019. - 13:09

Marin Ljubić prebačen je u B momčad Hajduka zbog toga što je odbio potpisati novi ugovor, a ovaj mu istječe sljedećeg ljeta.

Navodno mu je ponuđena plaća koja je značajno veća od njegove dosadašnje, ali i dalje značajno manja čak i od nekih igrača druge momčadi, a Ljubić se iskristalizirao kao rezervni vratar prve.

No, unatoč odličnoj predstavi protiv Dinama i dobrim igrama u ostalim nastupima, činjenica jest da je Ljubić branio samo pet cijelih utakmica, što i nije baš dovoljno za donijeti potpuni sud o njegovim kvalitetama.

Dokazao je da potencijal ima, no, imaju ga i Matijaš i Baždarić, da ne ulazimo preduboko u golmanski kadar Akademije koji također obećava. I to je možda i glavni argument uprave zbog kojeg ne želi pristati na cifru koju Ljubić traži.

Već se vuku paralele s Ivom Grbićem, koji je u ljeto prošle godine otišao u Lokomotivu kao slobodan igrač. Grbić sada pruža dobre predstave u zagrebačkom klubu, ali proglašavati njegov odlazak Hajdukovom pogreškom, u kontekstu svega čini se možda malo prejako. Jer ipak, Lokomotiva je prosječan prvoligaš u kojem vratar ima mnogo više prilika za obranu i nekoliko primljenih pogodaka ne mora utjecati na sveukupnu ocjenu njegove predstave, što znači značajno manji pritisak.

Ljubićev glavni argument je to što je dokazao da se klub na njega može osloniti kada je to potrebno, ali on je i dalje rezervni golman Bijelih koji je praktički bez realnih šansi izboriti mjesto prvoga pored Posavca, ne samo kada ih uspoređujemo kvalitativno, već zbog same hijerarhije u momčadi.

Logično bi bilo pretpostaviti da su Ljubićevi zahtjevi motivirani principima te da nisu isključivo financijske prirode, ali upravi Bijelih to ne mijenja previše na stvari.

Ne dođu li dvije strane do dogovora, Marin Ljubić će biti slobodan dogovarati novi angažman već na zimu, što bi značilo da će Hajduk moći napustiti bez odštete sljedećeg ljeta, ali pitanje je koliko bi Bijeli uopće mogli dobiti za vratara koji ima samo 482 minute u seniorskom nogometu, iako ga Transfermarkt cijeni na 400 tisuća eura.

Obje strane imaju argumente, koji su čak i teško osporivi, a sve će se zapravo svesti na to čiji će prevladati. Hajduk bi sigurno htio zadržati Ljubića, ali ne pod svaku cijenu, kao što bi mladi vratar htio ostati u klubu, ali također ne pod svaku cijenu.

Ako zaista dođe do rastanka, vjerojatno će se dugo vremena raspravljati o tome je li uprava Hajduka pogriješila ili ne, jer Ljubić je pokazao potencijal. Ali, kako sada stvari stoje, to se čini kao rizik koji bi se Bijeli čak i mogli priuštiti.

#HAJDUK#MARIN LJUBIĆ

Izdvojeno

08. srpanj 2020 02:42