StoryEditorOCM
Hajdukarbitražnim postupkom vraća se u igru

Tomasov? Danas u Zadru, a već sutra može u Dinamo

Piše PSD.
20. ožujka 2012. - 13:36
Što znači da Marin Tomasov traži raskid ugovora na štetu Hajduka, a ne čeka mirno da završi svoj ugovor do lipnja u Poljudu i da onda slobodan kao ptica, bez odštete ode u novu sredinu, po vlastitom izboru?

U taboru Tomasova, njegov zastupnik Reno Sinovčić odlučio se na brži korak, forsira vrijeme, želi slobodu brže-bolje za svoga pulena i po svemu kopira “slučaj Vugrinec”. Da mu Tomasov zaigra odmah za Zadar! Davor Vugrinec je, naime, praktično preko noći i mimo prijelaznog roka iz Varaždina preselio u Slaven Belupo i već daje golove za koprivnički sastav. To mu je omogućila hitna odluka Arbitraže.Tomasov bi već po dobijanju papira smio zaigrati primjerice za svoj Zadar, brzih dana, već u travnju. Da mu pomogne u borbi za ostanak! A teoretski smije gdje zaželi, pa i u Dinamo, koji se svakako pojavljuje kao moguća destinacija Tomasova nakon razlaza s Hajdukom.

Najvjerojatniji rasplet čini se: Zadar odmah, a na ljeto ako ne bude inozemstva Dinamo je uvijek tu!

Ključ je u tome da Hajduk duguje Tomasovu, između tri do pet mjesečnih plaća, navodno i do 700.000 kuna. U svakom slučajno dovoljno da presavije arak tužbe i stvar stavi na Arbitražu s vjerom u brz pozitivan ishod. Nešto slično kako je uradio Masahiko Inoha i već nastupa u Japanu za svoj novi klub Vissel Kobe.

U Hajduku su se dosad na potez da arbitražom dođu do zaostalih primanja odlučili Hrvoje Vejić i bivši sportski direktor Ivica Kalinić, a ovo je slučaj i – raskida ugovora. I to se rješava brže. Teoretski, sve se može riješiti u najkraćem roku, desetak dana. U propisima je ubrzana procedura baš zbog takvih situacija, da nogometaši kojima se duguje slobodno opet (za)igraju.

Tri plaće zaostatka su uvjet hitnog postupka, u taboru Tomasova su uvjereni da imaju sve čiste adute u rukama. U Hajduku o tome (još) ne žele govoriti, jer kako nam kaže Damir Primorac, odvjetnik Hajduka za arbitražna pitanja o tome nemaju baš nikakva saznanja osim što čitaju novine. Za njih “slučaj Tomasov” ne postoji.

- Nitko nam se još nije javio niti obavijestio da se nešto slično događa. Postoji procedura, Arbitraža nam mora dostaviti zahtjev da se očitujemo, ako uopće postoji takav zahtjev - rekao nam je odvjetnik Primorac.

Možda će Hajduk sve to nastojati osporavati, otezati, kočiti, a Arbitraža je stvar HNS-a, Hajdukove su šanse male...
Tomasov će dobiti pravo nastupa, a o količini dugovanja će se tek sudovati, možda i nagoditi. Ispusti li Tomasov zadnja dva-tri mjeseca Hajdukove plaće (ožujak, travanj, svibanj...) u zamjenu za slobodne papire, taj će manjak nadoknaditi novim ugovorom, možda tek na ljeto.

Hajduk je svjesno ušao u rizik poslovnog gubitka, po cijenu tvrdoglavosti da izgubi na Tomasovu novac, princip se u Poljudu smatra vrjednijim od bilo kakve zarade. Sad i Tomasov neumitno migolji iz šaka. Kasnilo se u svemu još od prošlog ljeta, ali to je već stara priča.

SLAVEN ALFIREVIĆ
FOTO: V. DUGANDŽIĆ / CROPIX

‘Neka se Marin odmara kući’

Reno Sinovčić nije želio previše širiti priču oko Marina Tomasova jer drži kako je sve rečeno u samom otvaranju zahtjeva igrača da svoja prava ostvari putem Arbitraže HNS-a.
- Jedino još mogu ponoviti kako je doista previše da Tomasov trpi mobbing na radnom mjestu, jer to ne koristi nikomu. Od početka su vidljivi planovi Hajduka glede Marina, pa ne vidim razloga da i dalje ostaje tamo kad su se stekli uvjeti za prekid suradnje. Sve je dokumentirano u zahtjevu za Arbitraži u nemam namjeru obrazlagati. Nema veze što je ostalo još dva mjeseca do isteka važećega ugovora, novac nije na prvome mjestu, nego je naš cilj da se civilizacijski raziđemo i da Tomasov ovih dana dobije papir u ruke kojim će se potvrditi da je slobodan igrač. Neka se odmara u krugu obitelji - zaključio je Sinovčić.

D. ŽURA

RAZLAZ U ŠEST TOČAKA

Maleš prijeti
Listopad 2011. Najava pregovora Hajduka s Danijel Subašićem i Marinom Tomasovom oko produženja ugovora što im istječu u lipnju 2012.; predsjednik Hrvoje Maleš oštro najavljuje kako će ih preseliti u drugu momčad i staviti “iza crte” ako ne potpišu!

Pričam ti priču
Studeni 2011. Nisu se dogovorili, ali nisu ih ni preselili u drugu momčad. Počinju mukotrpni pregovori, nižu se sastanci Maleša i njihova zastupnika Rena Sinovčića. Zadrani bi da ih se poštuje najboljim ugovorom u Hajduku jer su igrači u rangu kvalitete i značaja Anasa Sharbinija i Masahika Inohe (po 300.000 eura), dok im Hajduk nudi nastavak u ranijim gabaritima, po 180.000 eura. Uredno završavaju polusezonu.

Plan je prodaja
Prosinac 2011. Dogovor će svaki čas, kažu obje strane, ali dogovora nema, pa nema. I nema. Plan je da se obojicu u siječnju proda...

Ne bi u Izrael
Siječanj 2012. ... zato ne počinju pripreme s momčadi, treniraju odvojeno, sa strane. Za Subašića pronađen je Monaco, a za Tomasova destinacija Izrael i već utanačen transfer u Maccabi Haifu nije mu bio prihvatljiv. On bi nešto bolje.

Plan je ostanak
Veljača 2012. Nije se prodao, pa se otvara mogućnost ostanka u Hajduku. Trener Balakov ga dočekuje na treninzima i raduje mu se, koliko mu je s njim samo momčad jača... Našli su se na onih starih 180.000 eura, pa Sinovčić kaže “prihvatili smo sve što kaže Hajduk...”

Ništa od ostanka, odlazak
Ožujak 2012. ...ali potpisa nema, jer Sinovčić traži garanciju da će Tomasov igrati 70 posto utakmica kad je sposoban i zdrav, da mu se opet najesen ne dogodi neko novo šikaniranje tipa druga momčad, Spinut, Marjan.

Ali, Nadzorni odbor, navodno prije svih predsjednik prof. dr Josip Paladino ne prihvaća takav diktat, sročen ugovor, dogovor Maleša sa Sinovčićem ostaje nepotpisan kao mrtvo slovo na papiru. Nitko ne može tražiti od Hajduka da mu garantira nastupe, čvrst je NO. No, ne popušta ni Sinovčić. Tomasov trenira sasvim sa strane i ne nastupa i onda stiže najava zahtjeva za raskid ugovora na štetu Hajduka! Duguju mu plaće. Kopira “slučaj Vugrinec”, pa teoretski za dva tjedna eto ga u novom klubu: u svome Zadru, možda i u Dinamu...  

SA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 02:13