StoryEditorOCM
Hajdukivan živković žika

Poznati šibenski redatelj o Livaji: ‘Valjda od zujanja freze nije čuo Božji glas. Ipak je on spljetski gospodin...‘

Piše Zlatko Šimić/JL
27. svibnja 2023. - 20:46

1. O Žiko, kako komentiraš spektakularni nastup Marka Livaje poslije pobjede nad Šibenikom u finalu Kupa?

- Kao da Marko - sunce mu je bilo žarko - od zujanja freze u svojoj glavi nije čuo Božji glas: "Marko, sine, ne čini to, oni su tvoja braća", nego je iz sveg glasa zapjevao: "Freze, traktori i seoski putevi...", govori Ivan Živković Žika za Jutarnji list.

2. Da, ludilo, samo zna li tko uopće o kakvim on to traktorima pjeva, zašto bi ta pjesma bila uvredljiva za Šibenčane?

- Valjda je on spljetski gospodin, a mi šibenski seljaci težaci.

3. Što se priča u Republici Bono, imaju li navijači kakvu osvetu za zadnje kolo na Poljudu?

- Bonaši su miroljubiv narod. Više se bavimo tekućim pitanjima, a ovo ne smatramo takvim. Narodna Republika Bono je nastala u istoimenom kafiću, jednoj buvari u centru grada, koja je nastala po uzoru na Republiku Peščenicu Željka Malnara, samo što je Malnarov koncept bila odlična parodija Hrvatske, a mi smo osnovani kako bismo se rugali između sebe i bili izloženi ruganju ovih izvan naše republike koji sjede u otmjenim kafićima.

4. Vidim da su Fucnuti dostojanstveno reagirali i podjebavaju Livaju da nema ni vozačku dozvolu. Otkud ta netrpeljivost između Šibenčana i Splićana?

- Najstariji navijač Šibenika, pa onda i Dinama, 94-godišnji dobri šjor Pave Aras, kaže da je ta zavada nastala još prije Drugog svjetskog rata. Tada je prvi šibenski nogometni klub, Osvit, bio nadomak ulaska u tadašnju prvu ligu, a iz Splita su, prema njegovu kazivanju, agitirali da nam pred ključnu utakmicu kazne tri, četiri najbolja igrača, pa smo je tako izgubili. U mojoj su mladosti ovi iz grada nakon Šibenika navijali za Dinamo zato što su ovi drugi prije Šibenika navijali za Hajduk.

5. Ne podnosite vi ni Zadrane. Zašto bi onda netko podnosio vas i vaš ‘smisao za humor‘?

- Ne podnosimo mi ni sami sebe, pa što bi onda itko podnosio nas, kao i mi njih.

6. Jamačno si u pravu. Čuo sam nekoliko teorija zašto je u Šibeniku više navijača Dinama nego Hajduka. Kojoj skupini ti pripadaš?

- Ja sam navijač Šibenika. U djetinstvu sam bio netalentiran nogometaš, kapetan jedne od najnetalentiranijih generacija Šibenika ikad. Igrao sam protiv generacije Hajduka u kojoj su igrali Dario Srna i Mario Carević. Jednom su nas freznuli 7:0, no jednom smo na Šubićevcu igrali 1:1. Nakon Šibenika navijam za Dinamo, no kao takvom, Hajduk mi nije mrzak. Imam dosta prijatelja Morlaka u Šibeniku koji su me vodili na utakmicu Hajduka protiv Villarreala na Poljudu.

7. Svojevremeno si sa Židakom nagovarao Antu Rukavinu da dođe u Dinamo, ali je završio u Hajduku. Kako to, kako to?

- Židaku sam prvi u noćima provedenim u legendarnom zagrebačkom kafiću Tri cicera, Zvečki moje mladosti, govorio da ima jedan mali u Šibeniku, da mu je trk lagan i brz kao kod Thierryja Henryja. Otišli smo zajedno u Šibenik, Ante se dovezao u staroj materinoj peglici. Židak mu je govorio: ‘Ante, j... Hajduk, dođi u Dinamo, imaš fantastičan vezni red s Lukom Modrićem, nemoj u Hajduk‘, no Šošo je već sve bio dogovorio s ‘bilima‘.

8. Spremaš li nastavak ‘Varoškog amarcorda‘, zašto je po Dalmaciji sve manje kvalitetnih redikula?

- Završio sam drugu sezonu ‘Varoškog amarcorda‘. Ćiro Blažević je u prvoj i ona je već prikazana na HRT-u, u ostalima su Julijana Matanović, Luko Paljetak i Vojo Šiljak. To će se prikazati iduće sezone. A zašto je u Dalmaciji sve manje redikula? Samo redikul misli da više nema redikula.

9. Kako tvoj pjevački idol Mišo gleda na situaciju oko dokumentarca koji si snimio o njemu?

- Mišo je nogometni ekumenist. Hajdukovac koji pomiruje i sve ostale. Obratit će se Livaji glasom božanstva. A film će ići svakako znatno prije nego što titula prvaka stigne na Poljud.

10. Skoro je 30. obljetnica Draženova odlaska. Kada ćeš ti raditi dokumentarac o njemu?

- Uskoro ide premijera dokumentarnog filma o Draženu Ivane Guberina. Danilo Šerbedžija snima igrani film o Draženu, što me jako veseli. Sa zanimanjem ih očekujem, a sa svojom ću verzijom malo pričekati.

A da ja vas nešto pitam...

ŽIVKOVIĆ: Kakav prijem kao hajdukovac očekuješ kad dođeš kod punice Luce na Šubićevac i u NR Bono?

ŠIMIĆ: Veličanstven kao i uvijek. Kako ste poznati po svojem gostoprimstvu, nakon što platim pet, šest rundi, mogu samo samo unajmiti još većeg konja od mene kako bih obišao te puste tvrđave u koje ste ulupali novac iz europskih fondova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 21:43