StoryEditorOCM
Hajdukžena u ‘bijelom‘

Nevjerojatna Hajdukova Njemica studira medicinu, radi kao model, a u Splitu traži ljubav svog života. Evo tko je Gwen

Piše NATIVE SD
8. ožujka 2023. - 08:21

Na Poljudu sve više otkrivaju svoju žensku stranu. Sve se ozbiljnije razvija se ženska ekipa nakon što je moćni splitski klub "kooptirao" ŽNK Marjan u ljeto 2021. godine.

A u "rosteru" hajdučica i jedna je Njemica čija je priča doista intrigantna.

- U Split sam došla studirati medicinu 2019. godine, a ovo mi je druga sezona u Hajduku - počela nam je svoju priču Gwen Patock, jedna od stotinjak igračica, uključujući i mlađe kategorije, u "ženskom Hajduku", klubu koji broji i više od 40 zaposlenica, po čemu je doista poseban u svijetu nogometa.

image


 

Saša Burić/Cropix

Gwen je u Split stigla "samo" studirati, ali...

- Igrala sam nogomet u Njemačkoj za klub Osnabrücker. Moja je ideja bila da u Split dođem studirati medicinu. Mislila sam da je to dovoljno. Ali navikla sam igrati nogomet cijeli život. Od 18. do 21. godine sam išla na fizioterapiju, a potom sa 21 na medicinu. Rekla sam si OK, ideš u drugu zemlju studirati na teškom fakultetu. Mislila sam da će biti dovoljno. Ali nakon nekoliko mjeseci počeo mi je nedostajati nogomet. Pitala sam prijatelje iz Splita gdje mogu barem malo osjetiti loptu i uputili su me ovdje. Kad sam pričala s trenerom bila je ideja da se dođem samo malo rekreirati, no eskaliralo je.

Kako?

- I dalje sam fokusirana na fakultet, ali malo po malo, sad sam tu dva puta dnevno, na svakom treningu i svakoj utakmici. Nisam to planirala... - nasmijala se zadovoljna Gwen.

Je li ti to poremetilo ritam na fakultetu?

- Zapravo sam dobra studentica, sve sam ispite položile iz prve, imam dobre ocjene. Sve je u rasporedu, moraš biti oprezan kako slažeš obveze, moraš imati sve pod kontrolom. Klub mi daje slobodu, mogu zakasniti na trening ako zapnem u operacijskoj sali.Fakultet? Oni su malo više više rigidni. Njihova je poruka bit ćeš doktorica, ne igračica. Klub mi daje više slobode.

Kako ti izgleda jedan radni dan?

- Sad sam internist, ustajem u sedam sati idem u bolnicu, radim do 11.30. Onda na Poljudu ručam, pauza i fakultet do, "one, two, tri po". Onda idem na trening i zaspem.

Razmišljaš li već o specijalizaciji?

- Možda neurologija, sportska medicina. Imam još dvije godine za razmišljanje, ne požurujte me - nasmijala se.

Koliko je opasno, kako neke studije kažu, udarati loptu glavom u nogometu?

- To je razlog zašto sam oprezna. Da, udaram loptu glavom, ali doista prema nekim studijama može doći do problema, ali kad treniram, bolje da zaboravim svoje znanje iz medicine.

Gdje stanuješ u Splitu?

- Blizu fakulteta s cimericom Carlottom. Bez nje bih bila izgubljena. I ona je iz Njemačke, doista je nevjerojatna, radi sve. Kuha mi kavu svako jutro, zna kad nisam spavala, Priča s profesorima kad kasnim. Kad se vratim razočarana nakon utakmice zna i dočeka me sjedeći za stolom, pronađe riječi utjehe.

Hajduk je u Splitu i Dalmaciji posebna priča, osjetiš li to?

- Vrlo brzo sam to prepoznala, da je Hajduk ovdje velika stvar. Mnogi su mi kolege na fakultetu iz Njemačke i oni su prijatelji samo međusobno, žive u svom "balonu". Meni je klub postao obitelj, dok je moja obitelj daleko. Nisam Hrvatica, ali treneri i svi u klubu su mi postali važni, ne samo za nogomet, nego za sve osobne probleme koji mi se pojave. Više sam nego sretna. Zaljubila sam se u Split. Srce mi se cijepa kad znam da me čekaju još samo dvije godine ovdje na studiju. Tko zna, možda i ostanem.

Prezime ti i ne zvuči baš njemačko?

- Nisam sigurna odakle je prezime, ali to je s očeve strane. U osnovi njemačko, ima neke povijesti iza njega koju ne znam.

Jesi li jedino dijete?

- Imam brata, on je u Njemačkoj, liječnik, ali radi kao menadžer u kompaniji mojih roditelja. Imamo rehabilitacijsku kliniku s fizioterapeutima u Cloppenburgu, na sjeveru. Daleko, tu radim tijekom ljeta, kad nisam na Poljudu.

Imaš onda gdje raditi nakon faksa?

- Da, imam gdje raditi, ali ne želim. Hladno je. I to nije Split. A to je problem, vrlo, vrlo sam zaljubljena u Split.

U nekoga u Splitu?

- Ne još, ali zapravo se nadam tome, pa da imam razlog ostati.

Koja je razlika ženskog nogometa u Njemačkoj i Hrvatskoj?

- U Njemačkoj je jako popularan. Kad bi ovdje nekome rekla da igram nogomet, prvo bi rekli: "Stvarno, ne izgledaš tako". Odgovorila bih im da ne znam da postoji neki izgled kojega žene koje igraju nogomet moraju zadovoljiti.

Oni su to vjerojatno mislili kao kompliment?

- Da, trebao je to biti, ali je to jako ružan kompliment. Sad kad kažem da igram za Hajduk, to bolje prihvate. Kao uh, stvarno.

Kako je biti nogometašica u Hajduku?

- Klub se stvarno trudi integrirati žene, imamo sve, fizija, ručak, večeru. Žele da budemo sastavni dio ovog golemog kluba, tu su intervjui, snimamo TikTok videa...

Imate sada i novu kolekciju koja je osmišljena posebno za žene, a kju su uz tebe isprobale pjevačica Albina Grčić i popularna influencerica Ivana Jeločnik te suigračica Ana Bakalar?

- Doista je sve to hvale vrijedno, a kolekcija je prelijepa. Ne osjećamo se kao dio "kvote" koju klub mora zadovoljiti, osjećamo se kao dio kluba.

Predstavljanje kolekcije simbolično je “palo” na Međunarodni dan žena i na dan kada se slavi 20 godina od osnutka ŽNK Marjan koji u ljeto 2021. postao ŽNK Hajduk.

image

Albina Grčić, influencerica Ivana Jeločnik te dvije nogometašice prve ženske ekipe Hajduka Gwen Patock i Ana Bakalar

Hajduk.hr/

Baviš se i modelingom. Voliš to?

- Ne znam koliko mi se to sviđa, ali moj fakultet nije jeftin. Imam 25 godina, znam da će mi roditelji platiti sve što tražim, ali moja je želja sve platiti sama. Modeling se u Njemačkoj plaća dosta, ne radim previše, ali nekad me agencije zovu za neke poslove. Dobiješ dosta novca za samo jedan vikend. I samo radim sportska snimanja. Uz to tijekom ljeta radim kao fizio...

Ima i korijene iz Zadra, prabaka je od tamo, a uz nogomet...

- Druga ljubav mi je košarka, idem na Gripe kad god mogu.

image

Albina Grčić, influencerica Ivana Jeločnik te dvije nogometašice prve ženske ekipe Hajduka Gwen Patock i Ana Bakalar

Hajduk.hr/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 23:46