StoryEditor
Hajdukpazar baluna

Hajduk je u prvih 6 mjeseci ove godine u minusu od 20-ak milijuna kuna. Ovo je procjena kako bi se mogla osvježiti blagajna...

28. srpnja 2020. - 08:13
Vladimir Dugandžić/HANZA MEDIA

Ovo nije tekst koji bi mogao kao kontraefekt spustiti cijenu Hajdukovim eksponatima u prodajnom izlogu. 

Uostalom, što bismo onda rekli za Josipa Juranovića? Očekivali smo od njega preko milijun za klupsku blagajnu, možda i više, pa evo ide prema Legiji u Poljsku za cca 700.000 eura odštete, ako su to precizne brojke.

Dakle, da smo o njemu učestalo pisali kako bi ga trebalo ili vrijedilo prodati, ispalo bi da smo mu cijenu spustili. A nismo. Spustila se sama. Ako se spustila. Možda je on samo na svom „levelu”, na svojoj razini. Jer, takvo je tržište i reagira vrlo senzibilno na potrese, raspon ponude i potražnje u trenutku kad novca ponestaje na sve strane i svi nešto režu, skidaju, ukidaju.

S druge strane, Hajduk je sam objavio da je u trenutnom gubitku zbog novonastale situacije i da mu u proračunu manjka nešto milijuna kuna. Bilo je to na Skupštini...

Treće, kad smo pisali projekcije poslovanja još kad je počela korona-kriza, spominjali smo kako bi bilo dobro prodati igrača (množina) za tri milijuna eura.

Na žalost „bijelih”, trenutačno nema kapitalca kao što su bili Ante Palaversa da za njim juri Manchester City ili Domagoj Bradarić koji je bio žarka želja Lillea, pa su oni nudili iznad pet milijuna eura odjednom. Doduše, Mario Vušković je zanimljiv mladi igrač, ali pričekajmo još da mu cijena naraste.

Kad je tome tako, trebalo bi onda „nešto izvesti” s postojećim kadrom momčadi koja je na pojedinim mjestima, da tako kažemo, postala preskupa, a nije podržala rezultatske ambicije.

Ovo je procjena kako bi Hajduk mogao do tri milijuna eura, a što bi mu osvježilo blagajnu. Naravno, neće prodat sve, ali tu bi se moglo uštipnuti. A da će na pojedinim mjestima tražit i pojačanja, popunu, s boljim, a jeftinijim igračima, to je sigurno.

Rezime: Hajduku bi trebalo tri milijuna eura od prodaje, u izlogu su prije svega neki stariji igrači. Bolje nego mlade prodat i da sačuvaju neko vrijeme Marija Vuškovića, Darka Nejašmića... S time da je iskusni Mijo Caktaš, golgeter lige, u posebnoj poziciji.

Ovako smo to sastavili...

1. Josip Posavec

Vratar je otkupljen od Palerma, reprezentativnu ima prošlost. Bilo bi ga dobro prodat, ako ima kakva mogućnost, bez obzira da li onda na tržištu tražit neku vratarsku zamjenu. Posavec je u dvije godine u Hajduku imao uspona i padova, bio je i ozlijeđen. Ima 24 godine, branio je za „do 21” hrvatsku reprezentaciju. Transfermarkt ga cijeni trenutno na milijun eura, a u siječnju 2017. cijenio ga je duplo više, na dva milijuna.

2. Josip Juranović

Desni bek i dokapetan, blizu pozivu Zlatka Dalića u reprezentaciju, poput Hajduka nije imao blistavo proljeće, najavljen je već njegov transfer u Legiju za 700.000 eura i 10 posto buduće prodaje. Ulazi u zadnju godinu ugovora i to nije loš posao s obzirom na okolnosti. Transfermarkt ga doduše trenutno cijeni na dva milijuna eura, a najveći iznos postigao je u prosincu 2019. sa 2,5 milijuna eura. Vjerojatnost da ide u Legiju transfermarkt procjenjuje na 90 posto.  

3. Ardijan Ismajli

Stoper i albanski reprezentativac, desno ili lijevo, svejedno. Vrednuju ga na 800.000 eura, a najvišu cijenu je imao ravno milijun u rujnu 2019. godine. Spominjao se interes Atalante (uzela je Šutala), ali i Verone (uzimali su ranije Rrahmanija s naših terena). U Italiji ga poznaju kao ime koje cirkulira kao stopersko pojačanje/popuna.

4. Stefan Simić

Češki reprezentativac iz Praga i sa ...Brača, poznata je njegova priča da je baš iz Milana želio doći u Hajduk. No, nakon dobre jeseni nije imao sreće s Tudorovim izborom, a kasnije ni sa ozljedom. Ima dobar ugovor koji mu istječe tek 2023., ako Tudor ostane hoće li i dalje biti na margini? Bilo bi dobro pronaći zajedničko rješenje, cijeni se na transfermarktu na 800.000 eura od travnja, s time da je u prosincu vrijedio okrugli milijun.

5. Samuel Eduok

Napadač iz Nigerije vlasnik je, nije tajna, najvećeg ugovora u Hajduku, recimo da je to preko 500.000 eura godišnje, a u Poljudu su za pauze ugovore i rezali... Eduok nije do kraja ispunio očekivanja, pa premda je došao bez odštete ugovor mu je (pre)visok, strši i bilo bi dobro da ga prodaju. Jairo nije htio u Kazahstan prije korone, a tu je sad Diamantakos... Eduok vrijedi na tržištu, transfermarkt ga cijeni na 1,6 milijuna eura, a vrijedio je cijela dva milijuna u siječnju 2019., prije godinu i pol...

Caktaš bi riješio sve dvojbe, cijena mu poskočila na 3,7 milijuna eura

Poseban okvir za Miju Caktaša, golgetera. Ulazi u posljednju godinu ugovora. To ubrzava odluku. Prodavati ga ili mu nuditi novi ugovor? Danas mnogi kažu da je zavrijedio golovima svaku lipu dosad, a kad ga je Mario Branco vraćao bilo je to za cca 500.000 eura godišnje (dolazio je bez odštete). I bio je rekorder do pojave Eduoka.

Mijo luksuz i potreba. Caktaš bi mogao postići cijenu ako ima interesenata vani. Ili da (p)ostane hajdučka legenda i podeblja svoji učinak u bijelom dresu i idućih sezona?

Kako god, radije bismo da se mimo Mije namakne potreban novac, nego da na tržište isporuče Caktaša, plus Vuškovića ili Nejašmića.

Caktaš na transfermarktu vrijedi 3,7 milijuna eura. I to mu je najveća cijena, poskočio je na nju – jučer, 27. srpnja! Kad su obračunali da je još jednom prvi strijelac HNL-a.

S jednim Caktašem riješit sve dvojbe? Ako bi se netko javio tako izdašan.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2021 22:43