StoryEditor
Hajdukglavna skupština

Hajduk prošlu godinu završio s gubitkom, Jakobušić iznio plan za 2021. i potvrdio ukidanje druge momčadi, smanjen broj članova Nadzornog odbora

17. travnja 2021. - 11:49
Frane Vulas

12:36 - O članstvu je prvi čovjek kluba kazao.

- Ne može se biti član Hajduka š.d.d., samo se to može preko udruga, to je definirano i statutom, a tu imamo model jedan i dva. Ako netko želi može direktno donirati novac klubu, zahvalit ćemo mu se, ali onda nema benefite od članstva. Mislim da je realno da idemo do 50 tisuća članova. Peti smo, a imamo nešto više od 22 tisuća članova – smatra Jakobušić.

U ime Našeg Hajduka Ante Krnić pohvalio je održavanje dvije skupštine godišnje i pojačavanje Uprave. Postavio je pitanja što će biti ako se ne ostvari scenarij ulaska u Europu, grupnu fazu, prihoda od transfera..., o radu na strategiji u klubu, kao i postoji li plan kako bi momčad trebala izgledati sljedeće sezone.

- Kad nemaš novca kome ćeš se obratiti nego vlasniku, a to je skupština. Nema Hajduk imovine, nema se kako dodatno zaduživati. Mogli smo to napraviti i u prvi mjesec, ali to izbjegavamo. Ukoliko bude crni scenarij tako ćemo napraviti. Ovo što se sada događa u svijetu je nepredvidivo. Lani je 40 posto igračima plaćeno, 40 posto je prolongirano, a 20 posto su se igrači odrekli. Mi žongliramo, a zadnja je stvar da se obratimo skupštini. Imamo plan za sve – rekao je Jakobušić.

- U završnoj fazi smo pregovora s konzultantskom kućom da nam pomogne da na papir stavimo našu strategiju – rekao je Matana.

Potom je skupština potvrdila da prima na znanje plan rada za 2021. godinu.

U ime Udruge „Naš Hajduk” prijedloge o formiranju savjetodavnog tijela „Hajdučke zajednice” kao ključne točke unaprijeđenja izbornog procesa, promjene broja članova NO-a na pet ili sedam odnosno pet te s tim povezane izmjene statuta elaborirao je Toni Baletić.

- Dvije će vrste članova savjetodavnog tijela postojati, počasni iz redova Grada Splita i redovni članovi gdje će se okupljati poslovna zajednica koji će moći doprinijeti kroz kandidiranje za NO ili savjete. Iz analiza smo zaključili da je optimalan broj članova NO-a pet. Prirodno je da na jednog člana Uprave idu dva do tri nadzornika – između ostalog rekao je Baletić.

Ti prijedlozi su glatko prihvaćeni. Time je poslije sat i pol zaključena skupština. Sljedeću, redovnu skupštinu na kojoj će biti stavljena na glasovanje financijska izvješća predsjednik skupštine i moderator Vinko Radovani najavio je za srpanj ili kolovoz.

12:08 - Predsjednik Uprave Lukša Jakobušić je pričao o financijama.

- Kada sam došao govorio sam da imamo plaće samo za iduća dva mjeseca. Tada je to tako bilo. Sada smo isplatili plaće za siječanj, veljaču, ožujak. Nismo se zadužili, to je ključno. Naravno da smo mogli napraviti neki izlazni transfer na zimu, ali cijene koje su nam ponuđene nisu nas zadovoljavale. Nismo išli kupovati sigurnost. Sigurno bi nam bio život lakši, ali ne biramo lakši put. Zahvalio bih se igračima, par njih na čelu s kapetanom koji nose najviša primanja. Dogovorili smo da im jedan dio platimo u drugom dijelu godine, pokazali su zajedništvo, odanost – naglasio je Jakobušić.

A o budućem razdoblju je rekao.

- Budite sigurni da imamo plan kao što smo ga imali i za ova tri mjeseca. Siguran sam da ćemo na svoj način uspjeti završiti sezonu i da ćemo onda u osmom mjesecu imati drugačije rezultate. Naravno, ako ne uđemo u Europu ili ne napravimo transfere, nemamo se kome obratiti kome nego dioničarima. Način na koji smo postavili ciljeve je da u ovoj teškoj godini stabiliziramo poslovanje.

Plan rada za 2021. godinu iznio je Jakobušić.

- Nakon sagledavanja situacije odlučili smo se na zimu konsolidirati momčad s četiri iskusna karakterna igrača. Bez njih bojim se da bismo bili šesti, ili općenito u donjem dijelu ljestvice. Odlučili smo se za strategiju zaustavljanja pada. Nakon osam pozitivnih utakmica, nažalost ova zadnja je završila kako je završila, i dalje smo peti. Strategija je oslanjanje na mlade, potpisali smo petogodišnje ugovore s Biukom i Ljubičićem, trogodšnji jer smo samo takav mogli s maloljetnim Silićem. Pokušali smo stabilizirati momčad. Na kraju se mrtvi broje. Cilj nam je plasman u Europu. Lijepo je naglasiti da smo prvi u ligi po minutaži mladih igrača do 21 godine. Nisam ni ja, ni sportski direktor ni Ivan došao ovdje da budemo peti, cilj nam je borba za trofeje u domaćim natjecanjima, grupna faza Konfederacijske lige, to je 12 utakmica, šest u Splitu. To zahtjeva rekonstrukciju momčadi, jačanje igračkog kadra, afirmaciju mladih igrača. Želimo imati 22 igrača i tri vratara, smanjiti 30 posto troškove za prvu momčad. Kako to napraviti i boriti se za trofeje? E pa to jest zadatak Uprave. Nama je to izazov. Imamo plan, način na koji je sportski direktor posložio daje mi vjerovati da smo na dobrom putu – najavio je Jakobušić.

- Nama trebaju dvije grupne faze Europe da bi se onda uz određenu prodaju stabilizirali.

Potvrdio je ukidanje druge momčadi.

- Prije pet dana smo zatražili ukidanje Hajduka II. Troškovi su godišnje 10,9 milijuna kuna. Tu su i plaće, putovanja... Dio troškova zbog ugovora ćemo imati i do ljeta sljedeće godine. Iza te odluke je stajala analiza Akademije. Trenutno je 41 igrač u kadru Hajduka II. Po izvještaju šefa Akademije pet igrača bi se na ljeto trebalo priključiti seniorima. Za 17 igrača planiramo posudbu u prvu i drugu ligu, da vidimo jesu li za Hajduk koji se bore za naslove. Za peto mjesto su svi, ali za Hajduk koji se bori za naslove su trenutno tu samo njih pet da budu u konkurenciji, Njih 17 će ići na posudbe, a sa 19 igrača ćemo ići na raskid ugovora. Možda u svoj toj selekciji najviše trpi trener Hajduka II Goran Sablić. Ušli su igrača u zonu komoda, dobro im je, možda i od tih 17 ili 19 bude dobrih igrača, pogriješit ćemo sigurno, ali onda kada izađu iz ovog ugodnog okruženja. Želimo klubovima partnerima dati pet-šest igrača, za klubove prve lige tražili bismo klub partner u okruženju, već smo u razgovorima – najavio je Jakobušić.

O planovima oko Akademije je rekao.

- Hoćemo s juniorima igrati Ligu prvaka sljedeće sezone. Imamo plan suradnje s Dalmatincem, možda bismo tamo prebacili dio otvorene škole.

Govorio je i o ideji formiranja Ženskog nogometnog kluba Hajduk.

- Imamo dva kluba u gradu, razgovarali smo s oba. Želimo da pod imenom ŽNK Hajduk nastupamo sljedeće ili godinu iza, na stadionu Dalmatinca. Ideja je da jedan od dva splitska kluba, Split ili Marjan, integriramo, a druga ideja kojoj sam skloniji je da oba kluba integriramo, da oni nađu oni tu svoj poslovni i sportski interes – pojasnio je Jakobušić.

Na temu sponzora je kazao.

- Za sljedeći tjedan najavljujemo potpisivanje ugovora s drugim najvećim sponzorom.

Najavio je Jakobušić i pokretanje Hajduk TV-a, prve klupske televizije, prenosit će se i utakmice kadeta, pionira, juniora, sa ekskluzivnim sadržajima uz nadoplatu.

- Što se kampa tiče čekamo da MORH prebaci zemljište na Grad Trogir. Nadam se da ćemo do osmog mjeseca imati sve potpisano i započet arhitektonski natječaj. To nam je važno da bismo se mogli prijaviti financiranje iz fondova EU u periodu od 2021. do 2027., a to ne možemo bez dokumentacije.

Novi travnjak se treba postavljati od 24. svibnja, a završetak radova je 12. srpnja.

- Nakon završetka prvenstva će početi radovi, imat ćemo hibrid najnovije generacije. Mi ćemo sufinancirati dio pripremnih radova – rekao je Jakobušić.

Na temu HNS-a je Jakobušić kazao.

- Rekli smo da ćemo godinu dana pratiti rad Saveza.

O strategiji je nakon praznog „slajda” kazao.

- Strategiju nemamo na papiru, ne znam vam sad reći kada ćemo je imati točno, za to nam trebaju dodatni resursi kluba.

Potvrdio je ponovno pokretanje Trofeja Marjan i novi rezervni dres.

- Planiramo pokretanje Trofeja Marjan, čak smo imali i datume, trebao je biti tematski, ali travnjak nam je prioritet i moramo odustati od njega sad. Možda bude u prvi ili drugi mjesec, ali ideja je ponovno pokretanje, ne samo zbog financijskog aspekta nego i tradicije, nostalgije – rekao je Jakobušić.

11:38 - Nešto iza 11 sati na Poljudu je počela glavna skupština Hajduka. Skupština se iz epidemioloških razloga odvija istovremeno u dvije prostorije, kino dvorani i novinarskom salonu. Stigao je i gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara kao predstavnik većinskog vlasnika.

Predsjednik NO-a Benjamin Perasović je izostao zato što je u izolaciji kao kontakt. Od ukupnog broja dionica na skupštini su prisutni dioničari koji posjeduju 485235 dionica ili 90,4 posto temeljnog kapitala društva. Predsjednik Uprave Lukša Jakobušić na naglasio kako se o financijskim izvještajima na ovoj skupštini se neće glasati, nego tek na skupštini u osmom mjesecu.

Član Uprave Ivan Matana je iznio konsolidirani financijski izvještaj za 2020. godinu i planove za 2021. godinu.

- Prošla 2020. godina je nažalost bila takva kakva jest. Završili smo je sa skoro 22 milijuna kuna gubitka. Izgleda loše, pogotovo kada je usporedimo sa 2019. godinom kada smo imali pet milijuna kuna dobiti. Međutim, u 2020. godini je bilo 32 milijuna kuna transfera, u 2019 ih bilo 101 milijun kuna.

- Prihodi od ulaznica su bili manji 5,5 milijuna kuna, komercijalni prihodi manji 3,7 milijuna kuna. Sponzorstva i oglašavanje porasli su četiri milijuna kuna. Uglavnom, u poslovnim prihodima bez transfera bilo smo bolji devet milijuna kuna nego u prethodnoj godini. Igračima su bile smanjene plaće za 20 posto i djelatnicima. Nismo imali transfera kao godinu prije.

Uslijedio je pregled financijskog plana za 2021. godinu.

- Prihodi su planirani na 127 milijuna kuna, rashodi na 132 mili. Osnovne pretpostavke su navijači na stadionu od početka sezone, pretkola Konferencijske lige, dakle plasman u Europu i transferi. Planirani rezultat na kraju 2021. godine bi bio minus pet milijuna kuna – rekao je Matana.

Uključio se Jakobušić.

- Ako se vrati 30 posto navijača, za toliko će se plan korigirati. Ciljamo ulazak u grupnu fazu, planiramo deset milijuna od transfera u dva prijelazna roka, ljetnom i zimskom. Sve je to povezano. Naravno, ako prihodi od transfera budu manji ili veći, ako ne uđemo u Europu... - naglasio je Jakobušić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2021 13:00