StoryEditor
Hajdukkontra mraku, kontra sili

Brbić najavljuje nastavak borbe za čiste odnose u nogometu: Povijest nas uči da se svaka diktatura u konačnici sruši

Piše PSD.
23. prosinca 2014. - 21:55
Buran je bio kraj godine za Hajduk, ali ne na sportskom polju koliko u prepiranjima s vrhom HNS-a. Sve se zakuhalo neodigravanjem derbija s Dinamom, ali to nikako nije bio uzrok, već posljedica. Svega što se u hrvatskom nogometu taložilo godinama. I na što u Hajduku upozoravaju. O tome nam je pričao predsjednik Hajduka Marin Brbić odnedavno kažnjen s godinu dana zabrane obnašanja funkcija u nogometu.

- Napravit ćemo sve da se u Hrvatskoj steknu ravnopravni uvjeti za sve i da se te traumatične, neuralgične točke riješe. Ima ih sedam – rekao je Brbić pa ih naveo. Prva točka su Tijela saveza.

- Izvršni predsjednik Dinama 2012. bio je Zdravko Mamić, direktor Damir Vrbanović, a šef omladinske škole Romeo Jozak. U HNS-u je 2014. prvi dopredsjednik Mamić, izvršni predsjednik Vrbanović, a direktor reprezentacije je Jozak. Sve glavne odluke u hrvatskom nogometu danas donosi Odbor za hitnost HNS-a, Izvršni odbor ih samo verificira. Odbor ima sedam članova.

U tom su tijelu Šuker, Vrbanović, Mamić, predsjednik Rijeke Mišković, Ante Vučemilović koji je predsjednik skupštine Osijeka – nabrojio je Brbić. Preostala dva člana su Đuro Bukvić i Ante Kulušić za koje je Brbić naveo kako su u sukobu interesa, Bukvić kao načelnik općine (Lukač), a Kulušić kao saborski zastupnik i povjerenik za kontrolore sudaca jer u izvršnom tijelu sportskog saveza ne mogu biti osobe koje ne mogu biti članovi uprave odnosno Nadzornog odbora dioničkog društva.

Sukob interesa

- Baš Vučemilović je bio i delegat prekinutog susreta Dinamo – Hajduk. A baš on koji je predsjednik skupštine Osijeka kao član Odbora za hitnost odlučivao je o našoj žalbi na ulogu direktorice Osijeka Valentine Koprivnjak u Komisiji za žalbe! Vrbanović je došao iz Dinama, nećemo se sada vraćati na ono što je pjevao (pjesmu u kojoj se vrijeđa grad Split, 2009. godine, op.a.).

Posebno iz Hajduka upozoravaju na Mamića.

- Prema statutu HNS-a “osobe koje su u posljednje tri godine pravomoćno kažnjene za kaznena djela ili prekršaje u sportu ili u vezi sa sportom” ne mogu biti u tijelima Saveza. A Mamić je kažnjen presudom Visokog prekršajnog suda u Zagrebu. Pravomoćno je prekršajno kažnjen, ali i dalje obnaša dužnost. Zašto HNS ne poštuje vlastiti statut odnosno Zakon o sportu u kojem se ta odredba također nalazi?

Druga problematična točka je sudačka organizacija.

- Središte Istok odnosno Slavonija ukupno ima četrnaest sudaca, glavnih i pomoćnih, Sjever ih ima trinaest, Zagreb deset, Zapad šest a Dalmacija tek pet. Potpuni nesrazmjer na štetu Dalmacije.

Disciplinski postupci rađeni protiv Hajduka su treća sporna točka.

- Sve je počelo u kolovozu 2013. kada se pojavio transparent “Mamiću gori si od ijednog Cigana”. Tada smo kažnjeni s trideset tisuća kuna jer je to bilo vrijeđanje na rasnoj osnovi. No malo prije toga nije kažnjen malonogometaš Vedran Kazazić koji je na facebooku Alena Halilovića nazvao Ciganom. Za apsolutno istu stvar je donesen drugačiji pravorijek! - priča Brbić. Kriteriji nisu za sve isti.

- Najdrastičniji primjer je prekinuta utakmica Dinamo – Hajduk koja je prekinuta zbog povika HNS pederi, a odmah nakon toga zbog istih povika koje su evidentirali i iz HOO-a nije prekinut susret Rijeke i Slaven Belupa.

Četvrta i peta točka su ukidanje Udruge prvoligaša i odnos Lokomotive i Dinama.

- Udruga je bila jedina institucija kroz koju je Hajduk mogao reći mišljenje, iako je bio preglasan. Nije logičan način na koji funkcionira HNL u kojoj se igrači bez problema iz jednog kluba sele u drugi, posuđuju i kupuju po nekoliko puta. Svjedoci smo da je Brozović dva puta kupljen od strane Dinama iz Lokomotive. Dinamo ima četiri igrača na posudbi u Istri. Mogu biti jedan igrač, maksimalno dva ako hoćemo regularnu ligu.

Poljud ima najbolje uvjete za domaćinstvo reprezentaciji

U Hajduku inzistiraju i na transparentnosti.

- Nikada nisu objavljeni uvjeti odigravanja prijateljske utakmice s Argentinom, kako to da je Rijeci Šuker dao milijun eura...?

A već dugo boli što HNS godinama izbjegava službene utakmice reprezentacije u Splitu.

- Zašto nije javno objavljeno kakve je to Zagreb dao uvjete kada je već na famoznom natječaju kojeg su uveli dobio domaćinstvo susreta s Norveškom. To je farsa. Po čemu je Maksimir najbolji? Nitko u Hrvatskoj sada kada smo ugradili brojače i video nadzor nema uvjete kao Poljud. Maksimir nema natkrivene tribine.

A što je s kaznama Hajduku?

- Žalit ćemo se. Dovest ćemo to ako treba i do Upravnog suda.

Što će biti s razgovorima s HNS-om? Razlike se čine nepomirljive. Tražite ostavke koje druga strana nema namjeru dati.

- Radimo na više frontova. Mi smo i dalje spremni za razgovor. Ponavljam, sve ovo nije sukob sjevera i juga već sukob koncepcija. Sve se svaljuje na utakmicu u Maksimiru, ali za neodigravanje su postajali duboki razlozi. Onaj tko to ne želi vidjeti negira što se događa. To se stvaralo godinama unatrag. Nisu bitni samo Šuker i Mamić, nego strukturne promjene. Bitna je demokratizacija i transparentnost HNS-a, ista pravila za sve. Neka svatko za bačenu baklju jednako plati.

Jeste li optimist?

- Povijest nas uči da se svaka diktatura u konačnici sruši. Ove slike sloge u Županijskim savezima podsjećaju na slike kako se nekada radilo u totalitarnim sustavima. Tome će doći kraj.

U 2015. godini?

- Teško mi je reći. I Kuba se polako otvorila. Prvo je otišao Fidel Castro, pa je došao Raul. I Kuba se otvara Americi pa će se valjda i HNS otvoriti javnosti i svojim članovima.

frane vulas
foto: mario todorić / cropix

Sedam problema po Hajduku

1. Tijela saveza
2. Sudačka organizacija
3. Disciplinski postupci protiv Hajduka
4. Udruga prvoligaša
5. Odnos Lokomotive i Dinama
6. neTransparentnost rada u nogometu
7. Reprezentacija

‘Ohrabruje glas Kohorte’

I Kohorta je digla glas da ne žele da Osijek bude “treća Mamićeva momčad”.

- To ohrabruje, kao i što sve navijačke skupine skandiraju protiv vrha HNS-a. Ali mi nije jasno da u Savezu to ne vide – komentirao je Brbić.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 20:35