StoryEditorOCM
Hajdukima li mista?

A što ako Hajdukovi pretplatnici ne dođu na utakmice? Doznajemo hoće li se te ulaznice moći kupiti i zašto...

Piše Frane Vulas
28. kolovoza 2023. - 22:57

Pobjednički niz Hajduka na startu prvenstva, peto slavlje u nizu izboreno u Varaždinu, mobiliziralo je dodatno navijače ‘bijelih‘ pa se sada s dodatnim nestrpljenjem iščekuje subotnje gostovanje Istre 1961 na Poljudu. Opet bi stadion trebao biti pun ili gotovo pun, kao i u prethodnim domaćim ovosezonskim ligaškim susretima Rijekom odnosno Slaven Belupom u prvenstvu. Međutim, zbog velikog broja ovosezonskih pretplatnika nema mnogo ulaznica u prodaji.

Hajduk već ima nevjerojatnih 19 tisuća ovosezonskih pretplatnika i 94 tisuće članova (klupski rekord). Dapače, zbog velikog broja prodanih sezonskih ulaznica uopće do kraja natjecateljske sezone u prodaji nema ulaznica za tribinu sjever i ulaz U (dječja tribina). Zbog tolikog broja prodanih pretplata navijači Hajduka koji nisu među kupcima sezonskih ulaznica zabrinuti su hoće li i za njih biti mjesta na stadionu u subotu. A neki odlaze toliko daleko pa postavljaju pitanje: ‘Ako već neki pretplatnici neće doći na utakmicu (utakmice), mogu li se njihove ulaznice (opet) naći u prodaji pa da tako ta mjesta na stadionu ne ostanu prazna?‘ Odgovore smo potražili na Poljudu.

Još nije, ali...

Problem je to koji zapravo za sada još i nije problem, bit će to onda kada na svakoj utakmici bude pun stadion. U susretu s Rijekom je stadion bio rasprodan, ali i pun, bilo je 32584 gledatelja. Na utakmici protiv Slaven Belupa bilo je prema službenim podacima 25689 gledatelja na Poljudu, ali stadion nije bio rasprodan. Ostalo je za taj susret neprodanih 500-600 ulaznica. Dakle, dio pretplatnika nije stigao na utakmicu, ali onaj tko je htio mogao je kupiti ulaznicu. Čak i oni koji nisu članovi, na dan susreta.

Svatko ima svoje razloge zašto nije mogao doći, posao, bolest, neki nisu došli zbog toga što nisu iz Splita ili okolice, Hrvatske... To je legitimno pravo svakog kupca pretplate, ne mora se nikome opravdavati zašto nije došao. Isto tako je za susret s Istrom 1961 do jučer prodano još dodatnih individualnih cca dvije tisuće ulaznica. Dakle, ulaznice se i za ovaj susret mogu kupiti, osim za spomenutu tribinu sjever i sektor U.

Puno upitnika

Pričali smo s ljudima iz kluba. U ovom trenutku ne mogu se ponovno prodavati ulaznice za Hajdukove utakmice koje su već jednom prodane, dok se eventualno ne pronađe nekakav model za to. Kosi se to između ostalog i sa zakonima, ta dupla prodaja, ali povlači to i mnoge druge probleme koji iziskuju rješenje. Jedna je cijena pojedinačne ulaznice za pretplatnike, druga za kupca pojedinačne ulaznice. Potom je tu problem kako uopće obeštetiti pretplatnika čija je ulaznica? Kako bi pretplatnici i do kada najavili svoj nedolazak? Svaka ulaznica treba biti personalizirana... Mnogo je tu toga u zraku, previše je upitnika.

Nije jednostavan proces potraga za takvim sustavom koja traje, kompliciran je to pokušaj pronalaska adekvatnog modaliteta koji bi sve pomirio, poštivao i zakonski, i sve ujedno zadovoljio. Treba vidjeti inozemne primjere, ali tako su i drugačiji zakoni.

No, ako je problem što na skoro pun stadion Hajduk ima praznih mjesta, što ima 19 tisuća pretplatnika, onda Hajduk problema nema. O čemu mi pričamo. Ovo je prvi put da se u Hrvatskoj uopće nešto slično događa, Hajduk je i u ovome prvi. Dok drugi imaju problem s manjkom navijača, Hajduk bi mogao imati s viškom. No, ponavljamo, za sada još uvijek ulaznica ima dovoljno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 00:27