StoryEditorOCM
Domaći nogometokrugla obljetnica

Svi na feštu povodom 70 godina Dugopolja, čelnici kluba pozvali su sve bivše igrače da dolaskom uveličaju rođendan

Piše Frane Vulas
12. siječnja 2023. - 08:30
Najstarija fotografija nogometaša iz Dugopolja Stoje – Nedjeljko Dodoja (predsjednik),Vinko Maglica,Nenad Nenadić,Stanko Čulin,Stanko Kužet,Ivan Balić,Ivan Jukić,Milan Vučković. Ćuće – Ante Kukoč,Stjepan Bosančić,Dinko Radan,Nikola RadoševićPrivatni album

Dugopolje će 70 godina postojanja kluba proslaviti svečarskom utakmicom protiv Slaven Belupa. Utakmica kojom će se obilježiti velikih sedam desetljeća kluba odigrat će se na Stadionu Hrvatskih vitezova u četvrtak s početkom u 13.30 sati.

Tom prilikom iz kluba javno pozivaju sve bivše igrače, veterane, da svojim dolaskom uveličaju ovu feštarsku utakmicu. Na susretu se očekuje i vodstvo Hrvatskog nogometnog saveza na čelu s izbornikom Zlatkom Dalićem i predsjednikom Marijanom Kustićem, čelnici brojnih dalmatinskih klubova, župan Blaženko Boban... Na stadionskom semaforu će se vrtjeti fotografije iz duge i uspješne povijesti kluba. A u 70. minuti će povodom okruglog rođendana biti zapaljeno i 70 baklji. Ulaz na utakmicu je slobodan.

Smodlaka pozvao veterane: Dođite, vi ste stvarali ovaj klub

- Pozivamo i ovom prilikom sve bivše igrače da svojim dolaskom uveličaju ovu feštu, rođendan našeg kluba. Posebna čast mi je biti predsjednikom ovog kluba, u ovom trenutku je to sigurno lakša zadaća nego što je to bilo prethodnicima koji su u teškim uvjetima gradili ovaj klub da s vremenom postane to što jest. Treba odati veliko priznanje svima onima koji više nisu s nama, a sudjelovali su u stvaranju kluba. Ponosni smo na povijest ovog kluba, ponosni smo na sadašnjost, a nadamo se da ćemo biti i na budućnost – naglasio je predsjednik Dugopolja i dopredsjednik HNS-a Mario Smodlaka.

Od bosonogog igranja na livadi do modernog stadiona i osvajanja Treće i Druge lige

Dugopolje je davne 1952. godine osnovano pod imenom Proleter, jer nisu imali mnogo, ni adekvatnu opreme, ni igralište, ni prostorije. Igrači su igrali i bosi, na ledini i drači. No, s vremenom su u svemu napravili iskorak, svojim rukama su izgradili igralište, prostorije kluba. Prvo igralište kluba bilo je na uređenoj ledini Sirčini. Prva službena utakmica odigrana je 1955. godine kod Tekstilca u Sinju.

Od gotovo ničega klub je na krilima ljubavi prema balunu i rijetko viđenog entuzijazma godinama, desetljećima polako rastao, a najveću ekspanziju doživio je u zadnjih petnaestak godina. Proleter je bio prvak Grupnog prvenstva Splitskog nogometnog podsaveza 1966/67. Od 23. srpnja 1990. godine klub je preimenovan u Dugopolje.

Klub je postao prvak 1. Županijske nogometne lige u sezoni 1997/98. Potom je u sezoni 2003/04 drugim mjestom u 1. ŽNL preko kvalifikacija s Vodicama Dugopolje izborilo mjesto u Trećoj HNL Jug. Veliki iskorak u razvoju kluba dogodio se 22. srpnja 2009. godine kada je pred punim tribinama utakmicom protiv Hajduka otvoren novi, moderan stadion ŠRC Hrvatski vitezovi kapaciteta 5200 gledatelja. Najveći uspjesi uslijedili su baš od tada, Dugopolje je bilo prvak Treće HNL Jug u sezoni 2009/10, a potom i osvajač Druge HNL u sezoni 2011/12.

Ove sezone Dugopolje je na polusezoni petoplasirani sastav Prve NL, od ove sezone tako nazvanog drugog ranga natjecanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. ožujak 2023 08:38