Domaći nogometHns – hajduk – nssdž

Sat vremena dobre volje i visoke diplomacije, malo toga konkretnog: Sastanak je bio vrlo kvalitetan i dobar, osobno sam jako zadovoljan, više tema smo otvorili

Piše Slaven Alfirević
skupstina_hns26-221217

Sastanak, ništa konkretno, ali dobro ide... Što god to značilo. Hajduk je sastavio priopćenje, a nakon sat vremena razgovora bilo je i izjava ostalih aktera. Sastali su se predstavnici Županijskog nogometnog saveza splitsko-dalmatinskog, Hrvatskog nogometnog saveza i Hajduka u Dugopolju, jučer u popodnevnim satima, na stadionu Hrvatski vitezovi.

Iz HNS-a, iz Zagreba su stigli Marijan Kustić i Vlado Iveta, dočekali su ih ispred ŽNS-a predsjednik Marko Erceg, s dva dopredsjednika, a to su Mario Smodlaka i Mijo Šuto. Hajduka su (kao promatrači kad se razgovaralo o sudačkoj problematici) zastupali Marin Brbić i Lukša Jakobušić.

Na tapetu nekoliko tema. U dogovaranju o predstavniku lokalnog Saveza u Komisiji sudaca Hajduk nema što participirati, ali je slušao, a predstavnik bi mogao bit Goran Gabrilo, to je doduše neslužbena informacija iz splitskih kuloara.

HNS je iskazao dobru volju da prihvati sve prijedloge lokalnog Saveza. A i lokalni Savez je dobio zadovoljštinu, Marko Erceg na njihovu čelu, jer dosad se razgovori HNS-a i Hajduka nisu "spuštali" do lokalne razine, sudjelovao je Grad Split, ali nogomet u svojoj bazi ima lokalni Savez sa sjedištem na Rivi.

Pa je ovaj put loptica prebačena na ŽNS koji je pak bio domaćin razgovora, skup nisu sazvali na Rivi, nego u Dugopolju.

Sve strane su se dogovorile da će se ovi sastanci i nastaviti, a što se tiče utakmice Hrvatska – Mađarska što se igra u Splitu 10. listopada, "neka prođu ove dvije kvalifikacijske utakmice, pa se bacamo svim silama na organizaciju susreta u Splitu", to je rekao Marijan Kustić.

Hajduk se drži po strani, nije rečeno hoće li se i kad će se i Hajduk uključiti u organizaciju rečenog susreta s Mađarima u Poljudu. Nije ta priča nepoznata, razgovor normalizacije teče, a teče i organizacija u Poljud svojim putem, nije nužno Hajdukovo participiranje.

Uglavnom, sat vremena dobre volje i visoke diplomacije, malo toga konkretno.

- Evo, vidjeli ste da je i sam HNS ustvrdio kako suđenje na početku prvenstva nije bilo dobro - rekao je Marko Erceg.

Najprije je govorio Marijan Kustić, izvršni predsjednik HNS-a:

- Sastanak je bio vrlo kvalitetan i dobar, osobno sam jako zadovoljan, više tema smo otvorili, svi akteri i predstavnici Hajduka u pozitivnom ozračju. Istina je, nismo donijeli nikakvu konkretnu odluku, ali, evo...

Rečeno je u najavi da se želi inzistirati na točki 2 Hajdukovih zahtjeva, o suđenju:

- Iznijeli su nam nezadovoljstvo sudačkom organizacijom, to nam je iznio predsjednik Županijskog saveza. Pričali smo i o problemu regionalne zastupljenosti u komisijama. Pričali smo i o suradnji i komunikaciji samog Županijskog saveza i HNS-a. Što se tiče utakmice s Mađarskom, čim prođe ovaj ciklus kvalifikacija, bacamo se odmah u organizaciji na tu utakmicu – ispričao je Kustić, u suštini zadovoljan dobrim smjerom razumijevanja.

Marko Erceg, predsjednik ŽNS-a, rekao nam je:

- Dotakli smo se dvije točke koje se tiču našeg županijskog Saveza, problem suđenja i sudačke organizacije i problem nezastupljenosti naših članova u tijelima HNS-a. Utisci su generalno pozitivni, nastavit ćemo razgovarati. Bez dijaloga, nema ni pomaka. Treba reći da naš Savez nije participirao na prvom sastanku u Poljudu. Ono što smo saznali iz medija, dijelom se ticalo i našeg Saveza. Vezano za našu problematiku mi komuniciramo i s Hajdukom. Pričamo o raznim problemima, o trenerima, delegatima, imamo mali milijun tema... Desio se poziv HNS-a prema nama da budemo domaćini, organizatori ovog sastanka, a definirali smo stavove. Nas je kontaktirao i Hajduk i detektirali smo probleme suđenje. I sam HNS je nezadovoljan suđenjem u prvom kolima prve lige. Treba mijenjati sustav, potrebna je reorganizacija čitavog sustava i funkcioniranja HNS-a. Pričali smo večeras i o zastupljenosti naših predstavnika u HNS-u... Dobar radni sastanak, detektirani su problemi... I nije problem samo suđenje na prvoj ligi, nego i na nižim ligama. A imamo i manjak naših sudaca, iz našeg Saveza na prvoj ligi. Treba napravit sustav koji će na pravičan način napravit evaluaciju svih prvoligaških sudaca, to ne smije biti zatvoreno društvo... Imamo i svoje prijedloge za lige u mlađim kategorijama. Oni su, u HNS-u, svjesni problema. Moj je dojam da se sve miče u dobrom pravom smjeru – rekao je Marko Erceg.

#HAJDUK#HNS#DUGOPOLJE#SASTANAK#NSSDZ