StoryEditor
Domaći nogometin memoriam

Napustio nas je legendarni golgeter Slaven Zambata: Sinjanin koji je svjetsku slavu stekao kao Dinamov ‘plavi 9’

29. listopada 2020. - 20:42
Davor Pongračić/Cropix

U Splitu je u 81. godini preminuo Slaven Zambata, legenda hrvatskog nogometa, nadasve zagrebačkog Dinama i njihov „plavi 9”, nekoć centarfor reprezentacije Jugoslavije za koju je odigrao 31 utakmicu i zabio 21 gol, s Dinamom je osvojio četiri Kupa Maršala Tita (60., 63., 65. i 69.) i europski Kup velesajamskih gradova 1967. godine.

Rođen je u Sinju 24. rujna 1940., prije mjesec dana smo mu na Bačvicama, gdje je intenzivno živio posljednjih godina, čestitali veliku životnu obljetnicu: doimao se tako krepak, čio, aktivan da vozi automobil, skokne na banku, redovito u samoposlugu i da se neizostavno raspita kako je u Hajduku. Bilo mu je stalo do „bijelih”...

Obiteljske okolnosti zadržale su ga u Splitu, stan na Bačvicama, supruga Anja je Splićanka, porijeklom i ona iz Sinja. Bio je vezan uz starijeg brata Miodraga zvanog Zeko, nedavno preminulu legendu šibenskog nogometa koji je desetljećima živio u Splitu. Slaven se o njemu tako srčano brinuo.

Netko boluje, očekuješ kraj i ode, nije te iznenadilo... Zambi je pak otišao doslovce preko noći. Srce je popustilo u srijedu, u četvrtak nas je pogodio grom iz vedra neba. Falit će i ljudima iz kafića po Bačvicama gdje je običavao pogledati Arenu i utakmice HNL-a. Sve je pratio. Bio omiljen fini, stari već gospodin iz enciklopedije baluna.

Dinamov „plavi devet”, a Sinjanin, iz Junaka. Bokeljskog porijekla. Služba je Zambate dovela u Sinj. Pod Kamičkom je stekao prvu slavu. I vječno pitanje: kako to nije završio u Hajduku?

Kako god Vukasa svojataju i Zagrepčani, ta niknuo je s njihovih livada, tako i mi imenjaka, sinjskog alkara, imamo pri srcu: bio nam je sugrađanin. Slavenova duboka prijateljstva s mnogim hajdukovcima, prije svih pokojnim Vinkom Cuzzijem svjedoče kako je to nekoć bilo doba džentlmena i viteštva, više nego zagriženih rivala.

Ostaje podatak da je hat-trick za Dinamo zabio svakome iz „velike četvorke”, Partizanu (7:2), Crvenoj zvezdi (6:0), ajme i Hajduku (4:1).

A kako nije došao u Hajduk? To je tužna trilogija epohe, Zambata, Skoblar, Petković.

Ovako je to bilo. Nizao je Zambata pogotke za Junak i Hajduk ga je pozvao na probu i na juniorski turnir. Uvaženi kolega Anton Samovojska objavio je nedavno autentično Zambatino svjedočenje:

- Baš se tih dana u Split iz Bologne vratio Bajdo Vukas. Gradom se pročulo kako će zaigrat za juniore protiv prve momčadi. Stari plac je zbog toga bio pun do vrha. Nisam mogao vjerovati da ću igrati s Bajdom. No, dogodilo se. Ostalo je 1:1, Bajdo je po običaju predriblao sve i namjestio mi gol. I još jedan zicer. Nisam bio loš, a dobar sam bio i na turniru u Sanremu. Kad smo se vratili iz Italije obećao mi je Hajduk svašta: ugovor, sobu u Splitu, upis na Pedagošku akademiju i hranu u hotelu Marjan. Bili su to u ona doba kraljevski uvjeti. Rekli su da će mi se javiti. Otišao sam kući u Sinj i čekao. Prolazili su dani, tjedni, a iz Splita nije stizao ni glas. Majka Maja postala je nestrpljiva. Sine, upisuj fakultet u Zagrebu, rekla mi je. I otišao sam na pravo (što je i diplomirao, op. a.). Kad sam stigao u Zagreb doznao je to Mladen Delić, moj Sinjanin, tv-komentator. Upozorio je u Dinamo da im je u grad stigao napadač koji obećava, neka me pozovu na probu...

Sve je dalje povijest.

Smrću Zambate još jedan naš nogometaš preselio je u aleju velikana. Mirno spavaj, dragi Slavene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

04. prosinac 2020 10:17