StoryEditor
Domaći nogometŠto nam još treba

Jednostavna matematika, bodom preko Rubikona: pobjedom ili remijem osigurani su Euro i prvo mjesto u skupini

15. listopada 2019. - 19:57

Hrvatskoj za osiguravanje Eura treba još (samo) bod u posljednjem susretu protiv Slovačke u Rijeci. Tim remijem izabranici Zlatka Dalića ujedno bi osigurali i prvo mjesto. Pritom bi bilo važno pobijediti zbog osiguravanja što boljeg statusa u ždrijebu za Euro, jer se potovi kreiraju na temelju učinka reprezentacija u kvalifikacijama. Međutim, u slučaju poraza tog 16. studenoga može biti "papra" i lako bismo u zadnjem kolu 19. studenoga u kojem smo slobodni mogli ostati bez Eura.

Bod u Cardiffu je bio dobar stoga što smo tim rezultatom osigurali da nas Wales više ne može prestići (imaju šest bodova manje i slabiji međusobni skor). U slučaju osvojenog boda i protiv Slovačke, Hrvatska je na Euru, ali i prva zbog boljeg međusobnog skora od Mađarske. Čak i ako Mađarska pobjedi u Walesu te također stigne do 15 bodova, zbog 3:0 slavlja u Splitu kojim je premašeno 1:2 iz Budimpešte Hrvatska će osvojiti prvo mjesto.

Međutim, ako "kockasti" izgube od Slovačke otvaraju se razni scenariji. U tom slučaju ovisit ćemo o Walesu. Naime, Slovaci bi nas pobjedom nad Azerbajdžanom na domaćem terenu (što je očekivani scenarij) mogli prestići u zadnjem kolu. Doduše, može im biti dovoljan i bod protiv Azera, ali onda bi prethodno na Rujevici morali nadoknaditi 0:4 iz Trnave što je teško očekivati. A Prestići bi nas mogla i Mađarska ako pobjedi u Walesu u zadnjem kolu, pa bismo mogli kao trećeplasirani ostati bez Eura. U tom slučaju moramo navijati za Wales da odigra barem neriješeno što bi Hrvatsku vodilo na Euro.

Doduše, ako se i ne plasira na jedno od prva dva mjesta skupine, Hrvatska može na Euro kroz play off. Pored 20 momčadi koje će kroz standardne kvalifikacije izboriti Euro (po deset prvoplasiranih i drugoplasiranih iz skupina), svaka od četiri divizije Lige nacija od A do D će kroz play off dati još po jednog sudionika završnice. U play off svake divizije će po četiri najbolje reprezentacije po uspjehu u Ligi nacija koje se prethodno već nisu plasirale na Euro. U slučaju da neka divizija poput one naše A ne bude imala četiri reprezentacije koje nisu izborile Euro, u play off te Divizije će i neke od momčadi iz slabije Divizije, u ovom slučaju B koje nisu do tada osigurale Euro. Međutim, ne one koje su već izborile play off Divizije B, već sljedeće ispod crte, slabije rangirane. Ždrijeb dodatnih kvalifikacija je 22. studenoga, a igra se u ožujku (polufinala i finale).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2021 07:57