StoryEditor
Domaći nogometobjavili priopćenje

HND o Bebekovom vrijeđanju Blaža Duplančića: ‘Taj prostački napad treba sankcionirati‘

Piše PSD
30. rujna 2021. - 09:48

Nakon što je u javnost izašla audiosnimka Ivana Bebeka u kojoj vrijeđa kolegu s Dalmatinskog portala Blaža Duplančića te pogrdno govori o Hajduku i njegovim navijačima, o cijeloj situaciji oglasio se i HND čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zgroženo je audio snimkom na kojoj, kako je objavljeno, nogometni sudac Ivan Bebek prostački vrijeđa kolegu novinara i urednika Dalmatinskog portala Blaža Duplančića zbog, paradoksalno, teme koju je jedini on "imao muda objaviti". Kolegu Duplančića Bebek između ostalog naziva pogrdnim nazivima poput "štene" i "smeće", a i iz ostatka snimke vidljiv je njegov prezir prema potpuno legitimnom propitkivanju njegova obavljanja javne dužnosti, što posao nogometnog suca također jest. 

HND od Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) zahtijeva hitnu istragu i drastično sankcioniranje ovakvog ponašanja. HNS kao tijelo s javnim ovlastima dužno je pobrinuti se da se osobe s ovakvim stavovima udalje iz nogometa kao sporta od prvorazrednog javnog interesa - i to ne samo sa samih sportskih terena, nego i iz upravljačkih struktura.

Na žalost, javnost je u prethodnim godinama svjedočila brojnim incidentima i neprimjerenim istupima nogometnih dužnosnika upravo prema novinarima i predstavnicima medija - od nasilnih zabrana izvještavanja i oduzimanja akreditacija do vulgarnih ispada, omalovažavanja, prostačenja i vrijeđanja, pa i prijetnji - što je zajedno s korupcijskim aferama temeljito narušilo povjerenje čak i u sam hrvatski nogomet.

Apeliramo da se, počevši od ovoga, svi budući slični ispadi rigorozno kazne. Ako se to ne dogodi, HND će se zajedno partnerskim organizacijama poput Europske federacije novinara obratiti krovnim nogometnim organizacijama FIFA-i i UEFA-i te i od njih zatražiti reakciju.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND)

Hrvoje Zovko, predsjednik

Ogranak HND-a u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Damir Petranović, predsjednik", stoji u priopćenju.

item - id = 1131175
related id = 0 -> 1146469
related id = 1 -> 1146468
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2021 10:10