StoryEditor

Hajdukov protivnik u osmini finala Kupa: od titule i ‘butika nogometa’ do četvrte lige

2. ožujka 2021. - 09:05
Zagrebov Filip Krovinović (između Gorana Milovića i Zorana Nižića) bio je velika želja HajdukaSrđan Vrančić/Cropix

Zagreb, današnji protivnik Hajduka, kao – amarcord. Bio jednom jedan Zagreb, dolazi nam za napisati... 

O nogometnom klubu se radi, da se razumijemo, zvali smo ih „pjesnicima iz Kranjčevićeve” u doba kad su bili najbolji i posebno simpatični...

No, teško nam je to reći „bio jednom jedan Zagreb”. Jer oni i dalje treniraju, igraju, uredno se natječu i evo ih u osmini finala kupa. Pa što da su četvrta liga?!

Pada nam na pamet Ivan Šibl, kao predsjednik Dinama, koji je svojedobno, kaže legenda, dočekao hajdukovce ustreptale da bi mogli ispasti u drugu ligu. Pa su, kao, pitali može li im Dinamo pomoći, dva boda bi im sjajno došla u borbi za opstanak, a Šibl je na to odgovorio.

- Dečki, pa nogomet se igra i u drugoj ligi!

Tako ga i Zagreb, akter ove kratke priče i popodnevnog okršaja s Hajdukom – igra u četvrtom rangu!

Cico i Olić

Bili su senzacionalni prvaci Hrvatske 2002. godine, sa Zlatkom Kranjčarom kao trenerom i Ivicom Olićem u ulozi golgetera.

Nekad bilo, sad se spominjalo.

„Pogorelci” iz Kranjčevićeve, jer nekad ih se i tako zvalo kad im je drveno gledalište doslovce izgorjelo, pa su kao domaćini igrali u Maksimiru, to još u doba Jugoslavije, spustili su se na najniže grane.

Nekadašnji prvak Hrvatske, klub koji je nekoć slovio i za „butik nogometa”, kako ga je titulirao radio-reporter Ivan Tomić, sad je – četvrtoligaš.

Da vam kažemo da je iz redova Zagreba Hajduk uzimao velike face kao što su bili Ivan Pavlica, lijevo krilo šampionske 1971. ili da je doveden jedan Drago Rukljač, ispred nosa Dinamu 1977. godine, koliko to mladi znaju...

Pamte zato Hrvoja Vejića i Marija Brkljaču, primjerice, a u Zagreba je nedavno još igrao Filip Krovinović kao velika želja „bijelih” da ga dovedu... Predsjednik Dražen Medić nije ga dao, tražio je 700.000 eura odštete.

Ne ulazimo u meritum kako se sve to dogodilo Zagrebu, da potone do četvrte lige i da malo koga zbog toga boli glava, ali je priča zanimljiva u svojoj srži. Iz prve lige velikan se sunovratio do četvrte, a neki drugi klubovi širom Zagreba postali su bolji, aktuelniji.

Lokomotiva, Trešnjevka, Zagreb, dio su nam onog starog, ZG-nogometnog miljea s patinom, što je ostavio trag u povijesti davnih liga, pa smo sentimentalni na njihov spomen.

Zagreb je u međuvremenu izgubio koncesiju i pravo da igra u svojoj legendarnoj Kranjčevićevoj. Ispali su u četvrtu ligu od 2016. korak po korak nizbrdo. I danas je predsjednik i trener uvijek jedan te isti Medić, igraju mu sinovi Lovro i Frano. Dražen Madunović još je uvijek pomoćni trener.

Zagreb je četvrti u četvrtoj ligi, ima score osam pobjeda, po tri remija i poraza. Na tablici 4. lige Središta Zagreb vodi Lukavec, druge su Ravnice, treći Dinamo (Odranski Obrež), četvrti je tek Zagreb. Lukavec ima 41 bod iz 16 utakmica, a četvrti Zagreb 27 iz 14 utakmica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2021 01:42