StoryEditorOCM
Domaći nogometkao jaje jajetu

Dva hrvatska nogometna giganta u teškoj su situaciji, Zagreb ‘u konopcima‘, a otkrivamo plan RNK Splita

Piše Pero Smolčić
16. srpnja 2024. - 15:33

Dva velika nogometna kuba, RNK Split i NK Zagreb, povijesno, plešu na samome rubu egzistencije, u teškoj su situaciji i NK Zagreb kao prvak Hrvatske 2002., ali i Radnički nogometni klub Split, nekadašnji ponos grada pod Marjanom, ‘mlađi brat‘ Hajduka, klub radnika, škverana...

RNK Split u stečaju sa svojim ‘alfom i omegom‘ Slavenom Žužulom bori se za život. Klub je osnovan 1912., a tijekom povijesti često je mijenjao imena, u jednom kraćem periodu nakon Drugog svjetskog rata došlo je i do fuzije Fiskulturnih društava Hajduk i Split unutar kojih su bile nogometne sekcije (1947.-1949.), tako da su tada Hajduk i Split bili jedan klub. Dva puta je Split bio prvoligaš, u sezonama 1957/58 i 1960/61, a 1961. godine igrao je i u polufinalu Kupa (poraz u Skoplju od Vardara 2:5).

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Nakon što se borio i sa stečajem, u samostalnoj Hrvatskoj RNK Split je pod vodstvom braće Slavena i Joze Žužula 2010. godine izborio ulazak u 1. HNL u kojoj se zadržao sedam sezona. Igrao je i u europskim kupovima. Međutim, ponovno se zadnjih godina našao u financijskim problemima.

Sada je osnovan ‘Novi Split‘ koji se drži kao tradicijski slijednik ‘Starog Splita‘. Sjedište tog novog kluba bit će na Parku mladeži. Tu bi RNK Split 1912 trebao trenirati, igrati službene utakmice. Dakle, novi je klub, ali - stara adresa. Ostali su Splitovci u svom povijesnom domu nakon razgovora s ljudima iz Grada Splita i Javne ustanove športski objekti koja između ostalog upravlja i tim objektom.

image

Trening škole nogometa RNK Split 1912.

Nikola Brboleža/Cropix

Od čelnika grada su, dakle, dobili zeleno svjetlo, povukli su dio djece, a Žužulov Split u stečaju ostao je u još većim problemima. Postoji li onda uopće taj klub, osim na papiru? Klub je u stečaju, a najmanji je problem što je nastavljen rezultatski pad, što je zbog svega klubu u seniorskoj konkurenciji oduzeto deset bodova pa je sezonu završio na posljednjem mjestu 3. NL Jug, ispadanjem u Županijsku ligu. Hoće li je uopće igrati i gdje?

Kako doznajemo, klub se ne predaje, imaju dogovor s vjerovnicima i dobro upućeni nam tvrde da će i taj ‘stari‘, originalni RNK Split preživjeti. Ili kako bi rekli ‘naši stari‘...

- Ne pokapajte živa čovjeka.

Doznajemo da je plan i dalje igrati sa seniorskom momčadi, ali svakako i juniorima u prvoj ligi, čekaju i raduju se, vjeruju u derbije s Hajdukom. Ostaje vidjeti kako će sve to završiti, ali borba traje.

Teška je situacija sada i u Zagrebu. Tamošnji klub također je u konopcima, prvo su izgubili svoj dom u Kranjčevićevoj, a sada su pred gubitkom Zagrebella, nogometnog centra Zagreb u Veslačkoj ulici.

Grad Zagreb podnio je zagrebačkom Trgovačkom sudu prijedlog za otvaranje stečaja nad NK Zagrebom zbog nešto više od 500.000 eura neplaćene naknade za korištenje Nogometnog centra Zagreb u Veslačkoj ulici. Sad se čeka rasplet, koji sigurno neće biti dobar po klub koji se više od 100 godina dičio svojim rezultatima i dosezima.

image

Stadion u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu

Ronald Goršić/Cropix

Sad se kopa tko je kriv, tko je što izgradio i preinačio u Zagrebu, a i u Splitu. 

Uglavnom, oba su kluba u problemima, sa sličnim pričama, dok se u Splitu već pojavilo i novo rješenje, Zagreb je ‘otvoren‘. Ipak, u perspektivi bi Park mladeži mogao i trebao postati nova lokacija Hajdukovog stadiona, to je plan Grada Splita. Uglavnom, puno je upitnika u zraku, ali barem, eto, u Splitu djeca imaju i novu opciju za treniranje, a na istom objektu. Čekamo rasplet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. kolovoz 2024 18:04