StoryEditor
Borilački sportoviželi se odužiti

Slavni nizozemski trener osniva prvi Chakuriki klub u Hrvatskoj: Ne radim ovo zbog novca, Kaštela su moj drugi dom

Piše Ivan Renić
28. srpnja 2020. - 20:46
Legendarni trener Thom Harinck otvorio je svoj prvi Chakuriki klub u HrvatskojNikola Vilić/Hanza media

Šušur na rivi u Kaštel Sućurcu zavladao je zbog osnivanja prvog Chakuriki kluba u Hrvatskoj. Kaštela su tako ucrtana na mapu borilačkih sportova pridruživši se gradovima u Nizozemskoj, Brazilu, Japanu, Rusiji, Njemačkoj i Španjolskoj. No, najprije, red je da pojasnimo što je zapravo chakuriki. Tko bi nam u tome bolje pomogao nego njegov osnivač – legendarni nizozemski trener Thom Harinck.

- Chakuriki je japanska riječ za moć. Kada u Japanu kažete za nekoga da je „chakuriki“, to slavni nizozemski trener osniva prvi Chakuriki klub u Hrvatskoj znači da ta osoba zaslužuje poštovanje. Prvu Chakuriki školu osnovao sam 1972. u Amsterdamu. U našem klubu kombiniramo više borilačkih vještina poput boksa, kikboksa, tajlandskog boksa i mnogih drugih – priča nam Harinck.

Zašto baš u Kaštelima? Harinck je bio trener našeg Branka Cikatića kada je on 1993. osvojio prvi K-1 naslov. Osim nedavno preminulog „tigra“, kroz njegove ruke prošao je i Mirko Filipović.

- U Kaštel Sućurcu imam kuću već devet godina, a u mjesto sam se zaljubio zbog pokojnog Cikatića. Ne volim velike gradove, stoga su Kaštela odličan izbor. Jako cijenim lokalno stanovništvo. Snažni su i izdržljivi; zovem ih „ljudi od kamena“. Vi ovdje imate taj sportski gen – kazao je vitalni 76-godišnjak.

Prvenstveni cilj Chakuriki kluba je maknuti mlade s ulica. Želja im je pomoći onima koji imaju problema s ovisnostima ili PTSP-om  Harinck je u društvu svoje desne ruke Joška Kuzmanića već bio na sastanku s gradonačelnikom Ivanovićem. Traži se adekvatan prostor kako bi klub i službeno zaživio. Sve vodi ka lokaciji starog sućuračkog kina čije bi prostorije klub trebao dobiti na korištenje

- Svu opremu donijeli smo sami. Ne radim ovo zbog novca. Želim se odužiti društvu jer Kaštela smatram svojim drugim domom. Ali, naravno da želimo i stvoriti pokojeg vrhunskog borca – zaključio je Harinck.

Okupljanje je iskorišteno kako bi Kuzmaniću bila uručena Chakuriki diploma. Postao je tako prvi Hrvat kojem je pripala ta čast te tek deseti u svijetu.

- Velika privilegija mi je primiti ovu diplomu, no ovo je tek početak. Ja i moj prijatelj Thom želimo do kraja realizirati ovaj projekt kako bi dali svoj obol ovoj zajednici – rekao je Kuzmanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. rujan 2020 04:03