StoryEditorOCM
Više od sportaprijateljska ćakula

Legende kickboxinga, tigrovi meka srca zavoljeli su Split i Cikatića: ‘Bile su to slavne i nezaboravne godine‘

Piše Slaven Alfirević
23. rujna 2024. - 23:45

Susret slučajan, ali nadasve srdačan. Neočekivan. I neobičan. Ruku na srce, znao nam je prijatelj Ivan, gazda lokala preko puta Slobodne gdje se nalaze većinom eksponati američke provenijencije i sluša muzika iz Hilversuma, srca nizozemske radijske produkcije, kako kod njega običava svratiti - Thom Harrinck...

Ma daj, odmahnuli bismo rukom, spremni uvijek i svakoga potcijeniti. Takvi smo. U takvom smo gradu rođeni i odrasli.

E sad, znamo da rečeni Thom, čista legenda i danas već časna starina, inače svojedobno osobito poznat trener borilačkih vještina i osobni učitelj velikog, nažalost danas pokojnog Branka Cikatića, ima kuću u Kaštel Sućurcu; da se zaljubio poput Dioklecijana baš u ovaj pedalj Globusa i da ga uz prijateljstvo s Brankom i njegovom obitelji vežu Split i ovaj kutak Dalmacije... Privatno nas pohodi, ima svoje vlastito (s)krovište i s vremena na vrijeme dođe i gušta pod stare dane.

Ali, baš da ćemo naletjeti na njega, u trenutku kad sporadičnoi zađe u taj popularni kafić, nismo slutili. Tek, gledamo nogomet na malim ekranima, a na vratima trojica – kao iz filmova. Vidi se da nisu odavde.

Jednom od njih na majici natpis je Chakuriki Gym. Iole upućenom, dosta. To je naziv ustanove borilačkih vještina u Amsterdamu koju je baš Harrinck osnovao, a Cikatić pohodio kao najbolju moguću školu za usavršavanje kick-boxinga.

Riječ po riječ i sjećanja su navrla:

- Znate da imam kuću u Kaštel Sućurcu i da pohodim ovdje povremeno. Prekrasno je tu, što da vam govorim. Prošle su godine i desetljeća, uspomena i kontakti su ostali. Obavezno odemo i na Brankov grob, stavimo bukete cvijeća i pomolimo se. Javimo se i Brankovoj supruzi Ivani. Bile su to slavne i nezaboravne godine, a kontakti se njeguju...

Thom je u kontaktu i s Brankovim sinom, Bruno je danas talentirani 21-godišnji amaterski boksač u Zagrebu, predviđaju mu bogatu karijeru.

Mister Thom kaže kako voli navratiti baš u ovaj kafić jer tu nađe dio sebe u ikonografiji, a bit će to i zbog toga što je gazda Ivan živio 30 godina u Rotterdamu, pa su se našli i na toj nizozemskoj osovini: nema veze rivalstvo gradova Amsterdama i Rotterdama, nego novostvoreno prijateljstvo.

Harrinck uznosito nosi svojih osam desetljeća (22. prosinca slavi 81. rođendan), vidi se da je uvijek aktivan, pokazuje snimke, a tko su ovi momci s njim?

- A, to su vam „tough guys”, snažni, tvrdi, opasni momci, smije se, kao u filmu Burt Lancaster i Kirk Douglas...

- Ne bih ih volio sresti negdje po noći – snebivao nam se prijatelj dok je slušao ćakulu.

Ali, to je poza za sekundu, dok nisu zauzeli boksački gard za snimak. Jörnannn Vermaas i Dave Kneefel uvijek su uz Thoma, s prepoznatljiv oznakama Chakuriki Gyma.

Tercet bez mane i straha!

Oživjeli smo makar na trenutak uspomenu na velikog, veličanstvenog našeg borca Branka Cikatića, svojedobno i najboljeg sportaša Dalmacije, a vaš reporter, premda ogrezao prije svega u loptačke sportove, balun nadasve, dobro se snašao u društvu nizozemskih „brutalnih tigrova”. Legende kick-boxa iz Nizozemske, tigrovi meka srca zavoljeli su Split i Cikatića, Solin i Kaštela i kafić tu preko puta Slobodne... I obećali su da će stalno navraćati.

Uostalom, ima tema i za dublji razgovor, a ovo neka bude tek početak jedne lijepe priče!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2024 23:46