StoryEditorOCM
Splitkakva ekipa!

Već im je 88 godina, a vidite ih! Nakon 70 godina okupila se jedna od najuspješnijih generacija splitskih gimnazijalaca

Piše Mladen Nejašmić
20. srpnja 2023. - 09:48

Izrađeni i izloženo "dorski" stup na splitskoj pjaci najavljivao je te davne 1953. godine maturalnu zabavu u gimnastičkoj dvorani Klasične gimnazije. Danas taj isti simbol resi naslovnicu spomenice "klasičara" od prije sedamdeset godina koji su se ponovo, nažalost ne u onolikom broj kao prije sedam desetljeća okupili na lakiranoj podlozi splitskog restorana Čiba daleko od ondašnje gimnastičke dvorane.

Njih devetero od ukupno sedamdeset maturanata koji su tog 28. veljače 1953 godine, stekli svoju zrelost, ponovo su evocirali uspomene profesionalno iznimno uspješne generacije. Svatko je nanovo svojim pričama i doživljajima ispričao vlastitu životnu prošlost i profesionalne dosege. Posebno su se prisjetili anegdota i šala čiji se akteri bili i oni sami, kao i njihove preminule kolege. Za sobom su tada, kažu ostavili, i one išarane klupe, osakaćene sjedalice i tablu sa skriveno ispisanim formulama. I onaj hodnik na kojem su pokušali napraviti "đir",do vrata gdje su vječno stražarili najavljujući dolazak nastavnika, pa i ona usamljena mjesta za "picavanje".

Danas, mnogi od njih nosioci su brojnih priznanja, nagrada i odličja na temu znanstvenog, stručnog, kreativnog i domoljubnog rada. Iza njih je preko dvjesto objavljenih knjiga i cca. tri i pol tisuće znanstvenih, stručnih ili preglednih radova u stranim i domaćim publikacijama.

Jedan od tih nagrađenih je i profesor Ivo Grabovac. Odlikovan je brojnim nagradama među kojima je i ona Slobodne Dalmacije za životno djelo.

image

70 godina mature splitskih klasičara

Privatni Album/

- Jedna smo od rijetkih generacija koja se može pohvaliti podatkom da je od nas sedamdeset, šezdeset dvoje diplomiralo. To je izniman uspjeh.

Kao uspješnu generaciju "etiketira" nas i činjenica da imamo i svoju spomenicu. Knjigu Josipa Bakića i moje malenkosti u kojoj su sve naše kolege pojedinačno predstavljene na način njihovog životnog i profesionalnog dosega. Bilo je, dakle, i raznih zapreka u tom našem radu i trudu jer je životni vihor za sobom odnio mnoge naše kolegice i kolege. Ali smo unatoč svemu prikupili veliki broj životopisa.Tu je mjesto našla i naša himna za koju je tekst napisao P. Šimunović, a skladbu T. Bužančić

U konačnici, nakon svih burnih, turbulentnih, bogatih i profesionalno uspješnih životnih priča, ostvarenih očekivanja i tužnih trenutaka u svom životnom vijeku, skrasiti ćemo se u vječnosti "budućih veselih pokojnika"- zaključio je prof. Grabovac pomalo sjetno priču splitskih "klasičara" iz 53-e.

Na ovogodišnjoj proslavi nazočilo je devet maturanata te sjajne generacije. I to redom: Marija Đerek, Tanja Ivanišević, Nataša Kasum, Ines Roje, Josip Bakić, Nenad Bonačić, Ivo Grabovac, Žarko Valić i Berigoj Vrsalović.

image

70 godina mature splitskih klasičara

Privatni Album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 17:26