StoryEditorOCM
SplitNEMA LABAVO

Poznata splitska odvjetnica zaratila sa svima zbog zakupaca u Podrumima, otkrila nam je i pozadinu isključenja struje...

Piše Božidar Lončar
19. siječnja 2024. - 09:28

Drama s nestankom struje u Dioklecijanovim podrumima trajala je samo par sati. Naime, nakon što smo pisali kako je ovaj dio Palače u ponedjeljak ostao u mraku, ispostavilo se da se radilo tek o privremenom isključenju električne energije.

Potvrdila nam je to Doris Košta, odvjetnica dijela zakupaca iz Podruma koja je 15. siječna, dakle tog ponedjeljka nakon nestanka struje poslala dopis ”Parkovima i nasadima”, Gradu Splitu i gradonačelniku Ivici Puljku, Ministarstvu kulture i medija te njihovom Hrvatskom povjerenstvu za UNESCO, glavnoj tajnici Povjerenstva Rut Carek i Vesni Bulić Baketić, ravnateljici Muzeja Grada Splita.

Košta je, baš kao i Mijo Jeličić, odvjetnik koji je ovog ljeta srušio Odluku o komunalnom redu nakon ukidanja štekata bistroa ”No Stress” na Pjaci Željka Alfirevića, pokrenula postupak ocjene zakonitosti Odluke o određivanju visine zakupnine/naknade, zonama i načinu korištenja površina javne namjene za postavljanje kioska, štekata, štandova, pokretnih naprava i drugog na području Grada Splita.

Također je zatražila i privremenu mjeru odgode primjene Odluke pred Općinskim sudom u Splitu kojom su zakupci ostali bez štandova u Podrumima početkom ove godine.

image

Transparent na Peristilu

Facebook/Get Getanima

- Rezanje vrata, otvaranje Podruma, gašenje struje i ugrožavanje sigurnosti ljudi je razlog zašto tražimo privremene mjere dok se ne okonča upravni postupak – rekla nam je Košta.

Također navodi kako joj je rečeno da je Grad privremeno ugasio struju u Podrumima jer su utvrđeni bespravni priključci.

No, Siniša Gašparević, direktor "Parkova i nasada" koji upravljaju javnom rasvjetom od 2022. godine potvrdio nam je kako su se navedenog dana ispitivali ilegalni priključci te da na kraju - nisu detektirani.

- Ispitivanje se obavljalo od 12 do 16 sati i za to vrijeme nije bilo svijetla. Nismo našli ilegalne priključke, iako je bilo sumnje da postoje. Radili smo po nalogu Grada. Ovdje se radi o drugačijoj rasvjeti koja radi 24 sata na dan - kazao nam je.

No, njegov odgovor nije isti kao onaj za koji Košta tvrdi da je dobila od Grada. Poslala nam je i prepisku s Banovinom koji to potvrđuje.

image
Screenshot/ Doris Košta
image

Odgovor Doris Košte

Screenshot/Doris Košta

Odvjetnica u dopisu ”Parkovima" navodi kako je isključivanje struje bilo protivno Pravilniku o općim uvjetima za korištenje mreže i opskrbu električnom energijom, jer su troškovi namireni zakupninom te da je rasvjeta neovlašteno isključena, bez prethodne obavijesti barem 48 sati prije i s ciljem tjeranja zakupaca.

- Ako se uredno podmiruju novčane obveze, privremena obustava električne energije ne smije se provoditi u cilju smetanja posjeda osoba. U slučaju da se naknadno utvrdi da je privremena obustava bila u tom cilju, operator će bez odgađanja ponovno uspostaviti isporuku - pojasnila je.

image
Vojko Bašić/Cropix

Košta je 16. siječnja dopisom obavijestila i Ministarstvo kulture i medija kako je Banovina Odlukom da štandove u Podrumima ne da u zakup postupila nesukladno Operativnim smjernicama za primjenu Konvencije o svjetskoj baštini iz 2023. i Zakonu o zaštiti i čuvanju kulturnih dobara.

U njima je navedeno da se Odbor za svjetsku baštinu UNESCO-a obavijesti u slučaju velikih restauracija ili novih gradnji kao i za donošenje odluka koje bi se teško mogle ponovno poništiti kako bi Odbor mogao asistirati u pronalasku solucija. Prema zakonu, za obavljanje gospodarske djelatnosti i promjenu namjene kulturnog dobra vlasnik je dužan ishoditi odobrenje nadležnog tijela.

image

Članak 172. Operativnih smjernica za primjenu Konvencije o svjetskoj baštini

Screenshot

Košta se nedugo potom obratila i Hrvatskom povjerenstvu za UNESCO pri Ministarstvu kulture s pritužbom na rad spomenutog Ministarstva i zahtjevom za postupanje. Resorno ministarstvo Nine Obuljen Koržinek je u listopadu pozvalo Grad da ”pažljivo pristupi pitanju samostalnih umjetnika” u Podrumima i da za njih pronađe adekvatno rješenje ako budu premješteni.

Ministarstvo je, prema mišljenju odvjetnice, kao tijelo odgovorno pred UNESCO-om propustilo sukladno svojim ovlastima pravovremeno djelovati i spriječiti Banovinu, koju je i ovlastilo da upravlja Podrumima, u djelovanju koja nisu u skladu sa smjernicama i zakonu.

- Nezakonitim postupanjem (prijetnje o prisilnom iseljenju, pozivanju poreznih inspektora, isključenje struje, pilanje ulaznih vrata i dr.) protivno zakonskim odredbama i pravilima UNESCO-a se pokušava zakupce iseliti iz Dioklecijanovih Podruma – navodi odvjetnica.

Košta je oko problema sa strujom poslala upit i Vesni Bulić Baketić, ravnateljici Muzeja grada Splita koji upravlja Podrumima koja joj je odgovorila ona kako ravnateljica nema ovlasti izdavati naloge niti se miješati u komunalna pitanja. 

- Muzej je savjetodavno tijelo u dijelovima koji se smatraju ulicom u Podrumima te sudjeluje u izradi i provođenju projekata istraživanja, rekonstrukcije, konzervacije i prezentacije – navela je ravnateljica u odgovoru.

image

Odgovor ravnateljice Muzeja Grada Splita Vesne Bulić Baketić na upit Doris Košte

Screenshot/Doris Košta

Baketić je i ”ljubazno” zamolila Koštu da ne ”prijeti kaznenom prijavom” na što joj je Košta odgovorila kako opravdano zahtjeva informacije s obzirom na ”okolnosti slučaja” i ”saznanje u svezi možebitnog počinjenja kaznenog djela”.

- Grad je dužan voditi računa o Podrumima kada su postali zaštićeni od strane UNESCO-a. Oni za svaku promjenu trebaju dobiti dozvolu od njih. Mi ćemo poštovati i odluku ako bude zakonita pa makar i bila protiv nas – zaključila je Košta u izjavi za ”Slobodnu Dalmaciju”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2024 07:49