StoryEditorOCM
KazališteBEZ PROMJENE

Ministrica Obuljen Koržinek: ‘Intendat ostaje ravnateljem Splitskog ljeta!; glasine o Nenni Delmestre ipak nisu točne

Piše Jasmina Parić
22. svibnja 2024. - 18:05

Nenni Delmestre, ravnateljica Drame HNK u Zagrebu, odlučila je odstupiti s dužnosti zbog osobnih i obiteljskih razloga. U Zagrebu će ostati do 10. lipnja kada je na programu dramska premijera Shakespeareove “Mjere za mjeru” koju postavlja Ivan Plazibat, inače ravnatelj Drame HNK Split.

Do članova zagrebačkog ansambla došlo je pak pismo koje im je uputila, najavljujući svoj odlazak. Između ostalog napisala je:

- Nakon duljeg perioda razmišljanja, donijela sam nimalo jednostavnu odluku da zbog osobnih i obiteljskih razloga od 10.lipnja 2024. odstupim s dužnosti ravnateljice Drame HNK u Zagrebu.

Neki su moji izbori bili hrabriji od drugih, bilo je većih uspjeha, i kako to već biva i u kazalištu i u životu, i onih malo manjih. U svaku od predstava sam ušla s punom vjerom i povjerenjem u redateljsko čitanje, autorski tim i glumački ansambl. Prihvatila sam rizik i stojim iza njega.

image

Nenni Delmestre

Nikola Vilic/Cropix

Delmestre nije nova ravnateljica

Dobila sam priliku ulagati u budućnost hrvatskog teatra, stvarati prostor dugoročne suradnje i dijaloga s redateljicama i redateljima, autoricama i autorima koji preuzimaju suvremeni kazališni repertoar. Posebno me veselilo što smo u Tonskoj uspjeli stvoriti sada već prepoznatljivu malu scenu, prostor kazališnog autorstva i eksperimenta.

U sezonama 22./23. i 23./24. odigrali smo 205 predstava i postavili smo 11 premijernih naslova. Osvojili smo Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u sezoni 22./23. za predstavu Don Juan, Marula za najbolju predstavu u sezoni 23./24. za predstavu “Zbilja”, Nagradu hrvatskog glumišta za najboljeg glumca osvojio je Dušan Bućan, a Marula za najbolju glumicu Nina Violić. S našim predstavama sudjelovali smo na mnogim međunarodnim i domaćim festivalima, te će se još mnogi pozivi na festivale uskoro i realizirati.

Posebno sam ponosna što smo u ove dvije sezone obogatili ansambl s novim članovima.

Iako je našoj suradnji, barem u ovom obliku, došao kraj, posebno bih pohvalila glumački ansambl na predanom radu na predstavama te otvorenoj komunikaciji koju smo imali, navela je Delmestre te zahvalila svima redom, od intendantice Ive Hraste Sočo nadalje te zaželjela novom ravnatelju ili ravnateljici mnogo uspjeha.

Delmestre se tijekom jučerašnjeg dana iz više izvora spominjala kao potencijalna ravnateljica Splitskog ljeta jer je Festivalsko vijeće odbilo program intendanta Vicka Bilandžića pa smo je kontaktirali. Veoma suzdržano komentirala je glasove da bi trebala preuzeti vodstvo festivala, premda je ranije bila i v.d.ravnateljice Drame i dramskog programa Splitskog jeta.

image

Vicko Bilandžić ostaje na čelu Splitskog ljeta

Goran Mehkek/Cropix

- I do mene su došli neki glasovi, ali, zbilja ništa konkretno ne znam. Želim samo reći da sam uvijek bila spremna uskočiti i pomoći i splitskom kazalištu i Splitskom ljetu - kazala je uskoro bivša ravnateljica Drame HNK Zagreb.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, na nagađanja da bi Ministarstvo moglo imenovati neku drugu osobu za ravnatelja Splitskog ljeta umjesto Intendanta Vicka Bilandžića kazala nam je da to ipak nije točno.

Festivalsko vijeće na čijem je čelu ministrica nije bilo zadovoljno programom koji je vraćen na doradu, a o dorađenom programu raspravljat će se na novoj sjednici idućeg tjedna. Mjesec i pol dana prije početka festivala takvo što se neće raditi a uostalom, pokazalo se da "dvoglava" uprava nikada nije dobro funkcionirala.

- Intendant je ujedno i ravnatelj festivala i mi mu moramo pomoći da program organizira i "izvuče" pa ćemo to i učiniti. Stalo nam je do kazališta i pomoći ćemo koliko god možemo. Najveću odgovornost ipak ima Grad jer on imenuje intendanta; problema u HNK Split ima, pogotovo stoga što intendantu nisu prihvaćeni financijski i programski izvještaji, pa stoga ne može ni povlačiti novac od Ministarstva, a uz to, i ljudi se osipaju - kazala je ministrica dodavši da je imala oko tih pitanja vrlo ozbiljnu i otvorenu raspravu s intendantom i gradonačelnikom.

image

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek

Damir Krajac/Cropix

Reakcija Bojana Ivoševića

Budući da se spominjalo ime redateljice Nenni Delmestre kao moguće nove ravnateljice, ministrica je rekla:

- Znam da Nenni Delmestre odlazi iz HNK Zagreb. Beskrajno je cijenim. Ako bi Bilandžić imao potrebu da mu pomogne, a ona bila na to spremna, i mi ćemo u tome pomoći, ali, oni se moraju dogovoriti. Međutim, intendat ostaje ravnateljem Splitskog ljeta, zaključila je.

Da uskoro bivša ravnateljica Drame HNK Zagreb nije u igri za ravnateljicu Splitskog teatra potvrdio je i Bojan Ivošević oglasivši se na svojem Facebook profilu.
- Premda su se u medijskom prostoru pojavile isključivo kuloarske priče da ministrica Obuljen Koržinek planira zaobići intendanta HNK Split i gurati neke svoje kadrove na čelo Splitskog ljeta želimo jasno zaustaviti svaku daljnju spekulaciju.

image

Bojan Ivošević, dogradonačelnik

Nikola Vilic/Cropix

Prije svega napomenut ćemo da uz djelomično financiranje programa Splitskog ljeta Grad Split financira i plaće zaposlenika HNK Split, opremu i javne površine koja su potpora navedenoj manifestaciji što u ukupnoj sumi troškova jasno daje iznos nekoliko puta veći od 440.000 € koje daje Ministarstvo kulture i medija.

Stoga bez ikakvih daljnjih rasprava ili će intendat HNK Split voditi Splitsko ljeto ili isto neće biti održano na javnim površinama Grada Splita, niti će na njemu sudjelovati zaposlenici HNK Split, nit će Grad Split financirati navedeno.

Iza nas je najgledanija kazališna sezona u povijesti HNK Split, kao i unazad mnogo godina najbolji Marulićevi dani stoga ne postoji niti jedan racionalan razlog da bi se iz Zagreba kadrovirala splitska kultura osim nečijih privatnih interesa - poručio je dogradonačelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2024 18:10