StoryEditorOCM
Splitmogli ste i prije

Opasni azbest s izgorene splitske barake konačno se uklanja: na teren je izašla inspekcija, probudila se i Banovina...

Piše Božidar Lončar
29. prosinca 2023. - 18:30

Više od 20 dana od požara koji je progutao baraku na Sućidru, nekoliko naših medijskih upita i već desetine članaka da bi se gradska vlast konačno pokrenula. Iz Banovine su odgovorili kako će se pokrenuti postupak nabave za uklanjanje ostataka barake i čišćenje područja. 

– Komunalno redarstvo je napravilo izvide na terenu dan nakon požara i dalo nalog da se područje ogradi trakama i barijerama do potpune sanacije – odgovorili su iz Banovine.

Splićani u strahu nakon velike tragedije: ‘Bojim se otvoriti prozor kad zapuše, opasno je... Zašto ovo nije sanirano?‘

Splitskim kvartom se šire azbestne čestice, ljudi su ogorčeni: ‘Zatvaramo prozore, dobit ćemo rak!‘

Mi smo fotografirali zapaljenu baraku više puta tijekom prosinca, a čitatelji su slali slike iz susjednih ulica. Vi sami prosudite je li požarište tada bilo ograđeno. 

image

Ovako je to izgledalo dan nakon požara 6. prosinca

Nikola Vilić/Cropix
image

Ovako je to izgledalo 16. prosinca... Ograđeno? Procijenite sami

Joško Šupić/Cropix

– Oni jesu stavili trake, ali to je prvi jaki vjetar otpuhao. Sve stoji isto. Ništa se od požara promijenilo nije. I da bude nešto pozitivno, mi ćemo prvi javiti, ali ništa se ne događa – rekao nam je već uzrujani prvi susjed koji prozore od 5. prosinca više – ne otvara!

image

15. prosinca su komadi žbuke pali na automobil
 

Paun Paunović/Cropix
image

 Dio krova je završio na stablu...

Paun Paunović/Cropix

Grad poručuje kako se baraka nalazila na zemljištu u njegovom vlasništvu. Da podsjetimo, 6. prosinca smo već pisali o ovome. Tada smo doznali kako je na zemljištu pokrenut postupak povrata imovine u kojem sudjeluje Grad Split i obitelj Jerončić. Neki od njih su prvi susjedi i dio kuća im je zahvaćen.

Iza neriješenih imovinsko-pravnih odnosa stoje pravni sporovi, obiteljske svađe, sudski procesi, ali, kako su neki od njih i sami rekli, stoji i nemar Grada, da je makar održavao instalacije ili pazio što se događa u baraci na gradskom zemljištu. Do požara je došlo kada je vlaga u doticaju s dotrajalim instalacijama izazvala kratki spoj.

Utvrđen uzrok požara koji je sinoć ‘progutao‘ splitsku baraku na Sućidru; vatra nije podmetnuta, bilo je slučajno...

Jer u toj baraci je mogao biti netko. Primjerice, Jelena Matković ili njen otac Luka kojima je udruga "Empatija" sredila do tada trošnu i za život neprihvatljivu sobicu u baraci samo mjesec dana prije požara. 

Bijeda sućidarske barake je iza njih. Barba Luka ide u dom, a njegovoj kćeri su uredili sobu: ‘Da je bar ne sruše...‘

Za razliku od Grada, Državni inspektorat je u roku od dva dana odgovorio na upit i izvršio inspekcijski nadzor:

- Inspekcija zaštite okoliša Državnog inspektorata obavila je inspekcijski očevid na predmetnoj lokaciji te je slijedom utvrđenih činjenica temeljem Zakona o gospodarenju otpadom obavijest o obavljenom nadzoru i utvrđenom činjeničnom stanju dostavila na nadležno postupanje Komunalnom redarstvu Grada Splita - odgovorili su nam iz Državnog inspektorata.

Prema onome što možemo vidjeti po slikama, čini nam se kako je Državni inspektorat ubrzao stvari jer su susjedi u popodnevnim satima uslikali djelatnike Ciana koji su sanirali ostatke "ternite", odnosno dijelova azbestnog krova. 

image
Fotografija: anonimno
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2024 20:50