StoryEditorOCM
Splitovo je - empatija!

Bijeda sućidarske barake je iza njih. Barba Luka ide u dom, a njegovoj kćeri su uredili sobu: ‘Da je bar ne sruše...‘

Piše Mirela Goreta
31. listopada 2023. - 09:37
Jeleni i Luki Matkoviću u tjedan dana dobri ljudi na pogon Jagode Laco i Empatije omogućili su sve!Paun Paunović/Cropix

Donedavni stanar trošne barake na adresi Sućidar 77A, 85-godišnji Luka Matković, kojemu su članovi udruge “Empatija” prije tjedan dana preko noći uredili sobicu kako bi, nakon operacije kuka, imao koliko-toliko primjeren smještaj nakon povratka iz KBC-a Split, danas bi iz splitske bolnice trebao biti prevezen u Dom za starije osobe u Oklaju.

Nesretni je starac sam izrazio želju za oporavkom u nekoj od ustanova, a i socijalni radnici su mu, procijenivši kako raspadajuća sućidarska građevina bez tople vode nikako nije primjerena adresa za njegov oporavak, proteklih dana intenzivno tražili smještaj. Pristao je na spomenuti dom u Oklaju, koji može biti i privremen ukoliko se Luka oporavi i izrazi želju za povratkom u baraku gdje je trenutno ostala živjeti njegova 43-godišnja kći Jelena, koja je i sama lošeg zdravstvenog stanja.

Uključio se i župnik

Uz Jelenu su i članovi “Empatije”, koji je u nijednom trenutku nisu željeli ostaviti na cjedilu i prepuštenu samu sebi. Zavrnuli su rukave i u protekla dva dana počeli joj uređivati kuhinju s dnevnim boravkom (namještaj će stići u četvrtak).

Planiraju dovesti u red još jednu sobu kako bi se njezin otac imao gdje vratiti ukoliko se dobro oporavi i, naravno, izrazi želju za ponovnim životom na adresi na kojoj je do jučer živio s kćeri (supruga i majka Milka već neko vrijeme živi u staračkom domu u Vukovarskoj).

image

Članovi ‘Empatije’ preuredili su dio trošne kuće u vlasništvu tvrtke ‘Lavčević’
 

Paun Paunović/Cropix

– U pomoć Jeleni uključio se i župnik don Zvonimir Mijić, koji će joj dnevno osigurati topli obrok, a nastojat će i da joj se nekako “dovuče” topla voda. Novi je u župi, nije znao za priču obitelji Matković, ali je divan, odmah je priskočio u pomoć – kaže Jagoda Laco, predsjednica “Empatije”.

Jelena pak ne može doći k sebi od nevjerice zbog onoga što su joj priuštili nesebični i požrtvovni članovi splitske udruge. Previše je sve ovo za nju, pregršt promjena, ali je, nakon brojnih životnih udaraca i razočaranja, drži vjera kako će situacija u njezinu životu krenuti nabolje. Ne preostaje joj ništa drugo nego biti strpljiva i uzdati se u pomoć dobrih ljudi.

Obitelj Matković je već duže razdoblje pod nadzorom Centra za socijalnu skrb. Luka, Milka i Jelena još su prije pet godina ispričali u “Slobodnoj” kako ih cijeli život prati nesreća. Nakon što je njihova baraka, u kojoj su na Brdima živjeli sedamdesetih godina prošloga stoljeća, izgorjela, preselili su se u sličnu takvu, ali tek izgrađenu na Sućidru u kojoj žive skoro četiri desetljeća.

Poslije njih uselilo se još šest obitelji, koje su većinom do Domovinskog rata uspjele dobiti stanove i otići iz već tada trošne i neodržavane barake. Luka Matković cijeli je život bio preponosan i nije želio moliti za pomoć, pa je na kraju jedini s kćeri i suprugom, stekavši, prema vlastitim riječima, stanarsko pravo, ostao u bijedi i nevolji sućidarske barake na broju 77A.

Planirana garaža

Prije pet godina Matkovići su se požalili kako im prijeti izgon, jer njihov jedini dom treba rušiti zato što će se na njegovu mjestu, kako su rekli, “graditi parking” o čemu su dobili obavijest “dvojice iz Banovine”.

Izazvani novonastalim okolnostima provjeravamo njihove riječi u Gradu Splitu gdje doznajemo kako je “u neposrednoj blizini u planu izgradnja javne garaže”.

“Nekretnina na kojoj se nalazi baraka nosi oznaku čest. zem. 5050/22 k.o. Split i Grad Split je uknjižen 1/1. Na čestici egzistira upravni spor po tužbi prijašnjih vlasnika u okviru postupka povrata oduzete imovine”, navode u Gradu Splitu potvrđujući informaciju kako je baraka, po svemu sudeći, služila za smještaj radnika još u doba izgradnje Sućidra “i ista je trebala biti uklonjena po dovršetku izgradnje stambenih zgrada, stoga nikada nije ni bila evidentirana kao stambeni prostor”.

Luka Matković, podastiremo Gradu kopiju dokumenta, posjeduje potvrdu nekadašnjeg Zavoda za izgradnju iz ožujka 1984. – zapisnik o predaji ključeva i dokumentacije stana na broju 6 (što je zapravo broj prostorije koju su dobili u baraci na Sućidru), kao nositelj stanarskog prava na adresi Solinska 8. Tu je potvrdu obitelj Matković dobila prilikom useljenja u drugu baraku, nekoć predviđenu za smještaj radnika “Lavčevića” i “Konstruktora”.

Ukinuto stanarsko pravo

“Stanarsko pravo kao institut ukinuto je člankom 30. Zakona o najmu stanova i dotadašnji nositelji su postali najmoprimci, no iz dostavljenog upita vidljivo je da je to pravo bilo dodijeljeno na objektu na Brdima koji je izgorio. Gospodin Matković zasigurno nije otkupio stanarsko pravo na temelju Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo jer je objekt u kojemu mu je to pravo bilo dodijeljeno izgorio”, kažu u Gradu.

image

Obitelj Matković na okupu 2018. godine

Nikola Vilić/Cropix

Podsjećaju i kako se, sukladno članku 9. Pravilnika o davanju stanova u najam (“Službeni glasnik Grada Splita”, broj: 40/21, 75/21, 15/23) stanovi u vlasništvu Grada Splita daju u najam na temelju provedenog javnog natječaja. Nakon provedenog javnog natječaja utvrđuje se Lista reda prvenstva za davanje stanova u najam za razdoblje od 4 godine.

Posljednji za davanje u najam stanova socijalno ugroženim građanima Grada Splita raspisan je 20. rujna 2021. godine i bio je otvoren trideset dana, dakle do 20. listopada 2021. godine.

Uvidom u podnesene zahtjeve, potvrdili su u Gradu Splitu, utvrđeno je da obitelj Matković nije podnijela prijavu na isti. U razgovoru s Jelenom Matković doznali smo kako je u proteklih 39 godina, otkako se njezina obitelj prva uselila u baraku na adresi Sućidar 77A, s njihove strane podneseno više uzaludnih zahtjeva za smještaj u nekom od slobodnih gradskih stanova.

S godinama je, rekla nam je, “otac odustao, a mama se razboljela”.

– Sada, kada tate više nema ovdje, bojim se da će baraku rušiti, a mene izbaciti na ulicu – plačnim nam je glasom rekla Jelena Matković. 

’Pozivamo Jelenu Matković da se javi u Banovinu’

U Gradu naglašavaju kako je na Listi prvenstva već evidentirano 70 podnositelja zahtjeva za davanje stana u najam po raspisanom javnom natječaju, koji čekaju na dodjelu stana u najam.

– U odnosu na obitelj Matković, odnosno na Milku i Luku Matkovića, Jeleni Matković, sukladno mogućnostima i nadležnostima Grada Splita, ukoliko je imenovana korisnica određenih prava pri Hrvatskom zavodu za socijalni rad, Područni ured Split, bilo po pitanju materijalnih ili zdravstvenih prilika, omogućit će se ostvarivanje prava sukladno Odluci o socijalnoj skrb Grada Splita.

Grad Split je u suradnji s Područnim uredom za socijalnu skrb po pitanju svih obitelji i pojedinaca koji pripadaju nekoj od ugroženih skupina te pozivamo Jelenu Matković da kontaktira nadležni odsjek, s obzirom na to da se unatrag nekoliko godina Gradu nije obraćala sa zahtjevom za priznavanjem bilo kakvih prava – poručuju iz Banovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2024 23:37