StoryEditorOCM
SplitODBIJENICA IZ GRADA

Komplicira se život Kerumovu zetu: u Banovini traže obustavu koncesije njegovoj tvrtki za Bene sve dok se ne riješe ilegalne gradnje, a nema ih malo. Gradski pročelnik sve objašnjava

Piše Sandi Vidulić
21. travnja 2022. - 20:01

Grad Split odbio je prijedlog Plana korištenja pomorskog dobra za područje Bena, koji je bio dužan izraditi Kerumov zet Ante Vukorepa nakon što mu je Županija dodijelila koncesiju.

Matea Dorčić, županijska pročelnica za pomorstvo i turizam, izjavila nam je kako je odbijen Plan, no kako se Grad nije Županiji očitovao o tome zašto su odbili Vukorepu.

image

Matea Dorčić

Nikola Vilić/Cropix

Obratili smo se stoga Teu Vojkoviću, pročelniku Upravnog odjela za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša, koji nam je kazao da je prije nekoliko dana poslao svoje očitovanje Županiji.

Vojković tvrdi kako je “djelomično točno da je Grad sporo reagirao na ovaj postupak, ali nije točno da uopće nije reagirao”.

’Grad treba imati aktivniju ulogu’

– Na sporost u reakciji djelomično je utjecala specifična situacija posljednjih nekoliko tjedana zbog ostavke gradonačelnika i zamjenika, ali i postojeća unutrašnja organizacija u kojoj nadležnost za pomorsko dobro nije jasno određena. Ovo je jednim dijelom i zato jer Grad i nema direktne nadležnosti, ali indirektne ima i trebao bi imati aktivniju ulogu – smatra Vojković.

image
Božidar Vukičević/Cropix

U svakom slučaju, Vojković je prvo kratko odgovorio Županiji da nije suglasan s Planom koji je predložio Vukorepin “National”. Županija je 6. travnja poslala zahtjev gradskom pročelniku da obrazloži svoj stav, a on je 10-ak dana poslije poslao odgovor.

U njemu Vojković navodi kako su utvrdili da se, osim građevina, objekata i opreme koji su predmet tog Plana, “na terenu nalazi i niz drugih objekata, koji nisu prikazani, opisani, niti evidentirani u dostavljenim nam materijalima, odnosno predloženom Planu”.

Vojković je Županiji priložio 14 fotografija, napominjući da na području koncesije ima nelegalnih objekata.

image

Privatni album

– Prema evidencijama iz ovog Upravnog odjela, građevine iz priloženih fotografija nemaju izdane građevinske dozvole ni bilo koji drugi akt kojim bi se utvrdio njihov status “postojećih građevina” u smislu Zakona. Također, nije ni podnesen zahtjev za “legalizaciju” – napominje pročelnik, i dodaje da se primjedba ne odnosi na građevine koje su evidentirane u katastru kao restoran i zgrada, te se smatraju legalnima, ali u površinama od 162 i 44 metra četvorna.

Zbog nelegalnosti gradnji na Benama, Upravni odjel ne želi izdati odobrenje koje je Kerumovu zetu potrebno prema odluci o dodjeli koncesije od Županije. Dapače, po Vojkoviću, dok se ne utvrdi status spornih objekata, dodjela koncesije Vukorepi, koju je dobio od Županije, nije zakonita.

image
Vojko Bašić/Cropix

– Stav je ovog upravnog odjela Grada da dodjela koncesije (ili promjena/dopuna postojeće), dok se ne utvrdi status legalnosti za sve građevine koje se nalaze u području obuhvata zahvata za koje se koncesija utvrđuje, nije zakonita, odnosno protivna je Zakonu o gradnji, Uredbi o postupku davanja koncesije na pomorskom dobru i Pravilniku o gospodarskom korištenju, korištenju ili gradnji građevina i posebnoj upotrebi pomorskog dobra na području Splitsko-dalmatinske županije – pojašnjava Vojković u odgovoru Županiji.

Dozvole ‘na dugom štapu’

Napominje još kako bi se prema GUP-u moglo izdati dozvole za sporne objekte na Benama, ali tek kad se izradi detaljniji urbanistički plan.

– Prema odredbama GUP-a, očito je da se na predmetnoj lokaciji može odobriti gradnja objekata ove ili slične namjene, sukladno parametrima određenim GUP-om, ali uz uvjet da se prethodno donese urbanistički plan uređenja, koji će detaljno odrediti način i mogućnosti provođenja zahvata u prostoru na predmetnom području – tvrdi Vojković i dodaje kako “postupak donošenja ovog UPU-a nije pokrenut, niti je u predstojećim planovima za donošenje”.

U odgovoru Vojkovića Županiji navodi se još kako je u Odluci o donošenju izmjena i dopuna GUP-a predviđeno preispitivanje i razmatranje odredbi koje se tiču šireg područja park-šume Marjan, pa tako i područja Bena. No prije izmjena GUP-a nema donošenja ovog UPU-a.

image
Vojko Bašić/Cropix

– Stav je ovog upravnog odjela da, dok se ovaj proces izmjena i dopuna GUP-a ne završi, te dok se ne donese propisani UPU, donošenje odluke o davanju koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja rekreacijskog kupališnog centra, ugostiteljskog objekta i plaže na dijelu k.o. Split, predio uvala Bene, nije sukladno prostornoplanskoj dokumentaciji Grada Splita – zaključuje Vojković, koji traži da se postupak obustavi dok se ne provjeri status zakonitosti svih građevina na području obuhvata zahvata.

– To bi se izvelo tako da se izradi pregledna snimka izvedenog stanja, s ucrtanim i opisanim svakim od objekata koji se nalaze u području obuhvata, te za svaki pojedinačno dokumentira status građevine – predlaže Vojković.

Drugi uvjet je da Grad Split provede Zakonom propisane procedure donošenja prostornoplanske dokumentacije.

Dakle, što se tiče Grada, Kerumov zet će se načekati na odobrenje koje je dužan ishoditi. Prvo se mora utvrditi stanje svih objekata na Benama, a za idući korak Vukorepa mora čekati urbanistički plan uređenja za Marjan.

image

Privatni album

 

Evo što piše u Odluci o kencesiji iz 2018. godine...

Odlukom o koncesiji iz 2018. tvrtka “National” je dobila rekreacijsko-kupališni centar, ugostiteljski objekt i dio plaže na Benama na korištenje 15 godina da bi, bez prava na izgradnju, mogao iznajmljivati: 30 ležaljki i suncobrana, 10 pedalina i toliko sandolina, jedno sredstvo za vuču padobrana, banana i sl., terasu (štekat) površine 349 kvadrata, jedan objekt površine 162 i drugi površine 44 metra četvorna te aquapark od 64 kvadrata.

Međutim, u Odluci također postoji dio o uvjetima za prestanak, oduzimanje i opoziv koncesije, koji su regulirani u članku 12.

Tamo, među ostalim, stoji da je koncesionar dužan u roku od 30 dana od sklapanja Ugovora o koncesiji dostaviti Plan korištenja koncesijskog dobra davatelju koncesije (Županiji), u kojem će se “jasno navesti mikrolokacije sprava za igru djece, sa svim odgovarajućim certifikatima sukladno pravilima struke”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 10:03