StoryEditor
SplitZONA SUMRAKA

'Grad je umra jer je to nekome odgovaralo. A bit će još i gore...': u svega minutu i pol šetnje centrom Splita izbrojali smo čak 15 zatvorenih poslovnih prostora

20. veljače 2019. - 22:14

U svega minutu i pol, koliko nam je trebalo da se lagano prošetamo od Vrata od Pisture, pa do Narodnog trga, pobrojali smo u utorak poslijepodne, kao od šale, rekordnih 15 zatvorenih i uglavnom praznih poslovnih prostora.

Upravo tu, na vrhu Bosanske, čim su zvona oglasila 18 sati, započeo je naš reporterski zimski đir po centru grada. Večer je bila relativno topla i ugodna, no zaključak je vrlo brzo pao - što se građana tiče, bitka s trgovačkim centrima odavno je izgubljena, a crno nam se očito piše i u (ne)promišljanju turističke dimenzije grada.

Koliko nam nedostaje uvažavanja vlastite prošlosti, planskog razvoja i ideja, možda najbolje svjedoči baš Bosanska ulica. Ime je dobila po bosanskim trgovcima, koji su na tom mjestu u 17. i 18. stoljećima prodavali srebrene predmete i filigranski nakit.

Filigransko srebro se danas se može nabaviti u samo jednoj jedinoj prodavaonici, koja je za vrijeme našeg đira već bila zatvorena (zimi radi do 17 sati), a ostale poslovne prostore preuzele su turističke agencije, ne pretjerano domišljate suvenirnice i zalogajnice brze hrane. Ime Bosanska ipak je možda opravdano, ponajprije zbog bureka, pita i ćevapa, koji su nezaobilazna ponude, a ozbiljno im konkurira tek domaća "Tradicija". Zavirili smo u njihov izlog, srećom sve je na mjestu, živija Kirigin!

- Pa umro je grad jer je to nekome odgovaralo! A odgovara im i da se skroz iseli jezgra, da nitko ne pila s bukom, parkingom.. Ovako oni to fino prodaju, preprodaju, preuređuju, reketare, bez da ih itko gleda - već na početku naletjeli smo na mladog Getanina aktivista. U medije više ne želi imenom i prezimenom.

- Napišite da je grad čista pustoš, i tako je iz godine u godinu, a bit će još gore - ubacuju se dva slučajna prolaznika.

- Sve će buknit od prvi četvrtog. Vrag odnija i turizam, zaboravit ćemo ko smo i šta smo. Uvik smo najpametniji za sve probleme svita, a sebe nikako dovest u red. E, je bilo lipo u naše vrime, Pjaca je bila puna, uvik si moga koju žensku uvatit, bacit očadu, sad svi biže, niko se više ne druži - pojašnjavaju nam dva utorkaša, splitska umirovljenika koji ne odustaju od druženja utorkom u centru grada. I to im je, kažu, navika iz mladosti, kada je sve bilo bolje.

Mi nastavljamo đir preko puste Pjace, pa Ispod ure. Trgovine koje nisu na kolektivnom godišnjem odmoru ili ne preuređuju interijer za nadolazeću sezonu, uglavnom su prazne. Akcijama unatoč, kupaca nema ni u otvorenog "Borova", ni u susjednog "Diesela", ni u "Peka".

Pusta je palača Cindro, restorani ne rade, baš kao ni u palači Augubio, u Dioklecijanovoj ulici. Dioklecijanova, doduše, izgleda sablasno. Neosvijetljena, prazna, otvorene su tek tri trgovine. Jedna od njih je "Nadalina", bez kupaca, ali prepuna slasnih čokolada i začina.

- Kolegica je maloprije zatvorila svoju radnju, tu nasuprot mene, baš mi govori kako ulica izgleda strašno. Loše je osvijetljeno, no nije loše malo odmorit jer kad sezona krene trebat će nam snage. Koliko god sada je pusto, s početkom sezone bit će sve puno.

Prepuno - opraštamo se s ljubaznom prodavačicom i krećemo dalje. Zatvorena je i većina kafića i restorana u Ulici majstora Jurja, u Kružićevoj, a zaključujemo kako život u centru održava tek nekoliko kafića i restorana. Lijepo svijetli otvorena "Bookeria", primamljiv je i rijetko uređeni štekat na koji smo naišli, onaj "Corto Maltesea", no svi stolovi su prazni. Ugodno popunjen bio je tek kultni kafić "Teak".

- Da vam nema onih nekoliko "Inditexovih" butiga na vrhu Marmontove, ne bi imale što radit dok čekamo djecu, curice nam idu na glumu. Zimi je pusto, nema sadržaja i da nas one ne odvuku u grad dva puta tjedno, ne bi ni vidjele centra. Ljeti je neizdrživo od turista, a tko bi nam udovoljija. Bogu hvala na sunčanim vikendima na Rivi, dok je toga dobro je, ne treba nam više - uvjeravaju nas Andrijana i Tena, mlade majke koje smo zatekli na vrhu Marmontove.

Valja reći kako se osim hotela "Central", obnavlja i pročelje zgrade na Mihovilovoj širini, ali i hotela "Piazza Heritage" na dnu Pjace. Sve što nam preostaje je svjedočiti procvatu centra s prvim toplijim mjesecima i nadati se kako ćemo iduću zimu dočekati pametnije i življe. S manje već viđenih i sveprisutnih skupih, a više tradicijskih i običnim građanima pristupačnih sadržaja.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2022 02:42